Характеристика виховної позиції вихователя

Виховна технологія однаковою мірою звернена як до вихованця, так і до вихователя.

Особистісний момент утворює центр технології.

Особистість вихователя ==== виховна технологія

Важливість ролі дорослого, як технолога виховного процесу визначається змістом самого поняття “технологія”. Адже, як зазначає С.Г.Карпенчук, технологія - це “проект способу організації процесу з послідовною орієнтацією на чітко визначені цілі, моделювання процесу, кінцевого результату, способів його досягнення, підсистем виховання, блоків, усієї системи виховання як цілісного процесу”. Можливість реалізації у практиці реальної виховної взаємодії технологічних елементів програми забезпечується знанням дорослими внутрішніх механізмів становлення самосвідомості дітей, розвитку їх мотиваційної сфери.

Від відповіді на питання про мету, умови виховання, роль вихователя залежить ефективність виховного процесу.

У вчителя є один дійовий інструмент виховання – він сам, його якості, його особистість. У цьому контексті важливого значення набуває виховна позиція вихователя.

Виховна позиція – синтез професійних та індивідуальних рис (І.Бех).

Характеристики виховної позиції:

- мета: сприяти становленню і розвиткові особистості вихованця;

- принцип: не поруч, і не над, а разом;

- основна лінія поведінки: не протягування вихованця до заздалегідь готових, відомих стандартів, а координація очікувань і вимог, максимальне розгортання можливостей особистісного розвитку;

- способи спілкування: розуміння, визнання і прийняття іншого.

Реальне завдання в галузі виховання – виховання гармонійної цілісної особистості.

Загальновідомо, що виховати особистість може лише особистість. Тому робота з вихователями, їх підготовка до роботи в нових умовах, готовність до набуття нового досвіду та його використання є важливим завданням.

Підготовка вихователя до реалізації виховних технологій є важливим моментом виховного процесу. Розуміння ролі вихователя, його особистісних особливостей, які впливають на вибір програми виховання, способів і прийомів виховного впливу забезпечує можливість актуалізації особистісного потенціалу вихованців.








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 1084;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.