Правове положення постійних комісій ради та їх вплив на муніц. Нормотвор.

Особливу роль у нормотворчий діяльності представницького органу місцевого самоврядування відіграють його комісії. У широкому розумінні комісія — це робочий орган місцевої ради, який складається з групи депутатів, обраних на основі їхнього добровільного волевиявлення для попереднього вивчення і розгляду певних питань і прийняття у зв’язку з ними певного роду заходів. Їхнє створення продиктовано об’єктивною необхідністю попереднього вивчення конкретних питань при невеликому і кваліфікованому складі учасників.

Закон про місцеве самоврядування визначає статус постійних і тимчасових контрольних комісій як органів ради (ст.ст. 47, 48). Обидва види комісій поширені в публічно-самоврядній практиці. Законодавство України про місцеве самоврядування визначає взагалі принципи і зміст їхньої діяльності, порядок формування, організаційно-правові форми діяльності. Більш детально ці питання регулюються регламентами місцевих рад, при цьому, як правило, у них більше уваги приділяється організації і діяльності постійних комісій, оскільки вони є постійно діючими робочими органами ради, і саме на них покладається основний обсяг робіт з підготовки і попереднього розгляду проектів рішень місцевих рад.

Як робочі органи ради, постійні комісії усією своєю роботою покликані сприяти її діяльності. Завдання постійних комісій похідні від завдань ради. Діяльність постійних комісій є органічною частиною діяльності відповідного представницького органу місцевого самоврядування. Постійні комісії за дорученням місцевої ради попередньо розглядають проекти програм соціально-економічного і культурного розвитку, місцевого бюджету, звіти про виконання програм і бюджету, вивчають і готують питання про стан і розвиток відповідних галузей господарського і соціально-культурного будівництва, інші питання, що вносяться на її розгляд, розробляють проекти її рішень, готують висновки із цих питань. Вони здійснюють контроль за виконанням рішень місцевої ради.








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 862;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.