Вплив чисельності депутатів на нормотв. Діяльн.

Важливою організаційною передумовою для нормотворчої діяльності представницького органу місцевого самоврядування є чисельність його депутатів. Визначення чисельності депутатів місцевої ради є вкрай важливим для прийняття її рішень. Чітке визначення чисельності депутатів місцевої ради є важливою умовою для визначення її правомочного складу, для встановлення кворуму, необхідного для прийняття рішень

3. Загальний склад ради визначається радою відповідно до
закону про вибори.
4. Рада вважається повноважною за умови обрання не менш як
двох третин депутатів від загального складу ради.
5. У разі якщо до ради обрано менше двох третин її складу, до
обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати
повноваження рада попереднього скликання.

В юридичній науці склалося два уявлення про ефективну чисельність депутатського корпусу.Одне з них базується на тому, що представницькі органи місцевого самоврядування наділені правом, приймаючи нормативно-правові акти, вирішувати питання місцевого життя, а тому повинні бути численними. В іншому випадку вони стають „демократичною ширмою” всевладдя виконавчих органів місцевого самоврядування.

З іншого боку, тезі про необхідність збільшення чисельності депутатів рад протиставляється тенденція професіоналізації (робота депутатів на постійній, оплачуваній основі) діяльності представницького органу, що має своїм результатом скорочення (з огляду на фінансові можливості) цієї чисельності. У країнах Західної Європи ця тенденція в даний час переважає.

Скорочення кількості депутатів представницьких органів місцевого самоврядування пояснюють тим, що це: по-перше, веде до скорочення витрат (адміністративних, на приміщення для засідань, грошових компенсацій депутатам та ін.); по-друге, обумовлює обрання депутатами місцевих рад осіб, що володіють найбільш вдалим поєднанням ділових якостей, професійної активності, життєвого досвіду, тому що виникає більш висока конкуренція за депутатські мандати; по-третє, збільшує швидкість процесу прийняття рішень місцевою радою; по-четверте, сприяє більш тісній взаємодії з виконавчими органами місцевого самоврядування.В СРСР кількість депутатів місцевих рад значно перевищувала їхню кількість у країнах Західної Європи, що, на думку закордонних вчених, негативно впливало на їхню діяльність.








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 1050;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.