Вплив депутатських фракцій на нормотворчу діяльн.

Депутатська фракція — це об’єднання депутатів ради, яке засноване на єдності поглядів і партійному членстві. У відповідності до п. 1 ст. 26 Закону про статус депутатів чисельність депутатської фракції в сільській, селищній раді повинна складати не менше ніж три депутати; в районній, міській, районній в місті, обласній, Київській і Севастопольській міських радах — не менше ніж п’ять депутатів. До складу депутатської фракції можуть входити також безпартійні депутати місцевої ради, які підтримують її політичну спрямованість.

За діючим муніципальним законодавством України порядок вступу до фракції і виходу з неї визначається самою фракцією. Депутат місцевої ради може входити до складу тільки однієї фракції. У відповідності до п. 2 ст. 27 Закону про статус депутатів місцевих рад створення депутатської фракції, на відміну від створення депутатської групи, має заявний характер. Рішення про об’єднання депутатів у фракцію доводитися до відома депутатів місцевої ради головуючим на пленарному засіданні ради. Організація діяльності депутатських фракцій покладається на відповідного сільського, селищного, міського голову, голову районної в місті, районної, обласної ради.

У відповідності до ст. 28 Закону про статус депутатів місцевих рад депутатські об’єднання наділені повноваженнями, що дозволяють їм впливати на нормотворчу діяльність відповідної місцевої ради. Зокрема, вони мають право: пропорційного представництва в постійних комісіях ради; гарантованого виступу свого представника на пленарному засіданні ради з кожного питання порядку денного сесії ради; поєднувати зусилля з іншими групами, фракціями для створення більшості чи опозиції в раді.

У теперішній час не всі представницькі органи місцевого самоврядування політично структуровані. Формування депутатських фракцій, як правило, відбувається в міських, районних і обласних радах. Згідно з діючим муніципальним законодавством України депутатські фракції є факультативним елементом внутрішньої організації представницьких органів місцевого самоврядування.








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 1104;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.