Організ.-правові форми нормотвордіял ОМС

Згідно з п. 1 ст. 46 Закону про місцеве самоврядування місцеві ради здійснюють свою діяльність сесійно. Сесійний порядок діяльності представницьких органів влади склався ще в 30-і роки минулого століття, коли Конституція СРСР 1936 р. юридично закріпила „єдину систему Рад депутатів трудящих”, що функціонують в однакових для всіх них організаційно-правових формах [194, c. 125]. До середини 90-х р.р. минулого століття сесійний порядок діяльності частково змінювався, але у своїй основі залишився незмінним.

Наводяться аргументи на користь твердження про те, що сесія є основною формою діяльності місцевої ради: тільки на сесії вона може приймати рішення; тільки сесія сприяє створенню необхідних умов для безпосередньої участі депутатів у постановці, обговоренні і прийнятті рішень.Зазначається, що процедурно-процесуальні правила, які стосуються пленарних засідань місцевої ради є, наскільки це практично можливо, обов’язковими при проведенні засідань її постійних комісій.

Проведення пленарних засідань — найважливіша частина роботи місцевої ради. У відповідності до Закону про місцеве самоврядування, на пленарних засіданнях розглядаються і вирішуються найважливіші питання, віднесені до відання представницьких органів місцевого самоврядування. Від пленарних засідань місцевих рад варто відрізняти засідання їхніх робочих органів — постійних і тимчасових комісій, а також засідання депутатських об’єднань — депутатських груп і депутатських фракцій.

Будучи частиною представницького органу місцевого самоврядування, його постійні комісії у своїй діяльності використовують зовні подібні з ним елементи організації діяльності — засідання. Тільки на засіданнях постійні комісії правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені до їхнього відання.

Проведенню засідань постійної комісії передує велика підготовча робота її членів. Умовно можна виокремити два основні етапи цієї роботи: збір необхідних матеріалів і відомостей з питань запланованого порядку денного засідання; узагальнення, аналіз зібраних матеріалів, складання загальної інформаційної довідки і підготовка висновків і рекомендацій, а також проектів рішень місцевої ради.








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 858;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.