Вихідне положення масажованого, сидячи на стільці .

Масажист стає збоку. Долонею однієї руки він підтримує голову під нижню щелепу, а іншою долонею під потилицею пасивні рухи на згинання та розгинання проводять нахилом голови відповідно уперед і назад.

Пасивні рухи на скручування: масажист повертає голову обличчям до правого та лівого боку.

Пасивні рухи на нахили у боки: масажист позаду, захоплює голову водночас обома руками з обох боків таким чином, щоб великі пальці фіксували основу потилиці, а інші нижню щелепу.

Пасивні рухи на кругові оберти: вихідне положення сидячи, масажист позаду. Нахиливши голову, виконують нею оберти у той чи інший бік.

При пасивних рухах бути дуже обережним!

 

Рухи плечима проводять у плечовому суглобі у всіх вихідних положеннях .

- Лежачи на спині на краю топчана, щоб суглоб знаходився за межами топчану. Масажист стає в основну стійку.

- Сидячи на стільці. Масажист стає позаду масажованого. Масажист однією рукою фіксує плечовий суглоб, а іншою захоплює руку за лікоть. Пасивні рухи проводять на відведення та приведення, згинання та розгинання, кругові оберти уперед або назад. Ротацію виконують зафіксувавши плече однією рукою, іншою тримає передпліччя, зігнувши його під прямим кутом.

 

Рухи передпліччям проводять у ліктьовому та променеволіктьовому суглобах в двох вихідних положеннях:

- Лежачи на спині. Масажист стоїть в основній стійці.

- Сидячи на стільці, передпліччя на столику.

- Масажист стоїть попереду.

В обох випадках масажист однією рукою фіксує плече масажованого біля ліктьового суглоба, а іншою захоплює його руку за зап’ясток. Пасивні рухи передпліччя у ліктьовому суглобі виконують на згинання та розгинання. Пасивні рухи у променеволіктьовому суглобі на супінацію та пропацію, зігнувши передпліччя у ліктьовому суглобі.

Супінація – це ротація передпліччя назовні.

Пропація – усередину.

 

Рухи кістю проводять у променево-зап'ясному суглобі. Масажист однією рукою фіксує передпліччя біля променевозап'ясного суглоба, а іншою захоплює кисть. Пасивні рухи на згинання та розгинання, відведення та приведення і кругові оберти в обидва боки.

 

Рухи пальцями проводять у п'ясто-фалангових суглобах для цього масажист однією рукою фіксує п'ясток, а іншою утримує необхідну проксимальну фалангу і далі виконує згинання, розгинання, ротацію та колові рухи. Захопивши дві сусідні проксимальні фаланги, проводять ними розведення та зведення.

Для пасивних рухів у між фалангових суглобах, однією рукою фіксують проксимальну фалангу, а іншою захоплюють середню і нею виконують згинання та розгинання. Теж саме роблять, зафіксувавши середню фалангу і захопивши дістальну.

Рухи стегнами проводять у кількох вихідних положеннях масажованого.

- Лежачи на спині, нижня кінцівка випрямлена. Масажист стає в основну стійку. Однією рукою утримує гомілку знизу, біля підколінної ямки, іншою тримає її зверху, біля кісточок. Після цього, піднявши гомілку згинає водночас кульшовий та колінний суглоби до прямого кута. Після цього руку, яка знаходиться біля колінного суглоба, перекладає зверху й продовжує згинати далі, якомога ближче наближаючи колінний суглоб до грудної клітки, а п'ятку до сідниці. При розгинанні усі дії виконуються у зворотній послідовності.

- Лежачи на спині, стегно максимально зігнуте у колінному суглобі, підошва стопи знаходиться на топчані, якомога ближче до сідниці. Масажист стає у повздовжню стійку. Своєю дальньою рукою тримає колінний суглоб, а ближньою фіксує гребень кульшової кістки на протилежному боці і проводить відведення стегна в бік, а потім приведення його всередину.

- Лежачи на спині, кульшовий та колінний суглоб зігнуті під прямим кутом. Масажист стоячи в основній стійці, однією рукою тримає голімку позаду біля підколінної ямки, а іншою тримає біля кісточок зверху та проводить колові рухи стегном назовні та всередину.

- Лежачи на животі, нога випрямлена. Масажист – в основній стійці, однією рукою утримує стегно попереду біля колінного суглоба, іншою фіксує крижень і проводить розгинання кульшового суглоба, відведення, приведення, колові рухи.

Рухи гомілкою проводять у колінному суглобі. Їх здійснюють в висхідному положенні лежачи на животі. Масажист – в основній стійці. Для пасивних рухів він однією рукою фіксує стегно біля колінного суглоба, а іншою тримає гомілку попереду біля щиколоток і проводить згинання та розгинання. Ротацію гомілкою виконують, попередньо зігнувши її у колінному суглобі під прямим кутом. Для цього однією рукою утримують кінцівки біля щиколоток, а іншою у поперек підошви поверхні стопи. І потім проводять рухи.

Рухи стопою виконують у гомілкостопному, заплесневих та заплесно плеснових суглобах. Масажист однією рукою тримає гомілку біля щиколоток, а іншою – плесно. Далі виконують згинання, розгинання, відведення, ротацію в обидва боки.

 

Рухи пальцями стопи виконують у плеснофалангових та міжфалангових суглобах.

Для пасивних рухів у плеснофалангових суглобах пальцями однієї руки масажист фіксує плесно, а іншою тримає відповідну праксимальну фалангу, якою виконує згинання, розгинання, ротацію та колові рухи. Тримаючи дві сусідні проксимальні фаланги виконують їх розведення та зведення.

Згинання та розгинання проводять водночас в усіх міжфалангових суглобах, фіксуючи пальцями однієї руки проксимальну фалангу, тримаючи іншою рукою дистальну.

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 1093;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.