Музичне виховання на основі авторських програм з музики.

 

Перебудова системи освіти в Україні та оновлення її змісту в умовах національного відродження культури неможливі без пошуку нових підходів у розвитку школи, більш удосконалених методик побудови навчально – виховного процесу. Ці завдання можуть успішно вирішуватися лише за умови широкого і творчого застосування того цінного, що надбано вітчизняною та світовою педагогічною практикою та науково – педагогічною думкою. Кожен педагог нині має право обирати таку програму, яка найкраще сприяє розкриттю його творчих задумів і можливостей. Він може також створювати власну програму, керуватися ідеями, які найбільш збігаються з його поглядами на роль мистецтва у вихованні школярів, на сутність праці вчителя.

На теперішній момент існують, крім обов’язково затверджених програм, авторські, в яких поставлені свої цілі і завдання виховання школярів. Вони побудовані за принципом тематичної побудови, зв’язком з іншими видами мистецтва, але тематика і напрямки кожної програми різні.

Так, наприклад, програма Лобової Ольги Володимирівни передбачає вимоги:

1. Гуманістична спрямованість – наближення дитини у процесі навчання до національних і загальнолюдських цінностей.

2. Оптимальність – досягнення (застосуванням раціонального використання часу, коштів і сил суб’єктів навчального процесу) найвищих для заданих обставин навчання результатів.

3. Розвивальний характер – що забезпечує позитивні якісні зміни особисості, систематичний розвиток різноманітних здібностей дитини і її творчої активності.

Зазначені вимоги були орієнтирами під час створення системи музично – естетичного виховання молодших школярів на уроках музики.

Результатом багаторічної практичної діяльності стала підготовка і написання навчально – методичного комплексу “Планета Барвистої Музики”. Цей комплекс базується на провідних педагогічних педагогічних технологіях, у яких акцент зроблено на діяльнісному підході до навчання й виховання: теоріях Л.С. Виготського, П.Я. Гальперіна, В.В. Давидова, Д.Б. Ельконіна, М. Монтессорі, інших.Переваги програми:

- програма може надати суттєву методичну допомогу педагогам у підготовці і проведенні цікавих, емоційно насичених уроків музики;

- особлива увага звертається на яскраво виражену теоретичну спрямованість космплексу. Найважливіше завдання – допомогти педагогові по – новому підійти до викладу музично – теоретичного матеріалу поєднати його з тими відомостями, які діти вже здобули, збагатити яскравим, цікавим емоційно – образним змістом, пов’язати з життям і практичною діяльністю, тощо;

- створюють умови для економії часу на уроці за рахунок перенесення частини завдань на самостійне виконня вдома;

- створюють можливість реалізувати індивідуальний підхід до учнів, оптимально добираючи завдання посібника;

- дають дитині змогу проявити власну індивідуальність, а вчителеві – краще пізнати свого учня, відкрити нові грані його особистості;

- пропонують ефективні й “швидкі” форми контролю засвоєних знань.

- Перетворюють музичнні заняття на справжні уроки мистецтва, де можна відчути і научно побачити синтез музики, літератури, образотворчого мистецтва;

- створюють передумови для дійової участі батьків у музично – естетичному вихованні дітей;

- дають можливість у процесі виховання розвивати естетичну, моральну, емоційну, інтелектуальну сфери особистості.

Крім того, робота з посібником сприяє формуванню естетичного смаку дітей.

Позитивно впливає на якість засвоєння знань також наведення в ньому зразків написання нотних знаків і наявність відрізного дидактичного матеріалу, зручного у використанні.

Кожен блок серії розрахований на одне навчальне піврічча. Таке навантаження оптимальне, якщо “ПБМ” використовується як основна навчальна програма.

Якщо комплес суміщується з іншою програмою з музики, можливе використання однієї частини протягом року, що також сприятиме підвищенню ефективності навчального процесу. В програмах використан принцип “спірального узагальнення” – запобічення наперед і повернення до вивченого матеріалу.

Всі навчальні посібники серії “Планета Барвистої Музики” – це окремі частини єдиного цілого, в яких чітко збережено типову внутрішню структуру.

Основні структурні елементи:

1. Тематичний матеріал.

2. Контрольні завдання.

3. Пісенний матеріал.

4. “Блокнот для нот”.

Отже, Планета Барвистої Музики” – комплексна програма музично- естетичної освіти і творчого розвитку молодших школярів.

Її мета – сприяти становленню основ музично – естетичної культури і формуванню творчої активності школярів.

Поряд з цією програмою, існує програма Олени Палової “Діалогові уроки музики”, яка побачила світ в 2001 році.

Запропоновані учителям розроблені автором уроки музики ігрові за формою проведення,орієнтовані на вирішення такого завдання, як зверення до синкретичної особистості дитини, її духовного потенціалу.

В структурі синкретичної особистості молодшого школяра ціннісні орієнтації представляють складну інтегративну освіту, характеризують його внутрішній духовний світ, його направленість, вони виражають критеріальні відношення синкретичної особистості до творців музики, до самої себе в пространстві музичної культури людства.

Формування ціннісної орієнтації дітей автор здійснює в ході проведення уроків – музичних мандрувань, уроків – драматизацій, уроків – дискусій, на яких реалізується діалогова й пошукова музично – ігрова діяльність молодших школярів. Пошукова музично – ігрова діяльність дітей на цих уроках знаходить реалізацію в діалогічних іграх, іграх – імпровізаціях, музично – дидактичних іграх, розвиваючих іграх, розгадуваннях музичних кросвордів, ребусів, в процесі розучування пісень, в драматизації, імпровізації, створених ними пісень і віршів.

Особливістю уроків – музичних мандрувань, уроків – драматизацій, уроків – дискусій є те, що діти, завдяки активному включенні в музично – ігрову діяльність не тільки усвідомлюють свою причасність в розвитку музичної культури людства, ведуть діалог з “співрозмовником: композитором, поетом, артистом, героєм музичних творів, а цей опановують етико – естетичні цінності музичного мистецтва: мудрість, справедливість, терпимість, стриманість, ніжність, скромність, відображених в якостях особистостей, які створюють музичні твори, в якості образів, героїв творів, а ще й в де – яких жанрах музики.

Методичні розробки діалогічних уроків музики зв’язані з тематикою програми музики “Музика” для початкової школи 1 – 4 класи складають необхідний для вчителів музичний і літературно – художній матеріал.

Орієнтованість діалогічних уроків музики на формування ціннісних орієнтирів молодших школярів дає можливість кожному вчителю:

- проаналізувати і удосконалити результати своєї музично – педагогічної діяльності;

- напрацювати самостійний пошук вирішення завдань в загальній музичній освіті – формування ціннісних орієнтацій дітей;

- узагальнити методи, прийоми, засоби музичної роботи з дітьми.

Посібник створений для вчителів музики, організаторів народної освіти, студентів педагогічних коледжів, ВУЗів, батькам, а також широкому колу зацікавлених читачів.

Одже, узагальнюючи все вище сказане, на основі аналізу історії та етапів становлення музичного виховання на Україні, можна зазначити, що музичне виховання проходило складний шлях, багатий несподіванок і перешкод.

Музичне виховання дожовтневого часу не мало єдиної системи. Існуюли лише школи для привілегійованих дітей і “школи для народу”. І хоч у закладах того часу музику викладали не на вищому професійному рівні, всеж рівень деяких давав змогу працювати домашніми вчителями, вчителями церковного співу, на посаді регентів. Велике значення мали ідеї прогресивних діячів того часу в галузі музичного виховання, які активно виступали за його введення в повсякденне життя дитини.

В післяреволюційний період створюється нова єдина трудова школа. Музичне виховання і освіта стають масовою і доступною. В цей період і з’являється термін “Музичне виховання”.Видатні діячи цього періоду продовжують активну діяльність з розвитку музичного виховання, пропонують свої ідеї, намагаються їх вправити.

Однак більшого розвитку музичне виховання набуло в період 1970 - 1990 р., коли почалось активне створення нових програм. В цей період з’являються такі програми, як програма Кабалевського; Авдієвського – Болгарського. Вони значно вплинули на якість музичного виховання в школі. А програма Авдієвського – Болгарського взагалі стала першою національною програмою України, яка в основі спиралася фольклор та українські пісні.На сьогоднішній день актуальними стали авторські програми з музики автори пропонують свої концепції музичного виховання школярів.

Українська концепція музичного виховання може і повинна вдосконалюватися творчо використовуючи здобутки як національної, так і світової педагогіки. Для активізації педагогічної думки потрібні альтернативні програми, з яких вчитель міг би обрати ту, що найбільш відповідає меті і завданням музичного виховання і професійним можливостям і умовам праці.У цьому вбачається шлях розвитку системи музичної освіти в загальноосвітніх школах України.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 1357;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.