Найбільш відомі індекси ділової активності: означення, призначення та методи обчислення.

 

Індекс Доу-Джонса (The Dow Jones Averages) є найбільш відомим та авторитетним індексом у всьому світі. Він також є найстарішим індексом. Початково для обчислення індексу Доу‑Джонса додавались курси 12 різних акцій, а після цього сума ділилась на 12.На даний момент в цей індекс входять 65 різних компаній, а сам індекс має 4 складові частини.

1.Промисловий ‑ простий середній показник руху курсів акцій 30 найбільших промислових корпорацій.

Курси акцій даних 30 компаній додаються, а потім отримана сума ділиться на дільник, який в 1991 році становив 0.559. В останні роки цей дільник багатократно змінювався, для того, щоб врахувати зміни курсів акцій багатьох компаній при проведенні фондових сплітів злиття та поділу.

Промисловий індекс Доу‑Джонса котирується в пунктах. Кожен день публікується в ‘Уол‑стріт Джорнел’ та ряді інших американських газет. На Нью‑Йоркській фондовій біржі він обчислюється та повідомляється кожні пів години. Публікується індекс, котрий обчислюється на момент закриття біржі. Даний індекс обчислюється фірмою ‘Доу‑Джонс енд компані’, котра забороняє використовувати даний індекс, як основу для ф’ючерсних контрактів та опціонів.

2.Транспортний ‑ середній, показник, який характеризує рух цін на акції 20 транспортних корпорацій (авіакомпаній, залізничних корпорацій, автодорожних фірм).

3.Комунальний ‑ середній показник курсів 15 компаній, котрі займаються газо‑ та електро‑ постачанням.

На основі даних індексів обчислюють складений індекс Доу-Джонса.

Складений (‘ІНДЕКС‑65') ‑ показник, який складається на базі промислового, транспортного та комунального індексів Доу‑Джонса.

‘Стендард енд Пурз’. Він складається в двох варіантах ‑ по акціях 500 корпорацій і по акціях 100 корпорацій.

1.Індекс ‘Стендард енд Пурз’ ‑ 500' являє собою зважений по ринковій вартості індекс акцій 500 корпорацій, котрі представлені в ньому у наступній пропорції: 400 промислових корпорацій; 20 транспортних; 40 фінансових; 40 комунальних компаній.

За даним індексом здійснюються операції з опціонами на чікагській торговій біржі, а ф’ючерси та опціони на ф’ючерси по даному індексу здійснюються на чікагській товарній біржі.

2. Індекс ‘Стендард енд Пурз’ ‑ 100' розраховується за методом аналогічним до індексу Індекс ‘Стендард енд Пурз’-500, але складається лише з акцій корпорацій, за якими здійснюються зареєстровані опціони на чікагській біржі опціонів.

За даним індексом здійснюються операції з опціонами на чікагській торговій біржі, а ф’ючерси по даному індексу здійснюються

Індекс «Велю Лайн- 1700" представляє собою середню геометричну приблизно 1700 випусків акцій, що котувались та котуються на НФБ, Американській фондовій біржі та у позабіржовому обігу. Даний індекс вперше розраховувався в 1961 році і дорівнював в той період ‑ 100. Його принципова відмінність полягає в тому, що його компонентам не приписується вага ні по ринкової вартості, ні по курсах акцій.

Операції з опціонами за даним індексом здійснюються на Філадельфійській фондовій біржі, а з ф’ючерсами на торговій біржі Канзас‑сіті.

Індекс NYSE - являє собою середньозважений по ринковій вартості показник руху курсів акцій всіх корпорацій, котрі зареєстрували свої цінні папери на НФБ, тобто по суті цей показник представляє собою середню ціну на акції по всіх компаніях на НФБ, зважену по ринковій вартості всіх акцій корпорації. На відміну від індекса Доу‑Джонса даний індекс виражається не в пунктах, а в доларах.

Індекс цін Насдак (NASDAQ)- індекс, в який включені курси акцій близько 3500 корпорацій (окрім тих, що котируються на біржах). Цей показник є зваженим по ринковій вартості його складових. В перший раз даний індекс розраховувався в лютому 1971 року і дорівнював в цей період 100.

 








Дата добавления: 2014-12-05; просмотров: 863;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.