Інформаційні системи загального призначення

1. Інформаційні системи Dialog та Dialog on West є найбільшими інформаційними системами загального призначення. У них містяться короткі та докладні анотації і тексти газетних та журнальних статей, звітів фірм, книг з 1850 року до цього часу. Це фактичний матеріал з різних областей точних наук, техніки, технології, соціальних наук, медицини, статистики, бізнесу і фінансів, права, культури і освіти. Інформаційних центр в Пасло Альто (Каліфорнія) крім оновлення і підтримки інформаційної системи забезпечує заняття з новими користувачами, видає каталоги і списки термінів, які полегшують її використання.

2. Інформаційна система Nexis створена фірмою Mead Data Central. Система Nexis відрізняється від інших інформаційних систем тим, що в неї включені повні тексти статей, оглядів, документів, а не їх анотації, як це було зроблено, наприклад, в системі Dialog. Користувач системи організує пошук інформації по запиту, в який можуть входити довільні слова, і вибір їх не обмежений списком дозволених ключових слів. У бази даних системи включені тексти статей найважливіших газет з 1977 року і багатьох журналів з 1975 року.

3. Електронна бібліотека Dow Jones є найбільшою інформаційною системою в області бізнесу, економіки і фінансів. У ній відбивається (з 15-хвилинною затримкою) котирування цінних паперів більше ніж 6 тисяч компаній і фірм. У неї включені матеріали з аналізом минулого розвитку та аналізом тенденцій розвитку різних компаній, фірм і ринку загалом.

4. Електронна бібліотека NewsNet забезпечує роботу з більше ніж 140 періодичними виданнями по сучасних областях науки і техніки. Система працює не так швидко, як згадані вище інформаційні системи, але якщо користувачеві необхідний розгорнений аналіз і кваліфікована думка, то звернення до системи News Net може бути корисне і незамінне.

5. Бібліотека Newsletter Database включає 89 періодичних видань з питань збереження навколишнього середовища, живлення, ліків і здоров’я людей, фінансової сфери і законодавства в цих областях.

6. Система HRIN (Human Resources Information Network Інформаційна мережа людських ресурсів) містить 24 періодичних видання з інформацією по трудовому і податковому законодавству, страховим компаніям і їх послугам та - іншим матеріалом пов’язаним з питанням людських ресурсів.

7. Система CompuServe включає більше 100 баз даних, в яких виділено більше за 500 різних областей, забезпечує інформацію про акції і цінні папери більше 40 тисяч компаній і фірм, інформацію про склад та харчову цінність різних продуктів живлення, банківському обслуговуванні, міжнародні, національні і місцеві новини, електронні ігри, електронну пошту, повідомлення про погоду, загальну фінансову і економічну інформацію, освітні дані. Доступ до інформації в системі здійснюється по ключових словах.

В наш час більшість інформаційних систем можна використати через Internet - широко відомий засіб зв’язку, доступний через систему комп’ютерних мереж (їх понад 50), що об’єднує до 25 мільйонів користувачів у всьому світі (велика частина яких знаходиться в США). Згадана вище система Compuserve нарівні з системами America on line, Progidy та іншими пропонує послуги по роботі з мережею, розраховані на широке коло індивідуальних користувачів, і надають для роботи деякі можливості Internet. Internet є універсальним засобом зв’язку для отримання інформаційних послуг і доступу до інформації, в рамках якого виділяють наступні рівні доступу:

  • електронна пошта e-mail;
  • електронні дошки оголошень, що об’єднують понад 3 тис. тематичних груп користувачів Usenet;
  • базові послуги по взаємодії через вузол зв’язку indirect;
  • прямий доступ по лінії зв’язку dial-up;
  • використання комп’ютера користувача для надання інформаційних послуг іншим користувачам dedicated.

В останній час спостерігається значне зростання використання високорівневих протоколів зв’язку - т. з. "гоферів" (gopher) і "мереж WWW" (World Wide Web). Наприклад, в мережі Національного наукового фонду NSFNET, що входить в Internet, використання високорівневих протоколів зросло з 3 процентів осінню 1993 року до 12 процентів восени 1994 року (оцінювався загальний обсяг переданої інформації в байтах).








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 699;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.