Системи на основі компакт- дисків.

У останні роки, нарівні з широким використанням мережевих інформаційних систем правової інформації, все більш широке поширення отримують автономно працюючі системи на основі компакт-дисків (CD-ROM). Звичайні "гнучкі" магнітні диски діаметром 133 мм або 87 мм (відповідно, 5.25 або 3.5 дюймів) мають місткість до 2 МБ і можуть зберігати не менше, ніж 500 - 700 сторінок тексту (або у разі спеціальної упаковки в 3 - 4 рази більше). Дисковод ПЕОМ може записувати і прочитувати такі дані. На відміну від цього пристрій ПЕОМ, працюючий з компакт-диском (compact disc - CD), дозволяє тільки читати інформацію (read only memory - ROM) за допомогою малопотужного лазера. Запис даних на компакт-диск проводиться за допомогою спеціальних пристроїв. Це робиться фірмами-власниками цих пристроїв, наприклад, на замовлення невеликих фірм, що створюють програмне забезпечення. За оцінками експертів до кінця 1995 р. ціна пристроїв для запису компакт-дисків знизилася до 500 доларів, а ціна чистого диска, на який можна виконувати запис - до 5 доларів. Це з одного боку привело до зниження ціни одного компакт-диска у разі масового тиражування, а з іншого боку зробить можливим створення компакт-дисків на індивідуальне замовлення і широке поширення пристроїв для запису компакт-дисків. Найбільш поширені в цей час диски діаметром 12 см. Вони мають місткість до 650 МБ і можуть зберігати біля 300 тис. сторінок тексту (100 - 300 томів книг). Компакт-диски використовуються також для зберігання і відтворення візуальної і звукової інформації, утворюючи основу для мультимедіа-технологій в різних предметних областях.

Як приклад розглянемо систему Law on Disc ( "Право на диску") фірми Michie Company - одну з тих, що першою (1990 рік) з’явилися на ринку систем правової інформації на компакт-дисках, утримуючу інформацію по штату Нью-Мексіко. В бази даних системи включена інформація по законодавству, діючому в штаті, інформація за судовими рішеннями в цьому штаті з 1945 року, а також певна правова інформація з моменту основи штату в 1848 році. Комерційний успіх системи викликаний багатьма вдалими рішеннями з організації баз даних і пошуку інформації в ній, які привели до простоти її використання і малого часу пошуку даних. Наприклад, кожний судовий випадок має ряд характеристик: найменування сторін, дата присудження, його номер, прізвище судді, що готував рішення, посилання на інші судові справи, текст, назву суду, імена інших суддів. Користувач системи може виконувати пошук судових випадків, які включають необхідні значення однієї або декількох характеристик.

При створенні своєї системи фірма Michie використала інструментальні засоби Folio Views, розроблені компанією Folio Corporation. Це програмне забезпечення широко використовується іншими фірмами, що створюють компакт-диски з базами даних, зокрема, бази даних правої інформації. Folio Views дозволяє організувати текстову інформацію баз даних у вигляді гіпертексту. Це означає, що в тексті створюється складна система посилань, що значно скорочує час переходу між пов’язаними частинами баз даних. Наприклад, текст кожного рішення містить посилання на статті того або іншого закону, а також посилання на прийняті раніше рішення, які враховувалися при підготовці даного рішення. Це матеріал, що цитується. Можливість зручно звернутися до тексту законів, що цитуються або рішень є важливою характеристикою системи правової інформації. Система, що розглядається дозволяє створити на екрані дисплея ланцюжок текстових вікон, що містять матеріал, що цитується.

Система дозволяє також легко друкувати текст або його частини, а також записувати знайдений текст або його частини в окремі файли на магнітному диску. Це значно скорочує час підготовки користувачем необхідних йому письмових матеріалів.

Фірма пропонує також компакт-диск по навчанню роботі з системою; він використовує засоби мультимедіа.

Фірма Michie працювала в співпраці з компанією Mead Data Central. Розглянемо, яким чином долається один з основних недоліків систем правової інформації на основі компакт-дисків - відсутність оновлення даних після випуску самого компакт-диску. По-перше, фірма Michie пропонує оформити підписку на систему. Оновлені бази даних на дисках поступають передплатникам кожні три місяці. По-друге, якщо передплатника не влаштовує тримісячний період оновлення даних, то (за додаткову плату) забезпечується оперативне оновлення інформації за допомогою засобу Lexis LINK: після автономного пошуку даних на компакт-диску користувач підключається до системи Lexis\Nexis для цілеспрямованого і швидкого отримання нової інформації на основі підготовлених даних.

 








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 676;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.