Спеціалізовані системи правової інформації.

Серед користувачів юридичної інформації найбільше поширення в цей час отримали мережеві спеціалізовані інформаційні системи Lexis (розробка фірми Mead Data Central) і Westlaw (фірми West Publishing Co.). Ці системи орієнтовані на одне і те ж коло користувачів та мають більше схожих рис, ніж відмінностей. Вони є мережевими системами, що забезпечують інтерактивний видалений доступ користувачів до інформації в режимі роботи "online". Сеанс роботи користувача полягає у виборі відповідної бази даних системи і в формуванні послідовності запитів. На запит користувача система відповідає з невеликою затримкою. Її величина визначається складністю запиту, об’ємом бази даних, в якій проводиться пошук інформації, і складає звичайно декілька секунд. У залежності від відповіді користувач або формує новий запит, або закінчує сеанс роботи з системою. Ефективність використання багато в чому визначається умінням вибрати відповідну базу даних і умінням скласти запит, адекватний меті роботи з системою.

Системи Lexis і Westlaw постійно розвиваються, і інформація в них поповнюється. Обидві системи забезпечують користувача повними текстами законодавчих рішень федеральних органів влади і органів влади всіх штатів (Statute Law), а також включають тексти рішень федеральних судів і судів в штатах (Case Law). У системи включені огляди і статті з юридичних журналів, різні матеріали юридичних організацій і т.д. Більш того користувачам цих систем доступні матеріали інформаційних систем загального призначення: система Lexis об’єднана з інформаційною системою Nexis (це відображене і в назві системи: більш точна сучасна її назва - Lexis/Nexis), а в системі Westlaw можна використати системи Dialog і Dow Jones. Обидві системи можуть бути запущені для роботи у всіх найбільш поширених сучасних операційних середовищах ПЕОМ: MS DOS, MS Windows для IBM - сумісних ПЕОМ і на ПЕОМ Macintosh. Обидві системи забезпечують передачу документів результатів пошуку не тільки на магнітний диск у вигляді звичайного текстового файла (тобто ASCII-файла), але і в редактори текстів MS Word або WordPerfect, з якими звик працювати користувач. В обох системах є демонстраційно-навчальні та інформаційні підсистеми. Фірми-власники обох систем пропонують послуги з навчання користувачів.

Відмінності систем пов’язані з важливими, але часто не принциповими особливостями організації баз даних і особливостями взаємодії користувача з системою - виглядом екрана, організацією призначених для користувача меню, а також мовою запитів. За оцінками деяких експертів почати працювати з системою Westlaw простіше, ніж з системою Lexis/Nexis, однак остання система включає більш повні бази даних, зокрема, пов’язані із законодавством європейських країн. Для навчання на юридичних факультетах американських університетів використовуються обидві системи, що розглядаються.

В кінці 1994 року у системи Lexis/Nexis змінилася компанія-власник. Англо-датська видавнича компанія Reed Elsevier P.L.C. купила і фірму-розробника Mead Data Central, і інформаційну систему Lexis/Nexis.

Новий власник планує змінити назву купленої фірми і дати їй ім’я інформаційної системи Lexis/Nexis (далі, згадуючи систему Lexis/Nexis, будемо посилатися на її компанію-власника, якщо мова йде про сьогоднішнє використання системи, і вживати назву фірми-розробника Mead Data Central, розглядаючи минуле системи).

Системи Lexis/Nexis і Westlaw можна назвати спеціалізованими публічними системами правової інформації. В США крім них створені державні системи правової інформації, які використовуються в ряді федеральних установ та установ штатів.

Система FLITE (Federal Legal Information Through Electronics) система Міністерства Оборони має найбільший період практичного використання. Вона функціонувала в пакетному режимі, коли користувач поштою посилав запит в обчислювальний центр, і поштою ж отримував відповідь. Система FLITE дозволяє використати систему JURIS і систему Dialog.

Система JURIS (Justice Retrieval and Inquiry System) є інформаційною системою Міністерства Юстиції США і призначена для використання федеральною владою. Система є мережевою і працює в інтерактивному режимі.

Система RIRA включає матеріали з податкового законодавства і вироками в цій області. Вона призначена для використання в Державній податковій службі (Internal Revenue Service).

Необхідність звернення до вказаних державних систем правової інформації може виникнути у випадку, коли проблема, що встала перед користувачем вимагає знайомства з рішеннями всіх органів влади або необхідні дані не доступні в публічних системах правової інформації.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 674;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.