Емфізема легень

Емфізема легень— це розширення і збільшення повітряності легень. Вона виникає через перерозтягнення альвеол, атрофії і розриву міжальвеоляр-них перегородок, розростання сполучної тканини і зниження еластичності легень. Така легенева патологія призводить до збільшення залишкового об'єму, здуття легень, зменшення дихальної поверхні та капілярного русла в них. Це тягне за собою порушення вентиляції і газообміну, зниження насиче­ності артеріальної крові киснем, гіпоксії. Грудна клітка розширюється у всіх напрямках, набуває бочкоподібної форми і положення вдиху. її екскурсія зменшується, діафрагма опускається. Дихання стає поверхневим, утрудне­ним, за допомогою додаткових м'язів, особливо видих. Подальший розвиток емфіземи призводить до прогресуючого зменшення капілярів у легенях, що збільшує опір кровотоку і підвищення тиску в малому колі кровообігу, гіпер­трофію, розширення і ослаблення правого шлуночка і, згодом, до серцевої не­достатності. Ураження серця внаслідок легеневих захворювань отримало наз­ву "легеневе серце".

Причиною розвитку емфіземи легень найчастіше є хронічний бронхіт, хронічна пневмонія, бронхіальна астма, пневмосклероз. Захворювання харак­теризується хронічним перебігом, схильністю до прогресування, незворотніс­тю анатомічних змін легеневої тканини, зростаючою дихальною і серцево-су­динною недостатністю. Тому хворі скаржаться на задишку, утруднене дихання, кашель, синюшний колір губ, носа, щік, вух та ін.

Лікування емфіземи легень зводиться до застосування різних методів кон­сервативної терапії, для уповільнення її розвитку і компенсації проявів хворо­би. Першочергово або одночасно лікують основне захворювання, що спричи­нило емфізему легень. Застосування засобів фізичної реабілітації піддягає за­гальній тактиці лікування емфіземи легень і призначається з урахуванням клі­нічного перебігу та стадії розвитку хвороби. Розрізняють три стадії: І стадія — компенсації (бронхіальна); II стадія — легеневої недостатності, III ста­дія — серцево-судинної недостатності.

Лікувальну фізичну культуру призначають відповідно до вищезгаданих стадій емфіземи легень. У І стадії хворих звичайно лікують у поліклініці, основними завданнями ЛФК є: загальне зміцнення і загартування організму; покращання рухливості грудної клітки і хребта, дотримання пра­вильної постави; навчання керування диханням, подовженого видиху,


 




Фізична реабілітація


Розділ 5. Фізичка реабілітація при захворюваннях внутрішніх органів і суглобів


 


Рис. 5.12. Вправи, що сприяють видиху

збільшення дихальних екскурсій діафрагми; збереження еластичності легень; зміцнення дихальних м'язів; підтримання фізичної працездатності. Ці завдан­ня реалізуються за допомогою лікувальної ранкової гімнастики, теренкуру, прогулянок, туризму, плавання, веслування, ходьби на лижах.

Комплекси лікувальної гімнастики складаються із статичних і динамічних дихальних вправ з акцентом на видих (рис. 5.12), загальнорозвиваючих і вправ на розслаблення. Використовують вправи для тулуба, живота, які виконують у повільному темпі і повторюють 4-6 разів. При виконанні статичних дихальних вправ хворого вчать дихати ритмічно, керувати тривалістю вдиху і видиху, упо­вільнювати дихальні рухи за рахунок їх поглиблення. Фіксуючи його увагу на подовженні видиху, відпрацьовують вимову приголосних звуків. При виконан­ні динамічних дихальних вправ виховують навички керування диханням при фізичній діяльності.


В заняття включають вправи з предметами та такі, що відповідають пев­ним трудовим та побутовим фізичним навантаженням. Фіксують увагу хворо­го на те, щоб зусилля під час навантаження виконувались на видиху, дихання було ритмічним через ніс, інколи підсилюючи видих через рот. Тривалість лі­кувальної гімнастики 30-35 хв.

Під час ходьби хворим пропонують стежити за ритмом і глибиною дихан­ня, витрачати на видих у 2-3 рази більше кроків, ніж на вдих, зберігаючи, приблизно, таке саме співвідношення при ходьбі по східцях (вдих — 1-2 схо­динки, видих — 2-4 сходинки і т.д.).

У II стадії хвороби, яка характерна чіткими проявами емфіземи легень і легеневою недостатністю, лікування проводять у поліклініці, а при усклад­ненні перебігу захворювання — у лікарні. Перед ЛФК ставлять такі завдан­ня: компенсація легеневої недостатності, покращання вентиляції і газообмі­ну; зміцнення дихальних м'язів та відпрацювання ритмічного дихання з по­довженим видихом; збільшення екскурсії діафрагми; зміцнення міокарда і покращання функції системи кровообігу; підвищення здатності хворих до трудових і побутових фізичних навантажень. Застосовують лікувальну і ранкову гігієнічну гімнастику, самостійні заняття, лікувальну ходьбу, прогу­лянки.

У заняття включають статичні і динамічні дихальні вправи з подовженим видихом і обмеженим вдихом, вимовою приголосних звуків, паузи для відпо­чинку; вправи, що збільшують екскурсію діафрагми та грудної клітки, коригу­ють дефекти постави; вправи на розслаблення м'язів часткові та загальні. Ос­танні виконують у положенні лежачи на спині, руки дещо зігнуті в ліктьових, а ноги в кульшових суглобах. З зовнішньої сторони кінцівки підтримують ва­ликами або подушками. Кожне заняття рекомендується закінчувати загальним м'язовим розслабленням. Повторювати його слід 2-3 рази надень. При частко­вому розслабленні слідкують за тим, щоб особливо добре розслаблювались м'язи грудної клітки і шиї. Вправи повторюють по 4—8 разів, темп повільний, тривалість заняття 17-20 хв.

Правильно дібрані вправи і методично вірно проведене заняття сприяють поліпшенню механізму дихання і легеневої вентиляції. Підтверджує це рис. 5.13, де наведено спірограми хворого на емфізему легень до і після занят­тя лікувальною гімнастикою. На спірограмі (вгорі), що знята до заняття ліку­вальною гімнастикою, спостерігається нерівномірне за глибиною і ритмом ди­хання, коливання експіраторного та інспіраторного рівнів дихання, східчасто-подібний видих.

На нижній кривій (зареєстрована після заняття лікувальною гімнасти­кою) видно зменшення хвилеподібності дихання, нормалізацію глибини і ритму його, майже повністю відсутня схІдчастоподібність видиху Разом з цим підвищились хвилинний об'єм дихання і споживання кисню за хви­лину.

У III стадії хвороби, коли є не тільки легенева, але й серцево-судинна недостатність, основні завдання ЛФК такі: підняття загального психоемо­ційного тонусу; компенсація легеневої недостатності; покращання дихаль-


 




Фізична реабілітація


Розділ 5. Фізична реабілітація при захворюваннях внутрішніх органів і суглобів


 


Рис. 5.13. Спірограма хворого на емфізему ле­гень: вгорі — до заняття лікуваль­ною гімнастикою, внизу — після неї; 1 — відмітка часу; 2 — спірограма; 3 — спожи­вання кисню

ного акту, рівномірності вентиляції; підвищення насиченості артеріальної крові киснем; зміцнення дихальних м'язів, збільшення рухливості діафраг­ми, грудної клітки і хребта; компенсація серцево-судинної недостатності, поліпшення кровопостачання і трофічних процесів у міокарді, периферич­ного кровообігу, ліквідація або зменшення застійних явищ та гіпоксії; від­новлення пристосованості хворих до помірних фізичних навантажень. ЛФК призначають у період зменшення застійних явищ і при покращанні загаль­ного стану хворого. Протипоказана вона при посиленні серцево-судинної недостатності.

ЛФК застосовують у формі лікувальної і ранкової гігієнічної гімнастики, самостійних занять, лікувальної ходьби. В заняття включають рухи кінцівка­ми, спеціальні дихальні вправи і вправи на розслаблення, паузи для відпочин­ку. Вправи виконують у повільному темпі з неповною амплітудою рухів. Рухи в дрібних і середніх м'язових групах повторюються 4—6 разів, великих — 2-4 рази. При виконанні вправ увагу хворого зосереджують на подовженні ви­диху, який можна ще додатково підсилювати, стискуючи руками грудну клітку під час цієї фази дихання. Загальне розслаблення хворі, які мають легенево-серцеву недостатність, виконують теж у положенні лежачи на спині, але з під­несеним узголів'ям ліжка.

При покращанні стану хворому призначають лікувальну ходьбу спочатку в повільному темпі 60-70 кроків за хвилину на відстань 200-300 м, потім дистанція поступово збільшується до 400-500 м, підвищується темп ходьби. Вводиться ходьба по східцях в межах 2-3 поверхів. Слід постійно звертати увагу хворого на управління дихальними фазами при ходьбі як по рівній пло­щині, так і по східцях, витрачаючи на видих у 2-3 рази більше кроків, ніж на вдих.

Надалі, при позитивних змінах у клінічному перебігу захворювання та адаптації організму до фізичних навантажень, руховий режим розширюється і ЛФК проводиться за програмою недостатності кровообігу відповідного ступе­ня, не забуваючи про спеціальні дихальні вправи, що притаманні лікуванню емфіземи легень.


Лікувальний масаж. Його завдання, форми і методи мало чим відрізняються від тих, які застосовують при бронхіальній астмі та хронічній пневмонії. При проведенні масажу хворим на емфізему легень з явищами сер­цево-судинної недостатності роблять масаж нижніх і верхніх кінцівок для по­кращання крово- та лімфообігу і ліквідації застою на периферії, стимуляції припливу венозної крові до серця. Рекомендується підсилювати видих натис­куванням на ребра хворого під час цієї фази дихання.

Фізіотерапію призначають одночасно з медикаментозним ліку­ванням для підвищення загального тонусу і реактивності організму; покра­щання дихальної функції легень, полегшення видиху і видалення мокротин­ня; покращання еластичності легеневої тканини, рухливості грудної клітки; активізації крово- та лімфообігу і трофічних процесів у легенях; загартуван­ня. У І та II стадії емфіземи легень без ознак серцевої недостатності застосо­вують аерозольтерапію, аероіонотерапію, УФО, індуктотермію, УВЧ-тера-пію, мікрохвильову терапію, магнітотерапію, хвойні або соляні ванни, цирку­лярний душ, вологі обтирання загальні чи грудної клітки з поступовим зни­женням температури від 30 °С до 10-15 °С. У III стадії емфіземи легень з ле­геневою і серцево-судинною недостатністю застосовують інгаляції аерозо­лями лікарських речовин і електроаерозольтерапію. Інші методи фізіотерапії не застосовують.

Хворим рекомендовано періодично проходити санаторно-курортне ліку­вання. Пацієнтів з І стадією емфіземи легень направляють на приморські, сте­пові і низькогірські кліматичні курорти. Хворим з II стадією рекомендують місцеві спеціалізовані санаторії.

5.3. ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ

Захворювання органів травлення займають одне з перших місць у структу­рі загальної захворюваності. Вони часто виникають у людей найбільш праце­здатного віку, викликають тривалу тимчасову непрацездатність, нерідко при­зводять до інвалідності.

До захворювань органів травлення відносять гастрит, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, коліти, холецистит, спланхноптоз (опущення нутрощів) тощо. Причиною хвороб може бути порушення регулюючої функції ЦНС, часті стреси, нерегулярне і неякісне харчування, інтоксикація, паління, зловживання алкоголем, інфекція, слабість м'язів живота. Загальними проява­ми захворювань органів травлення є біль, печія, відрижка, нудота, блювота, пронос, запор, зміни апетиту, підвищена дратівливість. Хвороби мають хроніч­ний перебіг із загостреннями і ремісіями.

Захворювання органів травлення лікують комплексно — медикаментозно, дієтотерапією, вживанням мінеральних вод, психотерапією, застосовують фі­зичну реабілітацію.


 




Фізична реабілітація


Розділ 5. Фізична реабілітація при захворюваннях внутрішніх органів І суглобів


 


       
   


 

 

 

рн 4 3 2 1
-
..............
10 20 30 40 50 60t

5.3.1. Клініко-фізіологічне обгрунтування застосування засобів фізичної реабілітації

Лікувальну фізичну культуру при захворюваннях органів травлення застосовують на всіх етапах реабілітації хворих. Лікувальна дія фі­зичних вправ виявляється у вигляді чотирьох основних механізмів, серед яких на перший план виступає механізм нормалізації функцій та трофічної дії.

Органи травлення знаходяться у складних взаємозв'язках з вищими відділами ЦНС, підкорковими центрами, зоровим, нюховим, смаковим ана­лізаторами. Тому будь-яке порушення в діяльності кори і підкорки призводить до змін у секреторній, моторній і всмоктуючій функціях трав­ної системи. І навпаки, від хворого шлунка, кишок та інших органів посту­пають викривлені імпульси в ЦНС, що негативно відбивається на її функці­ональному стані, взаємовідношеннях між корою і підкоркою, процесах ке­рування травленням, психічному статусі хворих, утворюючи таким чином замкнуте коло.

Фізичні вправи сприяють оптимальному збалансуванню процесів збудження і гальмування, нормалізації регулюючої функції ЦНС І поліп­шенню діяльності вегетативної нервової системи, що позитивно впливає на функції органів травлення. Основою цих процесів є моторно-вісцеральні рефлекси. Під час виконання фізичних вправ аферентні імпульси, що пос­тупають у кору з працюючих м'язів, змінюють тонус центрів головного мозку, в тому числі і травного. Вони створюють у корі домінантні вогнища збудження, що за законом негативної індукції сприяє затуханню застійного вогнища збудження, приглушенню патологічної імпульсації від хворих органів.

Фізичні вправи змінюють та нормалізують рухову (рис. 5.14), секреторну (рис. 5.15; 5.16) та всмоктуючу функції органів травлення. Ці зрушення мо­жуть мати різноманітний характер, що залежить від інтенсивності і тривалос­ті фізичних навантажень, часу прийому їжі, вихідного функціонального стану органів травлення.

^^лr/V\-^V^ГJ^л^fVV^лгvv^г^Лл^

A-w-^4^«^4A*rtrv«-«4»v,pw--*fc>\y

lMAAV,^^^k-WuJ^J^A>^W

і—і—i—J—і_ і_ і_ і__ і_ і_ і_ і_ і__ і_ і і_ і_ і_ і_ і__ і_ і_ і_ і_ і__ і_ і_ і_ і_ і

1 2

Рис. 5.14.Електромакометрична гастрограма хворого з гіпокінетичною дискінезією:

І — до фізичного навантаження; 2 — після субмаксимального фізичного навантаження спостерігається

підвищення біопотенціалів шлунка (0.1. Самсон, М.Г. Триняк, 1983)


 

 

 

 

Рн            
-          
- ..       .__ і
       
і і і
зо
Рис. 5.16.Показники інтрагастрального рН у хворого з високою кислотністю: І — до фізичного навантаження; 2 — після субмаксимального фізичного навантаження спостерігається зниження кислотоутворення (О.І. Самсон, М.Г. Триняк, 1983)

Рис. 5.15.Показники Інтрагастрального рН у хворого з низькою кислотністю: 1 — до фізичного навантаження; 2 — після мінімального фізичного навантаження спос­терігається підвищення кислотоу творення (О.І. Самсон, М.Г. Триняк, 1983)

Помірні фізичні навантаження підвищують кислотність шлункового соку, збільшують виділення жовчі, стимулюють всмоктування і перистальтику шлун­ка та кишок, якщо м'язова робота виконана за 1,5-2 год до чи після приймання їжі. Секреторна функція пригнічується, якщо фізичними вправами займатися безпосередньо перед прийманням їжі або одразу після цього. Пригнічують травлення тривалі фізичні навантаження великої інтенсивності. Вони зменшу­ють виділення шлункового соку, знижують його кислотність та рухову функцію.

Під впливом фізичних вправ активізуються трофічні процеси в органах травлення; поліпшення крово- і лімфообігу, інтенсифікація обмінних процесів сприяє згасанню запальних і прискоренню регенеративних процесів та загоєн­ню виразки. Збільшення екскурси діафрагми при виконанні дихальних вправ, скорочення і розслаблення м'язів живота періодично змінюють внутрішньоче­ревний тиск, масажують внутрішні органи, підсилюють гемодинаміку і лікві­дують застійні явища у черевній порожнині. Одночасно активізується мотор-но-евакуаторна функція кишок, відбувається скорочення жовчного міхура і йо­го випорожнення.

Доведено, що довільне м'язове розслаблення при виразковій хворобі, хро­нічному холециститі зменшує спазм м'язів шлунка і сфінктерів жовчовивідних протоків. Виконання комплексу спеціальних вправ перед дуоденальним зонду­ванням (рис. 5.17) збільшує в 1,5-2 рази кількість міхурової і печінкової жов­чі, скорочуючи тривалість цієї доволі неприємної процедури. Склад такої жов­чі свідчить про ослаблення концентраційної функції жовчного міхура і застою жовчі у ньому.

Фізичні вправи здатні нормалізувати положення внутрішньочеревних ор­ганів у разі їх опушення. Застосовуючи спеціальні вправи, що спрямовані на зміцнення м'язів живота, підвищення тонусу м'язів порожнистих органів, можна досягти місця, що їм анатомічно притаманне.


 











Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 4019;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.017 сек.