Розділ 3. Фізична реабілітація. та "гусяча шкіра ", що зумовлено скороченням м 'язів, які піднімають волосся на шкірі, то дію холоду слід припинити.


 


та "гусяча шкіра ", що зумовлено скороченням м 'язів, які піднімають волосся на шкірі, то дію холоду слід припинити.

Теплові процедури, особливо гарячі, викликають короткочасний спазм су­дин шкіри, який швидко змінюється їх розширенням (активна гіперемія). В ці розширені шкірні капіляри і артеріоли переміщується значна кількість крові з внутрішніх органів. Артеріальний тиск знижується, частота серцевих скоро­чень і дихання збільшується; м'язи розслаблюються; підсилюється потовиді­лення, секреторна діяльність шлунка, підшлункової та наднирникової залоз; покращується нирковий кровообіг і сечовиділення; сповільнюється перисталь­тика кишок.

Теплові процедури справляють антиспастичну та болезаспокійливу дію, сприяють розсмоктуванню травматичних набряків і крововиливів. Однак довготривалі гарячі ванни можуть призвести до пасивної гіперемії, перегріву організму, а при подальшому невірному їх застосуванні до детренування ме­ханізмів терморегуляції, зниження стійкості до дії чинників зовнішнього се­редовища.

Гідротерапія — лікування прісною водою у вигляді загальних і місцевих процедур. До загальних належать душ, обливання, обтирання, укутування, ванни, а до місцевих — ручна, ніжна і сидяча ванни, зрошення, грілка, компрес тощо. Для підсилення дії прісної води часто додають різноманітні ароматичні І лікувальні речовини, використовують розтирання шкіри щітками.

Душ — дія на тіло людини струму води відповідного тиску і температури.

Таблиця 3.10. Орієнтовна схема
загартовування водою
День загарто­вування Температура воли, °С Тривалість процедури, с
1—3-й 36—34 180—150
4—7-й 33—30 150—120
8—11-й 30—28 120—100
12—15-й 27—25 90—60
16—20-й 24—23 60—45
21—25-й 22—21 60-^15
26—30-й 20—19 45—35
ЗІ—35-й 19—18 35—25
36—40-й 17—16 35—25
41—-15-й
46—50-й
51—55-й
56-й і далі 20—15

Обливання, обтирання бувають загальні і часткові. Дія зумовлена темпера­турою води, яку поступово знижують і зменшують час процедур, та меха­нічними подразненнями, що виника­ють за рахунок інтенсивного розти­рання тіла чи його окремої ділянки. Застосовують ці процедури переваж­но при функціональних захворюван­нях нервової системи та для загар­товування організму (табл. 3.10).

Укутування (обгортання) прово­диться змоченим водою і викрученим простирадлом. Поверх нього пацієнта обвивають ковдрою (рис. 3.22) Укуту­вання можуть бути загальними і част­ковими і, залежно від бажаного ре­зультату, застосовують прохолодні, теплі і гарячі обгортання. Прохолодні укутування призначають як тонізуючу процедуру хворим на неврози, а також при гарячкових станах; теплі — ефек­тивні при безсонні, збуджених станах; гарячі — при деяких гострих запаль-


них захворюваннях, ожирінні, а та­кож для форсованого зменшення маси тіла у спортивній практиці. При запаленнях легень, гострих бронхітах використовують частко­ві гірчичні обгортання грудної клітки. У тих випадках, коли люди­на погано переносить вологе уку­тування, застосовують сухе.

Компрес — вологі пов'язки, які застосовують місцево. Вони можуть бути холодними, гарячими, зігріваючими і медикаментозними. Холодні компреси накладають на місце впливу на 3-4 хв і часто мі­няють. Загальна тривалість проце­дури від 10 до 40-60 хв. Показані вони при свіжих ударах, носових кровотечах, початкових стадіях гострого запального процесу. Гаря­чі компреси справляють позитивну дію при ниркових, печінкових, кишкових коліках.

Рис. 3,22. Етапи вологого укутування: 1 ■— вологим простирадлом; 2 — ковдрою; 3 — поло­ження протягом процедури

Зігріваючий компрес — най­більш популярна домашня водолі­кувальна процедура. Компрес складається з чотирьох шарів (рис 3.23). Для першого шару, що прилягає до тіла, використовують марлеву салфетку або іншу тканину, шо доб­ре всмоктує воду, яку добре змочують у воді, витискають і накладають на міс­це впливу. Зверху кладуть другий шар, ізолюючий, водонепроникний (клейон­ка, пергаментний папір), який повинен з усіх боків виступати на 2-3 см поза краї першого шару.

Третій — утеплюючий роблять розміром більше ізолюючого шару з вати, вовняної тканини, що має забезпечити зігрівання. Четвертий шар — фіксую­чий (бинт, рушник). Зігріваючий компрес накладають на 6-8 год. Він розсмок­тує запальні процеси і набряки, знімає судоми м'язів і спазми внутрішніх ор­ганів, впливає болезаспокійливо. Показані зігріваючі компреси на другий-тре-тій день після травм і ударів, при місцевих запальних процесах. Протипоказан­ня: гострі запальні процеси шкіри та її захворювання.

Різновидом зігріваючих компресів є спиртові і медикаментозні. У цих ви­падках перший шар змочують розведеним спиртом чи горілкою, ментоловим або мурашиним спиртом, жовчю, теплим камфорним маслом, димексидом, маззю Вишневського, які суттєво підсилюють лікувальну дію зігріваючого компресу.


 











Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 1243;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.