Сфера державного регулювання

 

1) Мінімальна заробітна плата є державноюсоціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та видів економічної діяльності. Має перевищувати прожитковий мінімум, тобто вартість так званого «споживчого кошика». [6, ст. 3, 9]. Відповідно до Закону України від 06.12.2012 р. № 5515 – VI «Про Державний бюджет України на 2013 рік» встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі: з 1 січня – 1147 грн, з 1 грудня – 1218 грн. У погодинному розмірі: з 1 січня – 6,88 грн, з 1 грудня – 7,3 грн.

2) Тарифна система оплати праці [6, ст. 6] є основою організації оплати праці і включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники) рис. 8.1.

 

 


Рис. 8.1. Тарифна система оплати праці

 

Тарифна система оплати праці використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників – залежно від їх кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати. У будівництві задіяна 8 – розрядна тарифна сітка (табл. 8.1).

Таблиця 8.1

Тарифна сітка робітників у будівництві України

(за Галузевою угодою, чинною до 2015 р.).

Показник Розряди робітників
Тарифні коефіцієнти 1,10 1,22 1,36 1,56 1,82 2,07 2,39

 

Тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі:

– тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати;

– міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники) розробляються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення.

Будівельне підприємство може користуватися галузевими тарифними ставками й тарифними сітками як орієнтиром. Мінімальний розмір посадових окладів визначається генеральною угодою [6, ст. 12] Конкретні розміри тарифних ставок і окладів визначаються в межах наявних коштів на оплату праці, але не нижче встановленого урядом мінімального розміру зарплати. Максимальний розмір заробітної плати не регламентуються.

3) Складові [6, ст. 2] та структура фонду оплати праці [26, ст. 2] (рис. 8.2).

 

 


Рис. 8.2 Складові та структура фонду оплати праці в будівництві

 

4) Інші норми і гарантії в оплаті праці. Норми оплати праці (за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, що мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників, які молодші вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо) і гарантії для працівників (оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; для тих, хто направляється на курси підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров'я на легшу і нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв'язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів тощо), а також гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

5) Податки та збори з заробітної плати,інших заохочувальних та компенсаційних виплат та винагород. Відповідно до [2, ст. 167.1] ставка податку становить 15 %. У разі, якщо сума отриманих доходів за місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку становить 17% суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%. Ставка єдиного соціального внеску для працівників будівельних підприємств становить 3,6%, для державних службовців – 6,1%. При кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20% [6, ст. 26.].

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 776;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.