Медичне забезпечення

 

746. Медичне забезпечення в батальйоні (роті) у бойовій обстановці організується з метою розшуку поранених і хворих на полі бою, своєчасного надання їм першої медичної допомоги, збору, вивезення (винесення) їх з поля бою та підготовки до евакуації, а також з метою запобігання виникненню та поширенню в підрозділах захворювань.

747. Під час оборони в батальйоні (роті) розгортається медичний пункт (пост).

Медичний пункт батальйону призначений для розшуку, збору і виносу (вивозу) поранених і хворих з рот, надання їм першої медичної та долікарської допомоги, підготовки до подальшої евакуації. Крім того, медичний пункт проводить покладені на медичну службу санітарно-протиепідемічні (профілактичні) заходи, медичну розвідку, отримання, зберігання та видачу підрозділам медичного майна.

Медичний пост роти призначений для тимчасового укриття поранених і хворих до появи можливості їх евакуації та надання пораненим і хворим першої медичної допомоги.

748. Перша медична допомога надається на місці поранення або в найближчому укритті самим військовослужбовцем або його товаришем, стрільцями-санітарами, санітарами та санітарними інструкторами підрозділів, а також особовим складом підрозділів, виділеним для рятувальних робіт і здійснення лікувально-евакуаційних заходів у місцях масового ураження. Долікарська (фельдшерська) допомога надається в медичних пунктах батальйонів, очолюваних фельдшерами, перша лікарська допомога – у медичній роті (пункті) бригади (полку), а також на медичних пунктах батальйонів, очолюваних лікарями. Усі медичні підрозділи і частини повинні приймати поранених і хворих, надавати їм необхідну медичну допомогу незалежно від належності.

Збір, вивезення (винесення) поранених з поля бою до медичного пункту батальйону здійснюється з особистою зброєю і протигазами силами і засобами медичного пункту батальйону, а за потреби – особовим складом і засобами евакуації, які додатково виділяються командиром батальйону.

За наявності в батальйоні значної кількості поранених і хворих насамперед евакуації підлягають тяжкопоранені та важкохворі, а також військовослужбовці, які отримали психологічні травми. Легкопоранені, що не мають потреби у госпіталізації, після надання їм медичної допомоги направляються у свої підрозділи.

749. В обороні медичний пост роти обладнується в укритому місці з урахуванням можливості прихованого виносу (вивозу) поранених і хворих зі взводів, евакуації їх до медичного пункту батальйону.

Медичний пункт батальйону розгортається, як правило, у тильній межі батальйонного району оборони.

У період підготовки до бою (дій) підрозділи та медичний пункт батальйону вивільняються від поранених і хворих.

З переходом до оборони в умовах безпосереднього зіткнення з противником евакуація поранених і хворих організується насамперед з підрозділів, які ведуть бій, для евакуації використовуються траншеї і ходи сполучення.

У ході бою командири підрозділів, стрільці-санітари, санітарні інструктори та командир медичного взводу (фельдшер) уточнюють втрати й організують надання пораненим і хворим першої медичної допомоги, винос (вивіз) їх з поля бою й евакуацію. При цьому перша медична допомога надається військовослужбовцями на місці поранення.

750. Під час організації медичного забезпечення в наступі основна увага приділяється наданню першої медичної допомоги пораненим і хворим, їх збору, виносу (вивозу) і евакуації з поля бою на рубежі спішування, під час бою за оволодіння опорними пунктами на передньому краї й у глибині оборони противника.

Під час дій у пішому порядку стрільці-санітари взводів, санітарні інструктори рот, просуваючись за своїми підрозділами, ведуть спостереження за полем бою, відшукують поранених, помічають місця їх знаходження, надають їм першу медичну допомогу і зосереджують у найближчих укриттях для подальшої евакуації.

751. Перша медична допомога пораненим і хворим надається безпосередньо на техніці. Поранені та хворі, які мають потребу в першій лікарській допомозі та подальшій евакуації, передаються санітарним інструкторам роти, у медичний пункт батальйону, тимчасові медичні пункти, розгорнуті на маршруті руху старшим начальником, або в місцеві лікувальні установи. Медичний пункт батальйону прямує в колоні в готовності надати допомогу ураженому особовому складу в разі завдання ударів авіацією противника та застосуванням ним засобів масового ураження.

 

 








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1260;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.