Особливості підготовки та ведення оборонного бою взимку 7 страница

420. Бойовий порядок у зустрічному бою повинен забезпечити завдання сильного початкового удару. Він будується в один ешелон з виділенням сильного резерву. Бойовий порядок роти будується в один ешелон.

З метою своєчасного виявлення противника, заздалегідь, до початку висування головної похідної застави, висилається розвідувальний орган, підсилений засобами артилерійської розвідки. Артилерійські підрозділи для забезпечення своєчасності розгортання при висуванні розташовуються в голові колони батальйону.

421. Батальйон (рота) завдає удару головними силами у фланг і тил підрозділу противника, який протидіє, та сковує його частиною сил із фронту. Якщо противник перебуває в похідному порядку, надійно подавлений вогнем, а також коли маневр підрозділів у фланг і в тил ускладнений або вимагає тривалого часу, батальйон (рота) може завдавати удару з фронту.

422. Вогневе ураження у зустрічному бою здійснюється з метою зриву організованого висування, розгортання і вступу в бій підрозділів противника, завдання йому максимальних втрат, протидії його маневру у фланг і тил батальйону (роти). Вогневе ураження завдається підрозділами штатної, приданої, підтримуючої артилерії у міру їх розгортання, авіацією і вогнем загальновійськових підрозділів.

Вогневе ураження на напрямку головного удару бригади (полку) організується і проводиться старшим начальником по двох періодах: вогнева підготовка наступу і вогнева підтримка наступу.

Вогнева підготовка наступу починається за командою старшого командира вогневим нальотом артилерії по передових підрозділах противника в похідних і передбойових порядках. У вогневій підготовці наступу беруть участь вогневі засоби підрозділів, які діють на сковуючому напрямку.

Вогневе ураження противника під час бою батальйону (роти), який діє на сковуючому напрямку, організується та проводиться так само, як і під час оборони, а з уведенням у бій головних сил бригади (полку) – як під час дій на напрямку головного удару.

У батальйоні, який діє самостійно, вогнева підготовка проводиться силами батальйону з залученням підтримуючих підрозділів артилерії й авіації. Командир батальйону організовує вогневе ураження противника з зав’язкою бою головною (боковою) похідною заставою відповідно до отриманих бойових завдань.

 

6.2. Підготовка зустрічного бою

 

423. У замислі на бій (дії) командир батальйону (роти) повинен передбачити можливість виникнення зустрічного бою в обороні – під час проведення контратак і знищення повітряних (морських) десантів; у наступі – під час відбиття контратак, зустрічі з резервами противника, які висуваються; під час маршу – у передбаченні вступу в бій з противником.

У замислі на зустрічний бій командир батальйону (роти) визначає: рубежі можливої зустрічі з противником; напрямок головного удару і вид маневру; способи розгрому противника, який висувається (наступає) (якого противника, де, у якій послідовності та як розгромити з визначенням порядку вогневого ураження і заходів для введення його в оману); основні питання захисту підрозділів; бойовий порядок.

424. Із зав’язкою бою головною (боковою) похідною заставою або при одержанні завдання на розгром противника в зустрічному бою командир передового загону (авангарду) висувається до головної (бокової) похідної застави та на основі результатів бою, особистих спостережень і даних розвідки швидко оцінює обстановку, приймає (уточнює) рішення на зустрічний бій, ставить (уточнює) завдання підрозділам, дає вказівки з організації взаємодії, а також уживає заходів щодо заборони обходу противником своїх флангів.

425. Завдання в першу чергу ставляться (уточнюються) головній (боковій) похідній заставі, артилерії і підрозділам, які ведуть розвідку.

Під час постановки завдань командир батальйону в бойовому наказі (бойовому розпорядженні), як правило, вказує (уточнює):

головній (боковій) похідній заставі – склад, маршрут руху, який рубіж і до якого часу захопити та утримувати для забезпечення розгортання головних сил, а також порядок дій з початком їх атаки;

підрозділам приданої артилерії, мінометній батареї, гранатометному підрозділу – завдання щодо підтримки бою головною (боковою) похідною заставою і головних сил, сигнали на їх зайняття і відкриття вогню, райони вогневих позицій, порядок переміщення;

механізованим (танковим) ротам – найближче завдання і напрямок продовження наступу, рубіж переходу в атаку, час атаки і маршрут виходу на рубіж переходу в атаку, хто підтримує;

резерву – склад, маршрут, напрямок і порядок переміщення;

протитанковому підрозділу – завдання щодо прикриття флангів або танконебезпечних напрямків, вогневі позиції (рубежі розгортання), час їх зайняття, порядок відкриття і припинення вогню, а також порядок переміщення;

426. Під час постановки завдань командир роти, призначеної в головну (бокову) похідну заставу, у бойовому наказі вказує:

головному дозору – склад, бойове завдання, порядок дій під час зустрічі з противником і доповіді про обстановку;

механізованим (танковим) взводам – бойове завдання, порядок дій під час зустрічі з противником;

підрозділам підсилення – завдання, до виконання яких бути готовими, місце в похідному і бойовому порядках роти.

427. Командир батальйону (роти), який діє в складі головних сил бригади (полку, батальйону), під час постановки завдань механізованим (танковим) підрозділам вказує бойове завдання, рубіж і час переходу в атаку.

 

6.3. Ведення зустрічного бою

 

428. Зустрічний бій починається боєм підрозділів розвідки і бойової охорони.

Розвідувальний орган знищує дрібні групи противника (поодинокі машини) і захоплює зазначений рубіж. Під час зустрічі з силами противника, які переважають, він займає вигідний рубіж, завдає йому ураження та сковує його боєм. З підходом та вступом у бій бойової охорони у взаємодії з підрозділами головної похідної застави завершує розгром підрозділів розвідки, прикриття та охорони противника. Надалі розвідувальний орган веде розвідку головних сил противника, виявляє склад і напрямок висування його других ешелонів (резервів).

429. Головна похідна застава, використовуючи результати бою бойової охорони, вогнем і рішучими діями знищує підрозділи розвідки, прикриття (охорони) противника і до встановленого часу захоплює зазначений рубіж та забезпечує висування і розгортання головних сил батальйону. Зустрівши противника, який переважає, а також, коли противник випередив головну похідну заставу в захопленні вигідного рубежу, вона займає вигідний рубіж, вогнем, активними діями сковує його головні сили. Утримуючи зайнятий рубіж, вона забезпечує маневр і розгортання головних сил батальйону, а з переходом їх в атаку наступає в зазначеному їй напрямку.

430. Артилерійські підрозділи (мінометна батарея) з ходу займають вогневі позиції й у міру готовності відкривають вогонь по колонах противника, придушують його протитанкові засоби і підтримують бій головної похідної застави, а також висування, розгортання і бій головних сил батальйону. Протитанковий підрозділ висувається на загрозливий напрямок для прикриття головних сил батальйону, які розгортаються.

Ураження підрозділами прикриття (охорони) противника з метою зриву його висування та організованого вступу в бій, а також створення умов для вступу в бій головних сил батальйону здійснюється вогнем загальновійськових підрозділів, вогневими нальотами підтримуючої артилерії й ударами бойових вертольотів.

431. Для прикриття відкритих флангів і перешкоджання виходу противника у фланг і тил батальйону (роті) на загрозливі і танкодоступні ділянки можуть висилатися протитанкові, гранатометні або спеціально виділені підрозділи.

432. Батальйон, який призначений для дій на сковуючому напрямку бригади (передовий загін, авангард), під прикриттям головної похідної застави і вогню артилерії, використовуючи скритні підступи і маскування аерозолями, швидко виходить на напрямок головного удару, з ходу розгортається в бойовий порядок і стрімкою атакою у фланг або тил завершує знищення похідної охорони противника. Знищивши підрозділи прикриття (похідну охорону) противника на своєму напрямку, батальйон (передовий загін) стрімко захоплює визначений рубіж та утримує його до підходу головних сил бригади (полку), а авангард сміливо проривається до головних сил противника і сковує їх діями на вигідному рубежі. Надалі батальйон (передовий загін, авангард) діє в складі першого ешелону бригади.

Під час зустрічі з силами противника, які переважають, коли противник випередив батальйон (передовий загін) у виході на визначений йому рубіж, а авангард у розгортанні для ведення наступу, батальйон вогнем усіх засобів і активними діями на досягнутому рубежі сковує противника, завдає йому ураження і забезпечує найбільш вигідні умови для розгортання головних сил бригади ( батальйону). Механізовані підрозділи при цьому спішуються. Танки і БМП (БТР) займають вогневі позиції за укриттями та уражають противника вогнем.

Якщо на напрямку дій батальйону висаджується ТакПД, командир батальйону (роти) уживає всіх заходів для того, щоб швидше з’єднатися з ним і спільними діями виконати поставлене завдання.

433. З виходом головних сил противника на рубіж досяжності по його підрозділах завдається ураження вогневими нальотами підтримуючої артилерії і ударами бойових вертольотів.

З початком вогневої підготовки наступу артилерія завдає ураження живій силі, техніці, пунктам управління на глибину бригади противника.

434. Батальйон (рота), який діє у складі головних сил бригади (батальйону) на напрямку головного удару, приховано, з дотриманням заходів захисту від високоточної зброї, з максимально припустимою швидкістю виходить на свій напрямок, розгортається в бойовий порядок, у взаємодії з підрозділами, які діють на сковуючому рубежі, стрімко атакує противника, виконує найближче завдання і розвиває наступ у глибину.

435. Резерв батальйону переміщується за підрозділами першого ешелону на відстані до 1,5 км у готовності до вступу в бій. Введення в бій загальновійськового резерву здійснюється через фланги або в проміжки між підрозділами, які ведуть бій.

З введенням резерву в бій командир батальйону, якщо можливо, повинен вивести в резерв інший підрозділ.

Наступ ведеться безперервно, до повного розгрому противника.

При спробі противника перейти до оборони на вигідному рубежі батальйон (рота) вогнем і рішучою атакою з ходу розчленовує його бойовий порядок, знищує противника і продовжує виконувати поставлене завдання.

Батальйон (рота), який діє на фланзі, повинен стрімко по найкоротших шляхах вийти на напрямок відходу противника і рішуче атакувати його.

436. При раптовому розгортанні батальйону в бік флангу противника підрозділи, призначені для дій у першому ешелоні батальйону, здійснивши ма­невр з максимальною швидкістю виходять на рубіж переходу в атаку і з ходу завдають удару у фланг (фланги) противнику, який наступає, уживаючи одночасно заходів для надійного захисту своїх флангів.

Рота, яка діяла в головній похідній заставі, діє у складі першого ешелону або виводиться в загальновійськовий резерв.

Рота, яка діє в боковій похідній заставі, при зустрічі з противником вогнем та активними діями на вигідних рубежах сковує його і забезпечує головним силам можливість маневру для виконання поставленого завдання.

При розгортанні батальйону в бік флангу противника бокова похідна застава діє так само, як і головна похідна застава.

437. Визначивши відхід противника, батальйон (рота) негайно переходить до переслідування, знищує підрозділи прикриття, стрімко проривається до його головних сил та у взаємодії з підрозділами, які ведуть переслідування по рівнобіжних маршрутах, знищує їх.

У разі невдалого результату зустрічного бою батальйон (рота) повинен закріпитися на досягнутому рубежі та вогнем усіх засобів завдати ураження противнику, скувати його дії.

438. Управління підрозділами батальйону в зустрічному бою командир здійснює з командно-спостережного пункту, який переміщується за бойовими порядками підрозділів першого ешелону на напрямку головного удару на відстані до 200 м.

439. Підрозділи МТЗ батальйону з зав’язкою зустрічного бою розміщуються за бойовими порядками батальйону в готовності до дій залежно від обстановки, яка складається.

У ході зустрічного бою медичний пункт, пункт технічного спостереження і ремонтно-евакуаційна (ремонтна) група батальйону максимально наближаються до бойових порядків, розгортаються і переміщуються за підрозділами, які атакують.








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 798;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.