Особливості підготовки та ведення оборонного бою взимку 6 страница

Командир механізованого батальйону (роти) повинен уміло використовувати особливості гірської місцевості і бути готовим до самостійних дій батальйону (роти) у відриві від головних сил бригади, полку (батальйону). Обхід і охоплення противника в поєднанні з наступом із фронту є найбільш ефективними діями батальйону (роти) у горах.

Для дій у високогірних районах підрозділи забезпечуються гірським спорядженням.

390. Під час організації наступу в горах командир батальйону (роти) додатково вивчає систему вогню противника на всіх ярусах, намічає можливі місця його засідок, напрямки, вигідні для дій своїх танкових і механізованих підрозділів і здійснення ними обхідних маневрів.

У рішенні командир батальйону (роти), крім звичайних питань, визначає: порядок захоплення перевалів, тунелів, інших важливих об’єктів; завдання підрозділам, що здійснюють обхід (охоплення), порядок їх взаємодії з підрозділами, які наступають з фронту, або з тактичним повітряним десантом; заходи щодо прикриття флангів, знищення засідок противника, орієнтування, витримування напрямку і позначення положення підрозділів, що наступають; заходи для захисту від обвалів, лавин, селів; можливі місця підриву для утворення обвалів, лавин, селів на позиції противника,порядок забезпечення підрозділів необхідним гірським спорядженням.

391. Під час організації взаємодії командир батальйону (роти) особливо детально погоджує дії підрозділів, що здійснюють обхід (охоплення), з підрозділами, які наступають з фронту, а також артилерією і підрозділами, які атакують, щодо оволодіння перевалом (важливим об’єктом) у ході наступу.

392. У ході вогневої підготовки наступу і вогневої підтримки військ, що наступають, противник придушується і знищується одночасно на всіх ярусах і найбільш надійно в опорних пунктах, які прилягають до доріг і напрямків наступу підрозділів, на перевалах і командних висотах. Міномети можуть використовуватися для ураження противника на зворотних схилах висот. Основним засобом ураження противника на нижньому ярусі є вогонь прямою наводкою гармат, танків, БМП і протитанкових засобів, на другому ярусі – вогонь артилерії і мінометів, на наступних ярусах – удари авіації і вогонь гаубичної артилерії.

Для виклику і коректування вогню підтримуючої артилерії та ударів авіації батальйону можуть виділятися артилерійський корегувальник і призначається ПУ авіаційного навідника.

Під час наступу по вузьких полонинах і ущелинах (каньйонах) бойовий порядок батальйону (роти) будується більш глибоким: у батальйоні – у два-три ешелони, у роті – у два ешелони. Така побудова бойового порядку може застосовуватися і для підтримки високих темпів наступу. Передбачається завчасне розгортання частини артилерії в готовності до відкриття вогню до втягування в ущелину першого ешелону батальйону.

393. Механізовані підрозділи на важкодоступних ділянках атакують противника в пішому порядку. При цьому механізована рота може підсилюватися протитанковим, гранатометним і підрозділом ППО.

Танки на важкодоступній місцевості наступають у ланцюзі механізованих підрозділів або за ними по доступних напрямках. БМП (БТР) діють за танками і вогнем своєї зброї знищують цілі противника, які перешкоджають просуванню атакуючих підрозділів. У деяких випадках танки і БМП (БТР) вогнем з місця з вигідних позицій підтримують підрозділи, що наступають. Особовий склад механізованих підрозділів, використовуючи вогонь танків і артилерії, долає перешкоди і разом з інженерно-саперними підрозділами забезпечує подальше просування танків.

Підрозділ ППО, який діє в бойових порядках батальйону, прикриває підрозділи, діючи з урахуванням рельєфу місцевості і напрямків, з яких можливі удари повітряного противника, особливо з малих висот.

394. У ході наступу в горах командир батальйону (роти) особливу увагу звертає на ведення розвідки і забезпечення флангів. Розвідка ведеться більшою, ніж у звичайних умовах, кількістю розвідувальних (бойових розвідувальних) дозорів, спостережних постів і спостерігачів. Забезпечення відкритих флангів батальйону (роти) досягається побудовою бойового порядку рот (взводів) уступом, підсиленням спостереження і веденням розвідки на напрямках можливого прихованого підходу противника, постійною готовністю до маневру другого ешелону (резерву) у боки флангів або на загрозливий напрямок, а також виставленням на них бойової охорони.

395. Під час наступу по вузькій полонині батальйон насамперед захоплює прилеглі висоти, з яких прострілюється долина. При цьому особлива увага звертається на узгоджені дії підрозділів, які наступають одночасно по долині і хребту.

Під час атаки висоти з багатоярусним розташуванням вогневих засобів артилерія з підходом атакуючих підрозділів до висоти переносить вогонь по вогневих засобах на верхніх ярусах, особливо по фланкуючих. Якщо висоту можна обійти, то частина сил батальйону (роти) атакує з фронту, а підрозділи, які обходять, – із флангу і тилу. Висоти з одноярусним розташуванням вогневих засобів також атакуються, якщо можливо, одночасно з різних напрямків.

У ході наступу, особливо при виході в долини та на гірські плато, підрозділи повинні бути в постійній готовності до відбиття контратак противника.

396. Гірським перевалом або ущелиною батальйон (рота), який наступає з фронту, оволодіває самостійно або у взаємодії з обхідним загоном і тактичним повітряним десантом.

Оволодіння перевалом або ущелиною починається із захоплення прилеглих до нього висот і знищення противника на схилах, звернених до перевалу або ущелини. Батальйон (рота) після захоплення прилеглих висот (висоти) частиною сил із захопленого рубежу сковує противника, який безпосередньо обороняє перевал або ущелину, а головними силами атакою у фланг і в тил знищує його та оволодіває перевалом (висотою) або ущелиною.

Танки і БМП (БТР) пересуваються по доступній місцевості, знищуючи вогневі засоби противника, що перешкоджають просуванню батальйону (роти) і підрозділів, які обходять противника з флангів.

Залежно від обстановки механізовані підрозділи можуть наступати в пішому порядку і без вогневого зв’язку з танками і БМП (БТР). Танки в цьому випадку під охороною механізованих підрозділів, які діють десантом на них або в пішому порядку, а БМП (БТР) з частиною особового складу своїх підрозділів переміщаються в передбойовому порядку по доступних напрямках (дорогах). Частина танків і БМП (БТР) використовується для підтримки підрозділів, які атакують, вогнем з місця. З виходом на доступну місцевість вони швидко розгортаються і підтримують наступ механізованих підрозділів.

Після оволодіння перевалом або ущелиною батальйон (рота) діє залежно від поставленого завдання. Рішенням командира батальйону (роти) або старшого командира організується охорона та оборона підходів до перевалу, важливих ділянок доріг, мостів, тунелів і виходів із ущелини.

397. Каньйони, що перетинають напрямок наступу, долаються з ходу по захоплених переходах. Якщо перехід захопити не вдалося, то механізовані підрозділи, використовуючи не зайняті противником ділянки, долають каньйон, виходять у фланг або тил противнику, який обороняє перехід, і за підтримкою вогню танків і артилерії раптовою атакою оволодівають ним. Якщо обійти противника, що обороняє перехід, неможливо, батальйон (рота) оволодіває ним атакою з фронту. У цьому випадку каньйон долають щонайперше механізовані підрозділи під прикриттям вогню артилерії і танків. Танки й артилерія долають каньйон за механізованими підрозділами по наявному або обладнаному переходу.

398. Гірські ріки форсуються в ході наступу вбрід, а там, де можливо, обладнуються десантні, поромні і мостові переправи. На переправах підсилюються комендантська, рятувальна й евакуаційна служби, а також виставляються річкові застави. Межі бродів позначаються добре видимими покажчиками. Дно ріки розчищається від великих валунів. Для переправи особового складу закріплюються канати.

399. Механізований батальйон (рота), призначений в обхідний загін, підсилюється підрозділами артилерії, протитанковим, гранатометним, інженерно-саперним та іншими підрозділами, а також забезпечується підвищеним запасом ракет, боєприпасів, гірським спорядженням, підтримується вогнем артилерії та ударами бойових вертольотів.

Обхідний загін, використовуючи скритні підступи і проміжки в бойових порядках противника, сміливо проникає в глибину його оборони, оволодіває прилеглими до перепаду (проходу) висотами, а потім самостійно або у взаємодії з батальйоном, який наступає з фронту (ТакПД), атакує противника у фланг і в тил і оволодіває перевалом (проходом).

400. Другий ешелон переміщується розосереджено на напрямку зосередження основних зусиль ближче до підрозділів першого ешелону.

Командно-спостережний пункт батальйону (роти), а також підрозділи МТЗ батальйону наближаються до бойових порядків рот першого ешелону.

 

Особливості підготовки та ведення наступального бою взимку

 

401. У зимових умовах батальйон (рота) може наступати в складі бригади, полку (батальйону) або самостійно на окремому напрямку. Бойові завдання батальйону по глибині можуть бути меншими, ніж у звичайних умовах. На напрямках, які не допускають повного розгортання батальйону, бойовий порядок будується у два ешелони з виділенням сильного резерву, а в деяких випадках і в три ешелони. Віддалення другого (третього) ешелону і резерву можуть бути меншими, ніж у звичайних умовах. Під час ведення наступу по різних доступних напрямках підрозділи діють на значних інтервалах, організовуючи при цьому додаткову розвідку і бойову охорону на флангах, особливо за умов обмеженої видимості.

Для захоплення в тилу противника вузлів доріг, мостів та інших важливих об’єктів, знищення засобів нападу ЗМУ, ПУ, порушення роботи тилу, а також для сприяння підрозділам бригади, які наступають з фронту, батальйон (рота) може бути призначений для дій в обхідний загін.

Під час наступу підрозділів механізованого батальйону на важкопрохідній місцевості вздовж доріг або по окремих напрямках мінометна (артилерійська) батарея повзводно, а гранатометний і протитанковий підрозділ – по відділеннях можуть додаватися ротам (взводам), які діють на найбільш важливих напрямках.

Танковому батальйону (роті) під час дій на важкопрохідній місцевості додається механізований і інженерно-саперний підрозділи.

402. Під час організації наступу в зимових умовах командир батальйону (роти), крім звичайних питань, визначає: наявність відкритих флангів і незайнятих проміжків в обороні противника, місця можливих засідок; вигідні для дій танкових і механізованих підрозділів напрямки, азимут напрямку наступу і порядок подолання важкопрохідних ділянок; кількість пунктів обігріву та заходи для запобігання переохолодженню й обмороженню особового складу; порядок підготовки озброєння, військової техніки і засобів індивідуального захисту до застосування в умовах низьких температур, а також фарбування ОВТ під фон місцевості і забезпечення підрозділів маскувальними костюмами.

Командир батальйону (роти) під час наступу з положення безпосереднього зіткнення з противником вживає заходів щодо завчасної підготовки вихідного району (вихідних позицій), приділяючи особливу увагу обладнанню окопів зі снігу й укриттів для обігріву особового складу.

У нічних умовах командир батальйону (роти) передбачає ретельне орієнтування і створює додатковий запас засобів освітлення. Під час наступу в бездоріжжя вживають заходів щодо підвищення прохідності машин, завчасного створення додаткових запасів ракет, боєприпасів, пального, продовольства і медичного майна, а також передбачається прийом матеріальних засобів з вертольотів і літаків.

403. Організовуючи взаємодію, командир батальйону (роти) особливо детально погоджує дії підрозділів, що наступають, вогневих засобів і бойової охорони, яка виставляється на відкриті фланги (стики); порядок взаємного впізнання, цілевказання та орієнтування.

404. У ході вогневої підготовки наступу для знищення і руйнування окремих цілей більш широко застосовуються гармати, танки, ПТРК, які виділені для стрільби прямим наведенням.

405. Якщо є глибокий сніговий покрив чи інші складні умови, атака механізованих підрозділів здійснюється в пішому порядку. При цьому танки наступають у ланцюзі механізованих підрозділів або за ними. БМП (БТР) у цьому випадку діють за танками і вогнем своєї зброї знищують противника, який перешкоджає просуванню своїх підрозділів і танків. На важкодоступних напрямках вони просуваються по дорогах.

Спішені механізовані підрозділи при глибокому сніговому покриві можуть наступати на лижах. Спішування особового складу і постановка на лижі здійснюється на більшій, ніж у звичайних умовах, відстані від противника. Атака на БМП (БТР) можлива під час наступу на льодовому просторі.

У ході бою в глибині оборони противника механізований батальйон (рота), використовуючи відкриті фланги та озера, виходить у тил опорних пунктів противника, особливо тих, які прикривають дороги, дефіле, перевали, а також створені в населених пунктах, і рішуче атакують їх за підтримкою вогню артилерії й інших вогневих засобів із фронту.

Батальйон (рота), який діє в загоні, що обходить, використовуючи проміжки і відкриті фланги в бойових порядках противника, приховано проникає в глибину оборони, раптовими вогневими ударами та атакою знищує противника, захоплює зазначені об’єкти (рубежі) або атакою з тилу сприяє підрозділам, які наступають з фронту. Під час дій в озерних районах обхідний загін виходить у тил противнику, долаючи водні перешкоди на плаваючих машинах.

406. Підрозділи МТЗ розгортаються поблизу доріг. У батальйоні (роті), який діє на окремому напрямку, створюються додаткові запаси ракет і боєприпасів.

Особовий склад з настанням холодів забезпечується теплим одягом і взуттям, засобами для профілактики обмороження та вітамінними препаратами. У ході наступу велика увага приділяється розшуку, швидкому винесенню (вивезенню) поранених і хворих. Для їх евакуації, а також для подачі матеріальних засобів можуть використовуватися військова техніка підрозділів, що наступають, лижні установки, волокуші та інші підручні засоби.

 

Особливості підготовки та ведення наступального бою

в лісі та лісисто-болотистій місцевості

 

407. На дії підрозділів у лісі та лісисто-болотистій місцевості впливають: закрита місцевість з наявністю великих заболочених ділянок; обмежена кількість доріг, доступних для руху підрозділів; можливість тривалого застою отруйних речовин, виникнення лісових пожеж та інші умови. Ці особливості ускладнюють маневр, особливо військової техніки, управління підрозділами і підтримку взаємодії, орієнтування, спостереження і корегування вогню, обмежують застосування танків і БМП.

Ліс дозволяє противнику широко застосовувати під час оборони різні загородження, руйнування і використовувати пожежі. Разом із тим ліс сприяє прихованому підходу і розгортанню військ для наступу.

У лісисто-болотистій місцевості болота є природною грузькою перешкодою.

408. Батальйон (рота) може наступати в складі головних сил або самостійно в обхідному загоні.

Бойове завдання батальйону (роті) ставиться на меншу, ніж у звичайних умовах, глибину і може полягати у знищенні противника й оволодінні важливими ділянками місцевості (просіками, перехрестями лісових доріг, каналами, дефіле).

Для забезпечення відкритих флангів частіше, ніж у звичайних умовах, висилається бойова охорона. Від другого ешелону можуть виділятися підрозділи для прочісування місцевості і знищення засідок, диверсійно-розвідувальних груп і противника, який залишився в тилу.

Наступ ведеться по напрямках, переважно вздовж доріг і просік, у поєднанні з обходами й охопленням дрібними підрозділами (групами). Механізовані підрозділи наступають у першому ешелоні в пішому порядку. Танкова рота повзводно, а гранатометний і протитанковий підрозділи по відділеннях додаються механізованим ротам (взводам) першого ешелону, які наступають на напрямку головного удару. Артилерійський дивізіон може додаватися побатарейно ротам першого ешелону, а мінометна батарея залишається в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону.

Підрозділ ППО, який діє в бойових порядках батальйону, прикриває його підрозділи зі стартових (вогневих) позицій уздовж лісових доріг, просік і на галявинах.

На випадок лісової пожежі підготовляються шляхи виходу на запасні позиції.

409. Під час організації наступу в лісі командир батальйону (роти), крім звичайних питань, визначає: азимут напрямку наступу для підрозділів першого ешелону та інші заходи щодо орієнтування і взаємного розпізнавання військ; порядок подолання лісових завалів і важкопрохідних ділянок місцевості, порядок гасіння вогнищ або пожеж, напрямки їх обходу; порядок знищення противника, який веде вогонь з дерев або залишився в тилу підрозділів, що наступають; порядок подолання галявин, просік і виходу з лісу. Бойові завдання підрозділам він ставить частіше по карті.

Організовуючи взаємодію, командир батальйону (роти) особливо детально погоджує дії підрозділів, які наступають з фронту, щодо захоплення перехресть доріг, просік, міжозерних дефіле та інших важливих об’єктів з діями обхідних загонів; порядок взаємного впізнавання, надання цілевказівок та взаємного орієнтування.

410. Наступ на противника, передній край оборони якого проходить по узліссю, починається атакою та захопленням виступів лісу. Після оволодіння виступами лісу батальйон (рота) рішучою атакою у фланг і в тил противника знищує його в опорних пунктах на узліссі, в подальшому стрімко проникає в ліс і розвиває наступ за доступними напрямками, забезпечуючи свої фланги і тил.

У глибині лісу батальйон (рота) атакує противника на більш вузькому фронті і з близьких відстаней, обходячи великі галявини і вирубки.

Для обходу й атаки у фланг і в тил опорних пунктів противника, який прикриває дороги, просіки, галявини і міжозерні дефіле, командир батальйону (роти) виділяє необхідні сили і засоби.

Танки діють в ланцюзі механізованих підрозділів або за ними. Особовий склад механізованих підрозділів при цьому вказує їм цілі, знищує протитанкові засоби противника і разом з підрозділами інженерних військ забезпечує подолання лісових завалів та інших загороджень. БМП (БТР) у цьому випадку діють за танками і вогнем своєї зброї знищують цілі противника, які перешкоджають просуванню підрозділів.

Забезпечення відкритих флангів досягається висиланням на них бойової охорони, підсиленням спостереження на загрозливих напрямках, побудовою бойового порядку уступом, прочісуванням лісу в місцях імовірних засідок противника.

Для знищення противника, що веде вогонь з дерев, командир роти призначає снайперів, автоматників і кулеметників.

Перед виходом з лісу командир батальйону (роти) повинен заздалегідь організувати розвідку противника і місцевості, а також передбачити перешикування бойового порядку, щоб уникнути втрат від раптового вогню противника.

Другий ешелон до введення в бій просувається у передбойовому порядку ближче, ніж у звичайних умовах, до першого ешелону.

Підрозділи МТЗ батальйону наближаються, звичайно, до бойових порядків рот і розташовуються поблизу доріг і просік.

 

Особливості підготовки та ведення наступального бою вночі

 

411. Ніч сприяє досягненню раптовості і зменшенню втрат від вогню противника, обмежує спостереження і маневр силами та засобами, ускладнює орієнтування. У нічних умовах ускладнюються управління підрозділами і підтримка взаємодії між ними, підвищується стомлюваність особового складу і збільшується навантаження на його психіку.

Успіх нічного бою залежить від ретельної його організації, завчасно проведеної рекогносцировки, прихованості підготовки і ступеня натренованості особового складу при діях уночі, а також від умілого використання приладів нічного бачення і засобів освітлення.

Наступ уночі може початися з прориву оборони противника або бути продовженням денних бойових дій.

Бойове завдання батальйону (роті) по глибині під час наступу вночі вказується таке саме, що й під час наступу вдень. Напрямки наступу вночі вибираються з урахуванням виходу підрозділів до намічених рубежів (об’єктів) найкоротшим шляхом, що не допускає проведення ними складного маневру. Батальйону додатково може вказуватися рубіж, яким він повинен оволодіти до світанку.

Бойовий порядок батальйону будується у два ешелони.

У перший ешелон виділяється така кількість сил і засобів, яка може забезпечити виконання поставленого на ніч бойового завдання без введення в бій другого ешелону (резерву). Батальйонам першого ешелону перепідпорядковуються більша кількість артилерії та інших засобів підсилення.

412. Підготовка до наступу вночі проводиться завчасно у світлий час доби. Під час організації наступу вночі командир батальйону (роти), крім звичайних питань, визначає: видимі вночі орієнтири, азимут напрямку наступу і роту (взвод), яка буде направляти; завдання зі знищення і подавлення приладів нічного бачення, радіолокаційних засобів і засобів світлового забезпечення противника; порядок позначення свого місця розташування, застосування приладів нічного бачення, світломаскувальних пристроїв, висвітлення місцевості і способи позначення проходів у загородженнях; заходи щодо захисту особового складу від світлового випромінювання ядерного вибуху; порядок забезпечення підрозділів освітлювальними і сигнальними засобами, трасуючими снарядами і патронами з трасуючими кулями; порядок переходу від нічних дій до денних.

Рекогносцировка проводиться у світлий час доби з наступним уточненням необхідних питань уночі. Під час її проведення командир батальйону (роти), крім звичайних питань, уточнює: видимі вночі орієнтири, місця постановки світлових орієнтирів і напрямки світлових створів; цілі (об’єкти) противника, які підлягають осліпленню. Висвітлення місцевості та об’єктів перед фронтом наступу здійснюється освітлювальними авіаційними бомбами, артилерійськими снарядами, мінами й освітлювальними патронами, а позначення своїх підрозділів – світловими пристроями, невидимими з боку противника, і сигнальними патронами. Освітлювальні засоби використовуються за єдиним планом. Управління освітленням у ході наступу здійснюється командиром.

Для захисту від світлового випромінювання ядерних вибухів використовуються захисні властивості місцевості, ОВТ. Особовий склад забезпечується спеціальними захисними окулярами.

413. Механізований батальйон (рота) вночі наступає в пішому порядку в тісній взаємодії з доданими йому танками. При цьому танки, БМП (БТР) діють у ланцюзі механізованих підрозділів. Другий ешелон (резерв) переміщується ближче до бойового порядку підрозділів першого ешелону.

Наступ уночі починається після вогневої підготовки наступу. Іноді, з метою досягнення раптовості, наступ може починатися без вогневої підготовки наступу. У цьому випадку артилерія відкриває вогонь з початком атаки або за сигналом командира батальйону (роти).

Напрямок наступу в ході бою позначається світловими орієнтирами (створами), а досягнутий підрозділами рубіж – сигнальними ракетами або іншими сигналами, які добре видно.

Сигнали про перенесення і припинення вогню подають командири батальйонів (рот). Гранатометний підрозділ додається механізованим ротам, а протитанкове відділення – механізованим взводам.

У ході наступу батальйон (рота) повинен точно витримувати зазначений йому напрямок, установленим порядком позначати своє положення на досягнутих рубежах, уживати заходів щодо забезпечення заходів безпеки під час подолання важкопрохідних ділянок, уміло використовувати прилади нічного бачення і засоби освітлення місцевості, а для осліплення приладів нічного бачення противника – аерозолі (дими).

Під час наступу в умовах відсутності суцільного фронту оборони противника командир батальйону (роти) зобов’язаний використовувати нічні умови для охоплення та обходу опорних пунктів противника з метою атаки їх у темний час доби або на світанку одночасно з різних напрямків і з тилу.

У ході наступу командир батальйону (роти) особливу увагу приділяє веденню розвідки і забезпеченню флангів, розшуку поранених і їх евакуації.

Командно-спостережний пункт батальйону, а також підрозділи технічного забезпечення і тилу наближаються до бойових порядків рот першого ешелону.

414. З переходом від нічних дій до денних командир батальйону (роти) ще до світанку організує розвідку з метою встановити можливу підготовку і напрямки контратак противника, уточнює бойові завдання підрозділам, підтягує артилерію, уточнює порядок дій щодо боротьби з повітряним противником, уживає заходів для забезпечення (поповнення) флангів запасами матеріальних засобів, а також з розосередження підрозділів і приведення їх у готовність до відбиття контратак.

 

Особливості підготовки та ведення наступального бою

у степовій місцевості

 

415. Степова місцевість специфічно впливає на наступальні бойові дії бригади (батальйону, роти). Рівнинні форми рельєфу, слабо розвинена мережа доріг, відсутність води, незначна рослинність або повна її відсутність, схожість місцевості ускладнюєютьпідготовку та ведення наступального бою.

Бригада та її підрозділи переходять до наступу частіше з ходу. Основні способи дій – обходи, охоплення та завдання ударів у фланг і тил противника. У зв’язку зі значним розосередженням розташованих позицій і об’єктів оборони противника може збільшуватися глибина бойових завдань, ширина фронту наступу підрозділів.

416. Батальйону першого ешелону вказується найближче завдання і напрямок продовження наступу, роті, а також батальйону другого ешелону – найближче завдання і напрямок продовження наступу.

Найближчим завданням батальйону може бути розгром першого ешелону бригади противника на своєму напрямку та оволодіння вогневими позиціями артилерії.

Подальше завдання – розвиток наступу, розгром у взаємодії з сусідніми батальйонами бригадних резервів противника та оволодіння їх рубежем.

Найближче завдання роти першого ешелону може бути знищення противника в опорному пункті роти першого ешелону і оволодіння ним.

417. Під час організації наступу командир батальйону (роти), крім звичайних питань, визначає: азимути наступу для підрозділів першого ешелону та порядок позначення напрямків наступу; порядок позначення напрямків наступу; порядок взаємодії з підрозділами обхідного або рейдового загонів; порядок забезпечення водою та пальним; заходи щодо захисту від високоточної зброї, подолання важкодоступних ділянок, забезпечення флангів і тилу.

Під час постановки бойових завдань командир батальйону (роти) додатково повинен вказати: найбільш виражені орієнтири в напрямку наступу; азимути наступу; який мати запас пального, води та продовольства.

Під час організації взаємодії необхідно особливу увагу приділити погодженню зусиль підрозділів, які наступають на розбіжних напрямках, між собою та з обхідними загонами.

 

Розділ 6. ЗУСТРІЧНИЙ БІЙ

6.1. Загальні положення

 

418. Зустрічний бій є різновидом наступального бою, у якому обидві сторони намагаються виконати поставлені завдання веденням наступальних дій. Він має за мету розгромити в короткі терміни противника, що наступає, перехопити ініціативу, створити вигідні умови для подальших дій.

Зустрічний бій можливий у ході маршу, ведення оборони та наступу, а також рейдових дій. Він характеризується: різкою зміною обстановки і швидкоплинністю бойових дій, швидким зближенням сторін, вступом їх у бій з ходу; напруженою боротьбою за виграш часу, захоплення й утримання ініціативи та створення вогневої переваги над противником; наявністю в бойових порядках сторін значних проміжків і відкритих флангів, які допускають свободу маневру.

Випередження противника в розгортанні в бойовий порядок, відкритті вогню і переході в атаку має вирішальне значення.

419. Батальйон може вести зустрічний бій самостійно, діючи в передовому загоні (авангарді) або у складі головних сил бригади (полку), а рота – у головній (боковій) похідній заставі або у складі головних сил батальйону.

Передовий загін до рубежу, який він повинен захопити, веде зустрічний бій лише в тому випадку, якщо обійти противника неможливо або недоцільно.

Авангард (головна похідна застава) знищує розвідку на своєму маршруті руху, у зустрічному бою розгромлює підрозділ прикриття (похідну охорону) противника, сковує його головні сили та забезпечує вигідні умови для розгортання і вступу в бій головних сил бригади, полку (батальйону).

Батальйону (роті) у зустрічному бою ставиться найближче завдання та вказується напрямок продовження наступу.

Найближче завдання батальйону, який діє у передовому загоні або на сковуючому напрямку, полягає у захопленні й утриманні вказаного (вигідного) рубежу, сковуванні дій підрозділів (підрозділу) першого ешелону противника, завданні йому ураження вогнем усіх засобів і забезпеченні висування і розгортання головних сил бригади (полку).

Найближче завдання батальйону, який діє в авангарді, полягає у розгромі підрозділів розвідки, прикриття (охорони) противника, сковуванні активними діями його основних сил і забезпеченні розгортання і вступу в бій головних сил бригади (полку).

Найближче завдання роти, яка діє в головній (боковій) похідній заставі, полягає в розгромі підрозділів розвідки та прикриття (охорони) противника, захопленні вигідного рубежу та забезпеченні розгортання і вступу в бій головних сил батальйону.

Найближче завдання батальйону (роти), який діє у складі головних сил на напрямку головного удару бригади (полку), полягає в розгромі на своєму напрямку основних сил підрозділу першого ешелону противника, знищенні або захопленні його артилерії та оволодінні рубежем, що забезпечує вигідні умови для знищення резервів, які підходять, і розвитку наступу.








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1641;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.04 сек.