Загальний склад НСВТ

Кулемет складається з таких основних частин і механізмів :

- ствола;

- ствольної коробки;

- затворної рами з затвором;

- поворотного механізму з буферним устроєм;

- приймача;

- спускового механізму;

- ручки перезаряджання.

У комплект кулемета входять:

- оптичний приціл;

- металеві коробки зі стрічками;

- триножний верстат;

- ЗІП і чохли.

 

 

Рис. 3 Загальний склад НСВТ

1 - ствол; 2 - ствольна коробка; 3 - підстава приймача; 4 - затворна рама із затвором; 5 - повертальний механізм із буферним пристроєм; 6 - кришка приймача; 7 - спусковий механізм; 8 - газовий циліндр; 9 - рукоятка перезаряджання


 

Кулемет Стволслужить для напрямку польоту кулі. В середині він має канал із вісьма нарізами, що в'ються зліва нагору праворуч. Нарізи служать для надання кулі обертального прямування. Проміжки між нарізами називаються полями. Відстань між двома протилежними полями (по діаметру) називається калібром каналу ствола; у кулемета він дорівнює 12,7 мм. У казенній частині канал гладкий і зроблений за формою гільзи; ця частина каналу служить для розміщення патрона і називається патронником. Перехід від патронника до нарізної частини каналу ствола називається кульним входом. Полум’ягасник служитьдля зменшення блиску полум'я при стрільбі. Він нагвинчується на передній кінець ствола й утримується фіксатором. На кінці він має зрізи для ключа і жолобок для виколотки.
підставка стійки мушки
Газова камераслужить для напрямку порохових газів, які відводяться з каналу ствола, та тиснуть на газовий поршень затворної рами. Вона закріплена на стволі двома штифтами. Газова камера має: - поперечний отвір, де розміщається газовий регулятор; - циліндричний виступ для закріплення переднього кінця газового циліндра; - патрубок, на якому знаходиться поршень; - два отвори (в середині) для проходу газів, одне з яких сполучається з газовідвідним отвором у стволі, друге – для виводу газів із патрубка, і подовжню щілину – для викидання газів.
Ручка стволаслужить для зручності перенесення і відділення ствола. Вона сполучена з підставою за допомогою осі і П-образного фіксатора, що при натисканні на кнопку дозволяє додати ручці необхідне положення; підставка віссю приєднується до обойми і газової камери.
Ствольна коробкаслужить для з'єднання частин і механізмів кулемета, для направлення прямування затворної рами з затвором і для забезпечення закривання каналу ствола затвором і запирання затвора. - корпус відбивача з відбивачем; Відбивач служить для переміщення гільзи (патрона) по дзеркалу затвора після витягу її з патронника. Відбивач із пружиною закріплений у корпусі, що розміщений із лівої сторони ствольної коробки і закріплений віссю. Він має два пера: переднє - для відбитка гільзи (патрона), заднє - для взаємодії з затворною рамою. Газовий циліндр служить для направлення прямування газового поршня. Він своїм заднім кінцем з'єднується зі ствольною коробкою і фіксується в ній пружинною засувкою. Газовий циліндр всередині порожнистий, своїм переднім кінцем нагвинчується на циліндричний виступ газової камери; у ньому розміщаються патрубок газової камери і поршень затворної рами.
- качалка зі штирем і роликом;
- газовий циліндр;
- клин ствола з ручкою;
- планка для кріплення кронштейну оптичного прицілу;
- штовхач.
Затворна рама з затвором Затворна рама має: в середині - канал для розміщення зворотно-бойової пружини з направляючою трубкою і стрижнем; позаду - профільну стійку, у вушках якої закріплений затвор, зверху - бойовий взвод; паз, що справа попереду –направляючий паз, і вирізи для зачепа ручки перезаряджання й опорного ролика; паз, що зліва - направляє; знизу - нахилений виступ для взаємодії з роликом качалки.Праворуч до стійки кріпиться штовхач гільзи, знизу ролик рами. У передній частини затворної рами укріплений газовий поршень чашкового типу. Поршень має кільцеві проточки для зменшення прориву порохових газів і отвір для патрубка газової камери.Затвор служить для досилання патрона в патронник, запирання каналу ствола, здійснення постріла, витягання з патронника гільзи і виходу її на лінію відбитка. Він складається з остова затвора, ударника, зачепів із пружинами і двох сережок. зачепи, що фіксують положення гільзи щодо дзеркала затвора; в середині затвора в подовжньому гнізді поміщається бойок, призначений для розбиття капсуля патрона.
Поворотний механізм із буферним пристроєм   Поворотний механізм служить для повернення затворної рами з затвором у переднє положення, передачі затвору енергії, необхідної для досилання патрона, запирання каналу ствола, виробництва постріла і викидання гільзи. Поворотний механізм складається з муфти, зворотно-бойової пружини, сполучного стрижня і направляючої трубки. Буферний пристрій служить для зм'якшення удару затворної рами об буфер. Буферний пристрій складається з корпуса, вкладиша, буфера і пружини буфера. Корпус буфера служить для розміщення деталей буферного пристрою. Передні виступи корпуса призначені для зручності при розбиранні, задні - для фіксації його корпусом спускового механізму.
Приймач Підстава приймача служить для направлення руху стрічки з патронами і направлення патрона при досиланні його в патронник. На ньому ліворуч закріплені ланкоз'ємник, корпус із фіксатором і прапорцем. Ланкоз'ємник служить для знімання ланки з патронами і для досилається патрона на лінію досилання через приймальне вікно. Він має два з'ємника для знімання ланки і скоси з'ємників для опускання патрона. Він кріпиться на підставці приймача за допомогою виступів із пазами і гвинтів.
    1 - кришка ствольної коробки; 2 - упор вісі качалки; 3 - упор пружини; 4 - вісь важеля подачі; 5 - пружина важеля подачі; 6 - важиль подачі; 7 - ролик; 8 - щиток; 9 - пружина щитка; 10 - зачіпка кришки; 11 - пружина зачіпки кришки; 12 - задні вушки кришки; 1 3 - вісь зачіпки кришки; 14 - задній прижим ланки; 15 - двигун подачі; 16 - падаючі пальці; 17 - пружина падаючих пальців; 18 - передній прижим ланки; 19 - кришка приймального вікна; 20 - фіксатор важеля подачі; 21 - вісь сережки важеля подачі; 22 - сережка; 23 - передні вушки кришки; 24 - накладка; а – блокуючий виступ Кришка приймача служить для розміщення деталей механізму, що подає, і для закриття приймача та разом із підставкою приймача утворюють три вікна: праворуч - вхідне вікно для стрічки з патронами; ліворуч - вихідне вікно для проходу стрічки без патронів; в середині - приймальне вікно, крізь яке патрон досилається затвором у патронник ствола. Механізм, що подає служить для подачі стрічки з патронами в приймач кулемета і для направлення патрона при досиланні в патронник. Він складається з качалки з роликом і штирем, двигуна подачі з роликом, пружини, вісі пальців, що подають, важеля подачі, вісі важеля і сережки.
Спусковий механізмслужить для утримання затворної рами на бойовому взводі, спуска її з бойового взводу і встановлення кулемета на запобіжник Корпус служить для розміщення деталей спускового механізму і кріплення прицільної планки. Він має: спереду - виступи, на яких розміщаються задні вушка кришки приймача і скос, за який заходить зачіпка кришки; із боків - отвори для чеки, запобіжника. У задній частині - вушки з отворами для вісі спускового важеля, пази для з'єднання з затильником і знизу - виступ для обмеження корпуса буфера від вертикального переміщення.   Рис. 5 Спусковий механізм 1 - корпус; 2 - пружина шептала; 3 - шептало; 4 - пружина запобіжника; 5 - ролики важеля штовхача; 6 – важель шептала; 7 - важель штовхача; 8 - ролики важеля штовхача; 9-спусковий гачок; 10 - запобіжник 11 - останов рами; 12 - чека спускового механізму; а - вісі; б - отвір для чеки
Шептало має: на передньому кінці - опорний виступ, у середній частині - отвір для вісі і виступ для постановки затворної рами на бойовий взвод, на задньому кінці - виступ, що взаємодіє з переднім роликом важеля шептала, і паз для взаємодії з запобіжником.
Важель шептала має два вушка з отворами для розміщення роликів і отвір для вісі, важель якої кріпиться в корпусі.
Важель штовхача має передній виступ для взаємодії з заднім роликом важеля шептала, отвір для вісі і вушко з отворами для ролика.
Спусковий важель служить для ведення вогню у випадку несправності спускового механізму верстата (електроспуска), закріплений у корпусі віссю. Передній нижній виступ важеля взаємодіє з важелем штовхача.
Останов рами служить для запобігання заклинювання рухливих частин на шепталі і для виключення довільної стрільби при перезарядженні при включеному запобіжнику; він закріплений на осі шептала.
Запобіжник служить для запобігання здійсненню випадкового постріла шляхом обмеження дії шептала. Для встановлення спускового механізму на запобіжник треба натиснути на нього, втопити і повернути прапорець.
Чека служить для кріплення корпуса спускового механізму на ствольній коробці.
Ручка перезаряджання Служить для відведення затворної рами і постановки рухливих частин на бойовий взвод. Вона складається з підставки, ролика й вісі ролика. На передньому і задньому кінцях ручки є направляючі виступи для з'єднання з пазами ствольної коробки, зачеп для з'єднання з затворної рамою і виступи для взаємодії з каретками верстата або колиски.   Рис. 6 Ручка перезаряджання 1 - основа; 2 - ролик рукоятки; 3 - вісь рукоятки; а - зачеп; б - виступи  
Механічний (відкритий) прицілслужить для наводки кулемета при стрільбі на цілі на різноманітної дальності. Він застосовується при несправності оптичного прицілу. Копилля прицілу має два сектори для надання прицільній планці визначеної висоти і отвір для вісі прицільної планки.
Прицільна планказакріплена на копиллі і фіксується пружиною. На лівій і правій сторонах прицільної планки нанесена шкала з розподілами, позначений цифрами від «4» до «20». Цифри шкали прицілу позначають дальність стрільби в сотнях метрів.
Хомутик надягнутий на прицільну планку й утримується у встановленому положенні підпружиненою засувкою.
Цівка має проріз для прицілювання, гвинт із маховичками для переміщення цівки праворуч або ліворуч. Кожний розподіл шкали бічних поправок відповідає одній тисячній дальності стрільби.
Стійка мушки закріплена на підставці і фіксується у вертикальному або горизонтальному положенні. У середній частині стійки розміщаються фіксатор із пружиною і підставка мушки з мушкою. Верхня частина стійки мушки є запобіжником мушки. Мушка угвинчена в підставку і може регулюватися по висоті.
Фіксатор стійки утримує стійку мушки у вертикальному положенні.

 

 

Автоматична дія кулемета заснована на принципі використання енергії порохових газів, які відводяться із каналу ствола до газового поршня затворної рами. При пострілі частина порохових газів, що діють на кулю, відводиться через поперечний газовідводний отвір у стінці ствола в газову камеру, давить на поршень і відкидає рухливі частини кулемета в заднє положення.

При відході затворної рами назад відбувається відмикання каналу ствола, витяг гільзи з патронника і переміщення її праворуч, стискання поворотної пружини і переміщення стрічки в приймачі на одну ланку.

Відмикання каналу ствола здійснюється виведенням затвору з зачеплення з бойовими виступами ствольної коробки. Затворна рама в крайньому задньому положенні вдаряється в буфер і під дією буферної і поворотної пружин починає прямування вперед.

При русі затворної рами в переднє положення затвор лівим верхнім бойовим упором досилає черговий патрон у патронник, переміщається ліворуч і, взаємодіючи своїми бойовими упорами з бойовими виступами ствольної коробки, замикає канал ствола, а штовхач викидає гільзу через гільзвідвод вперед. Затворна рама сережкою затвора вдаряє по бойку, бойок виходить із каналу затвора і розбиває капсуль патрона, відбувається постріл. Робота автоматики кулемета буде повторюватися доти, поки не закінчаться набої або стріляючий не відпустить гачок.

Дія затвора при пострілі.

При русі затворної рами в переднє положення затвор зустрічає на своєму шляху патрон, що знаходиться в приймальному вікні підстави приймача, і своїм лівим верхнім бойовим упором досилає його в патронник.

Наприкінці прямування затвор за допомогою скосу і сережок переміщається ліворуч і робить запирання каналу ствола, взаємодіє своїми бойовими упорами з бойовими виступами ствольної коробки.

В момент приходу затворної рами в крайнє переднє положення сережка затвора вдаряє по бойку, останній, пересуваючись вперед, розбиває капсуль патрона, відбувається постріл.

Призначення, влаштування і дія електроспуска

Електроспуск призначений для дистанційного керування стрільбою з кулемета НСВТ-12,7, установленого на машинах.

Дія електроспуска. При обтіканні обмотки електричним током у магнитопроводі і робочому зазорі створюється магнітне поле. У результаті взаємодії магнітного поля з якорем останній починає переміщатися під впливом сили електромагнітного тяжіння (переміщається до магнитопроводу корпуса).

Зусилля якоря, що рухається, через штовхач електроспуска, внутрішній і зовнішній важелі передається на штовхач кулемета, що пускає в хід систему важелів спускового механізму кулемета, забезпечуючи тим самим зняття рухливих частин із бойового взводу шептала.

Принцип дії НСВТ

Положення частин і механізмів кулемета до заряджання

Затворна рама з затвором знаходиться в крайньому передньому положенні, затвор замикає канал ствола, бойок ударника виходить за дзеркало затвора. Верхнє плече качалки знаходиться в передньому положенні, нижнє плече качалки - в правому положенні, сережка - в передньому положенні. Важель подачі з двигуном і пальцями, що подають, знаходяться в правому положенні. Поворотну пружину стискають найменше. Ручка перезаряджання кулемета знаходиться в крайньому передньому положенні. Прапорець запобіжника в положенні «ПР».

Робота частин і механізмів кулемета при заряджанні.Для заряджання кулемета необхідно: відчинити кришку приймача; покласти стрічку на підставки приймача першим патроном так, щоб він увійшов за фіксуючі пальці; закрити кришку приймача, притримуючи стрічку рукою; повернути запобіжник у положення «ОГ»; відвести за допомогою ручки перезаряджання рухливі частини до відмови, після чого ручку повернути у вихідне положення. При відведенні затворної рами з затвором бойові упори затвора, взаємодіють з бойовими виступами вкладиша ствольної коробки, роблять відмикання каналу ствола; затворна рама з затвором, рухаючись, стискує поворотну пружину, своїм нахиленим виступом взаємодіє з роликом качалки, що повертається навколо своєї осі, а верхнє плічко її відходить і відводить сережку; сережка у свою чергу повертає навколо осі, пов'язаний з нею важель подачі, ручка правого плічка переміщає двигун подачі з пальцями, що подають, до центру ствольної коробки. Пальці, що подають, переміщають патронну стрічку за перший патрон. При переміщенні стрічки патрон опускається на лінію досилання, а фіксуючі пальці утримують стрічку в цьому положенні за такий патрон.

Затворна рама при русі в заднє положення піднімає шептало нагору і, повертаючись вперед від буфера, стає на бойовий взвод. Кулемет готовий до здійснення постріла.

Робота частин і механізмів кулемета при стрільбі

Для здійснення стрільби необхідно натиснути на спусковий гачок ручки верстата (кнопку електроспуска). При цьому спусковий гачок піднімає штовхач, що взаємодіє з роликами важеля штовхача крізь систему важелів, піднімає шептало і звільняє затворну раму з затвором, що під впливом зворотно-бойової пружини кинеться вперед.

При русі затворної рами в переднє положення крива, взаємодіє з важелем качалки, а скос - з торцем нижнього плічка качалки, повертають сережку і важель подачі з двигуном подачі і пальцями, що подають, у вихідне положення, затвор зустрічає на своєму шляху патрон, що знаходиться в підставі приймача на лінії досилання, і своїм лівим верхнім бойовим упором досилає його в патронник.

Далі затвор за допомогою сережок і радіусних профілів вкладишів ствольної коробки переміщається вліво і забезпечує запирання каналу ствола, взаємодіючи своїми бойовими упорами з бойовими виступами вкладиша ствольної коробки, при цьому верхній і нижній зачепи утоплюються патроном, що знаходиться в патроннику, і після повного запирання вискакують під дією своїх пружин і затворної рами у вихідне положення.

У момент переходу затворної рами в крайнє переднє положення сережка затвора вдаряє по бойку, бойок розбиває капсуль і відбувається постріл.

При пострілі, після проходження кулею газовідводного отвору в стінці ствола, частина порохових газів через цей отвір надходить у газову камеру і далі в порожнину поршня, що знаходиться в даний момент на патрубці газової камери.

Порохові гази, що надходять у газову камеру, давлять на поршень і відкидають його разом із затворної рамою, при цьому стискується поворотна пружина. Затворна рама, рухаючись, відводить шарнірно сполучений із нею затвор, що сережками виводиться з зачеплення з бойовими виступами вкладиша ствольної коробки, здійснюючи відмикання каналу ствола.

Далі затворна рама з затвором і стріляною гільзою, що знаходиться в зачепах затвора, переміщуючись, повертає відбивач на своїй осі, при цьому передня ручка відбивача переміщує стріляну гільзу праворуч по дзеркалу затвора, де вона і утримується до остаточного відбитка фіксаторами.

Нижній нахилений виступ затворної рами при її русі взаємодіє з роликом качалки, повертаючи качалку навколо вертикальної осі, качалка через сережку повертає навколо своєї осі важель подачі, а той в свою чергу переміщає двигун подачі з пальцями, що подають, до центру ствольної коробки. Пальці, що подають, переміщують патронну стрічку за черговий патрон. При переміщенні стрічки патрон опускається па лінію досилання, а фіксуючі пальці утримують стрічку в цьому положенні за такий патрон.

У крайньому задньому положенні затворна рама, ударившись об буфер, стискує буферну пружину і отримавши енергійний поштовх під дією поворотної пружини рухатиметься вперед.

Якщо шептало до цього часу утримується піднятим, то цикл роботи частин і механізмів повторюється знову, тобто здійснюється автоматична стрільба.

Автоматична стрільба продовжується доти, поки натиснут спусковий гачок ручки верстата (кнопка електроспуска) і в стрічці є патрони.

При звільненні спускового гачка (кнопки електроспуска) шептала під дією своєї пружини опуститься вниз. Затворна рама, переміщуючись від буфера вперед, зупиниться на шепталі. Стрільба припиниться.

По закінченню всіх патронів і натиснутому спусковому гачку (кнопці електроспуска) затворна рама залишиться в крайньому передньому положенні.

 

 

 

Тема №5. Будова матеріальної частини засобів ближнього бою.

Заняття 5. Призначення, бойові властивості, загальна будова і принцип дії ККТ

Учбова й виховна мети:

 

1. Вивчити призначення, бойові властивості, загальна будова і принцип дії ККТ.

2. Вивчити неповне розбирання і збирання.

3. Довести огляд, підготовку до стрільби.

 

 

Час:2 години

Місце: клас

Метод:групове заняття з напіввзводом

 

Учбові питання:

1. Призначення, бойові властивості ККТ.

2. Загальна будова і принцип дії ККТ.

Матеріальне забезпечення:

1. Учбовий 7,62 ККТ;

2. Плакат ККТ;

 

План проведення заняття:

Вступна частина - до 15 хв.

Основна частина - до 100 хв.

Заключна частина - до 5 хв.

Література

Наставлення по стрілецькій справі ККТ. Воєнвидат. Москва, 1985р.

Учбове питання № 1. Призначення, бойові властивості ККТ

 

Призначення й бойові властивості кулемета

7,62-мм кулемет Калашникова (КК, ККВ-на верстаті, ККБ-бронетранспортерний, ККТ-танковый) є потужною автоматичною зброєю й призначений для знищення живої сили й вогневих засобів супротивника. Кулемети КК і ККВ також призначені для поразки повітряних цілей.

Кулемет КК має сошку, кулемет ККВ встановлений на треножном верстаті конструкції Саможенкова, кулемет ККБ - на бронетранспортерній установці; кулемет ККТ – в середині вежі танка та інших видів бронетанкової техніки.

Для стрільби з кулемета застосовуються патрони зі звичайними, трасуючими і бронебійно-запальними кулями. Стрільба з кулемета ведеться короткими (до 10 пострілів) і довгими (до 30 пострілів) чергами і безперервно. Подача патронів у приймач при стрілянині здійснюється з металевої стрічки, покладеної в коробку. Ємність стрічки - 100, 200 або 250 патронів.

Охолодження ствола кулемета повітряне, що допускає ведення безперервного вогню до 500 пострілів, після чого при необхідності продовження стрільби нагрітий ствол повинен бути замінений запасним.

Стрільба з кулемета здійснюється із сошки або із треножного верстата конструкції Саможенкова. Верстат забезпечує ведення вогню з кулемета по наземним і повітряним цілям і підвищує дійсність стрільби на граничних дальностях.

Дальність прямого пострілу:

- по грудній фігурі (висотою 50 см)..............................................................................440

- по фігурі, що біжить, м................................................................................................670

Темп стрільби, постр/хв............................................................................................700—800

Бойова скорострільність, постр/хв................................................................................до 250

Початкова швидкість кулі, м/сек........................................................................................855

Дальність польоту кулі, до якої зберігається її забійна дія, м.......................................3800

Гранична дальність польоту кулі, м................................................................................3800

Вага кулемета , кг...............................................................................................................10,5

Вага ствола, кг.....................................................................................................................3,23

Вага коробки зі спорядженою стрічкою на 200 патронів, кг..............................................8

Довжина кулемета, мм......................................................................................................1098

Довжина нарізної частини ствола, мм...............................................................................550

Число нарізів............................................................................................................................4

Довжина ходу нарізів, мм...................................................................................................240

Вага патрона, гр..................................................................................................................21,8

Вага кулі, гр...........................................................................................................................9,6

Вага порохового заряду, гр..................................................................................................3,1

Основні частини й механізми кулемета, їхня робота при стрільбі

 


Рис. 2 Основні частини та механізми ККТ

 

1. Ствол 6. Направляючий стрижень
2. Ствольна коробка з кришкою та основою приймача 7. Трубка газового поршня
3. Затворна рама з викидачем та газовим поршнем 8. Електроспуск
4. Затвор 9. Спусковий механізм
5. Зворотно-бойова пружина  

У комплект кулемета входять: коробки зі стрічками, приналежність, ремінь, чохол і запасний ствол, запасні частини і прилади для стрільби холостими патронами.

Автоматична дія кулемета заснована на використанні енергії порохових газів, що відводяться з каналу ствола до газового поршня затворної рами.

При пострілі частина порохових газів, що діють на кулю, спрямовується крізь отвір у стінці ствола в газову камеру, давить на передню стінку газового поршня і відкидає поршень із затворною рамою в заднє положення. При відході затворної рами назад відбувається відмикання затвора, доставання гільзи з патронника і викидання її зі ствольної коробки назовні, доставання чергового патрона зі стрічки і подача його в поздовжнє вікно приймача, переміщення стрічки в приймачі вліво на одну ланку і стискання зворотно-бойової пружини.

Відмикання затвора здійснюється поворотом його під дією затворної рами навколо поздовжньої осі вліво, в результаті чого бойові виступи затвора виходять через бойові упори ствольної коробки. Затворна рама в крайнім заднім положенні вдаряється об обмежник і під дією зворотно-бойової пружини починає рух вперед. Якщо спусковий гачок (кнопка електроспуска) натиснутий, то затворна рама із затвором, не затримуючись шепталом спускового важеля, продовжує рух вперед, досилачєм затвора виштовхує патрон з поздовжнього вікна приймача і досилає його в патронник, зачепи захоплюють черговий патрон в стрічці, а палець подачі переміщається вправо на одну ланку стрічки. При підході затворної рами в крайнє переднє положення відбувається запирання затвора і розбиття капсуля патрона бойком. Запирання затвора здійснюється його поворотом навколо поздовжньої осі вправо, в результаті чого бойові виступи затвора заходять за бойові упори ствольної коробки. Ударник під дією кільцевої проточки затворної рами просувається вперед і бойком завдає удару по капсулі патрона. Відбувається постріл, і робота автоматики кулемета повторюється. Якщо після пострілу спусковий гачок (кнопка електроспуска) не буде натиснутий, то затворна рама із затвором зупиниться в задньому положенні на бойовому взводі; для продовження стрільби необхідно знову нажати на спусковий гачок (кнопку електроспуска). Стрільба буде тривати доти, поки не буде відпущений спусковий гачок (кнопка електроспуска) або поки в стрічці не будуть витрачені всі патрони.

Учбове питання №2. Загальна будова і принцип дії ККТ

 

Призначення, будова частин і механізмів кулемета

Ствол служить для спрямування польоту кулі. В середині ствол має канал з чотирма нарізами, що в'ються ліворуч нагору. Нарізи служать для надання кулі обертового руху.

На казенній частині ствол має: кільцевий виступ для упору закраїни гільзи патрона; виріз для зачепа викидача; знизу - виїмку для проходу уступу затворної рами; праворуч - виїмку для виступу ствольної коробки.

На зовнішній поверхні ствола кулемета КК є поздовжні канавки, які служать для збільшення поверхні тепловіддачі і зменшення ваги ствола.

Полум'ягасник служить для зменшення блиску полум'я при стрільбі.

Підставка мушки у кулемета ККТ - підставка фіксатора полум'ягасника, закріплена на стволі двома штифтами. Вона має отвір для повзунка мушки, запобіжник мушки і фіксатор з пружиною; фіксатор утримує від згвинчування зі ствола полум'ягасник і втулку для стрільби холостими патронами.

Газова камера служить для спрямування порохових газів, що відводяться з каналу ствола, на газовий поршень затворної рами і для розміщення регулятора. У кулемета ККТ патрубок має поперечний отвір для регулятора і фіксатор регулятора.

Регулятор служить для регулювання кількості порохових газів, що діють на поршень затворної рами.

Рукоятка кулемета служить для зручності заміни ствола і перенесення кулемета. Знизу вона має виступ, за допомогою якого при відділенні ствола від кулемета забезпечується зрушення ствола вперед

Ствольна коробка служить для з'єднання частин і механізмів кулемета, для спрямування руху затворної рами з затвором і для забезпечення закривання каналу ствола затвором і запирання затвора; зверху вона закривається кришкою.

Замикач ствола служить для закріплення ствола в стволній коробці і для регулювання зазору між затвором і заднім зрізом ствола. Він складається з підставки, гвинта, штифта підстави й шпильки гвинта.

Рукоятка перезарядження служить для відведення затворної рами назад. Вона складається з тяги і ручки із пружиною і віссю.

Штовхач щитка кріпиться скобою за петлю, а загином до лівої стінки ствольної коробки і служить для відкривання щитка при відході затворної рами в заднє положення. Він має ребра зі скосами для взаємодії з затворною рамою і загин на передньому кінці для відкривання щитка.

Спусковий механізм служить для втримання затворної рами на бойовому взводі, спуска її з бойового взводу, постановки кулемета на запобіжник. Він зібраний у спусковій коробці і складається зі спускового важеля з пружиною, спускового гачка з віссю, запобіжника і фіксатора запобіжника з пружиною.В передній частині спускової коробки є виїмка і два виступа для кріплення кулемета на верстаті.

Спусковий важель має шептало, яким затворна рама втримується на бойовому взводі.

Спусковий гачок служить для виводу шептала з-під бойового взводу затворної рами. Він має зачіп для взаємодії зі спусковим важелем, відросток, що не дозволяє повністю відвести затворну раму назад, якщо кулемет поставлений на запобіжник, виступ для обмеження повороту спускового гачка і хвіст.

Запобіжник служить для запирання спускового важеля, коли затворна рама перебуває на бойовому взводі, чим виключається можливість випадкового пострілу. Запобіжник має прапорець, вузький виріз для виступу спускового гачка, широкий виріз для проходу спускового важеля, виступ для кріплення запобіжника в стволній коробці й два отвори для фіксатора.

Спусковий механізм кулемета ККТ зібраний у спусковій коробці і у корпусі електроспуска.

У спусковій коробці містяться: шептало з пружиною і віссю, запобіжник шептала з фіксатором і пружиною, коромисло і кулачок з осями.

Шептало служить для втримання затворної рами на бойовому взводі. Воно позаду і знизу закінчується виступом.

Запобіжник шептала з фіксатором такі ж, як і у кулеметів КК і ККВ.

Коромисло і кулачок служать для опускання заднього кінця шептала вниз при натисканні на кнопку або спусковий важель електроспуска. Передній кінець коромисла міститься над виступом шептала, а задній - над зубом кулачка. Кулачок має плічка, що обмежують його поворот назад.

У корпусі електроспуска містяться: електромагніт, якір, штовхач, великий важель з пружиною, малий важель, спусковий важель з пружиною і запобіжник спускового важеля з пружиною. Якір при підведенні електричного струму до електромагніта надає руху штовхачу, що повертає малий важіль. Під дією малого важеля нижній кінець великого важеля просувається вперед, повертаючи кулачок. Поворот великого важеля вручну здійснюється виступом спускового важеля. Запобіжник спускового важеля служить для запирання спускового важеля, що виключає здійснення випадкового пострілу.

Зовні корпус має: напрямні виступи; вертикальний і горизонтальний пази; вушко і вікно для спускового важеля; вушко для запобіжника спускового важеля, кришку електромагніта.

У кулемета ККТ приклад відсутній.

Трубка газового поршня служить для спрямування руху затворної рами з газовим поршнем і для кріплення сошки.

Сошка служить упором при стрільбі.

У кулемета ККТ сошка відсутня.

Затворна рама з газовим поршнемслужить для приведення в дію затвора і подавача і для добування патрона зі стрічки.

Газовий поршень служить для приведення в дію затворної рами при стрільбі. Він має на задньому кінці стовщення для з'єднання з затворною рамою, а на передньому кінці - кільцеві виточення для поліпшення обтюрації газів у патрубку газової камери і пасок для спрямування руху поршня в трубці газового поршня.

Затвор служить для досилання патрона в патронник, запиранняя каналу ствола, розбиття капсуля і доставання з патронника гільзи (патрона). Він складається з: кістяка, ударника, викидачів з пружиною віссю і шпильки.

Ударник має бойок, виступ для взаємодії з затворною рамою і хвіст.

Викидач з пружиною служить для добування гільзи (патрона) з патронника і утримання її на затворі до зустрічі з відбивним виступом ствольної коробки. Викидач має зачіп для захвата закраїни гільзи, гніздо для пружини і виріз для осі.

Шпилька служить для закріплення осі викидачів.

Зворотно-бойова пружина з напрямним стрижнем служить для повернення затворної рами із затвором в переднє положення і для повідомлення ударникові енергії, необхідної для розбивання капсуля патрона.

Напрямний стрижень складається з двох частин, шарнірно з'єднаних між собою за допомогою штифта. Задня частина стрижня з'єднується з обмежником затворної рами і має кільцевий виступ для упору зворотно-бойової пружини.

Обмежник затворної рами сприймає удари затворної рами в крайнім заднім положенні. Він має виступ для з'єднання з задньою стінкою ствольної коробки.

Приймач служить для пересування стрічки з патронами і подачі патронів у процесі стрільби зі стрічки в прийомне вікно підставки приймача. Приймач складається з підставки, кришки ствольної коробки і подавача.

Підставка приймача служить для спрямування руху стрічки з патронами і спрямування патрона при досиланні його в патронник

Кришка ствольної коробки служить для запирання приймача і ствольної коробки. У кулемета ККТ приціл відсутній.

Подавач служить для подачі стрічки з патронами в приймач кулемета. Подавач з щитком і пружиною щитка віссю кріпиться праворуч у вушку ствольної коробки. Подавач має ролик і виступ для взаємодії з похилими гранями затворної рами. Зверху до подавача приєднаний палець подачі з пружиною.

Прицільний пристрійслужить для наведення кулемета при стрільбі по цілям на різні відстані. Воно складається із прицілу й мушки.

Триножний верстат служить для додавання кулемету стійкості при стрільбі з різних положень по наземним і повітряним цілям.

Призначення і будова кронштейна кулемета ККТ

Кронштейн кулемета ККТ служить для з'єднання тіла кулемета з колискою гармати. Положення кронштейна по бічному напрямку може змінюватися за допомогою прокладок, що дозволяють встановити ствол кулемета посередині отвору вежі.

Патронна стрічка і коробки

Патронна стрічка служить для приміщення патронів і подачі їх у приймач кулемета Стрічка складається з ланок, з'єднаних між собою сполучними пружинами. Стрічка кулемета ККТ складається з окремих шматків по 25 ланок кожний. Шматки стрічки з'єднуються між собою за допомогою патрона.

Коробки служать для приміщення стрічок з патронами.

Робота частин і механізмів кулемета

Положення частин і механізмів до заряджання

Затворна рама з газовим поршнем і затвор під дією зворотно-бойової пружини перебувають у крайнім переднім положенні; газовий поршень - у патрубку газової камери; канал ствола закритий затвором. Затвор повернутий навколо поздовжньої осі вправо так, що його бойові виступи зайшли за бойові упори ствольної коробки - затвор замкнений; ударник перебуває в переднім положенні, і його бойок виходить з отвору в кістяк затвора. Зворотно-бойова пружина має найменший тиск. Рукоятка перезарядження перебуває в крайнім переднім положенні. Подавач, входячи своїм виступом в паз на правій стінці затворної рами, займає крайнє праве положення; палець подачі своєю пружиною піднятий нагору; верхні пальці і важель подачі в кришці ствольної коробки під дією своїх пружин опущений вниз.

Спусковий важель піднятий догори, хвіст спускового гачка відведений вперед; запобіжник повернутий вперед, при цьому його виріз звернений догори і дає можливість спусковому важелю опуститися вниз.

Щиток закриває вікно ствольної коробки для викидання гільз.

У кулемета ККТ шептало і передній кінець коромисла підняті догори, а кулачок спускового механізму повернутий у заднє положення; нижній кінець великого важеля електроспуска під дією своєї пружини повернуть у заднє положення, а нижній кінець малого важеля електроспуска - вправо, завдяки чому штовхач і якір електроспуска зміщені вправо. Спусковий важель електроспуска під дією своєї пружини перебуває у верхньому положенні і замкнений запобіжником.

Запобіжник кулемета повернутий прапорцем вперед, при цьому його виріз звернений догори і дає можливість шепталу опуститися вниз.

Кришка ствольної коробки закрита; щитки приймача під дією своїх пружин опущені вниз.

Робота частин і механізмів при заряджанні

Для заряджання кулемета необхідно:

- повернути рукоятку кулемета вліво;

- відкрити кришку ствольної коробки;

- покласти стрічку на підставку приймача так, щоб перший патрон закраїною дна гільзи зайшов за зачепи вилучателя;

- закрити кришку ствольної коробки;

- відвести за рукоятку перезаряжания затворну раму назад до відмови, поставивши її на бойовий взвод;

- подати рукоятку перезарядження вперед до відмови.

Кулемет заряджений. Якщо не повино відбутися негайного відкриття вогню, то необхідно поставити кулемет на запобіжник, повернувши прапорець назад; при цьому виріз для спускового важеля знаходиться знизу і шептало кулемета не може опуститися вниз.

При відводі рукоятки перезарядження назад вона своїм провідним виступом зчіплюється з виступом затворної рами і відводить її назад, стискаючи зворотно-бойову пружину; ударник відходить назад.

Зачепи вилучателя витягають зі стрічки патрон і переносять його назад, при цьому патрон піднімає нагору важіль подачі, стискаючи його пружину; патрон, дійшовши дном гільзи до гребеня подачі, під дією його скосу і важеля подачі опускається в прийомне вікно підставки приймача і стає перед досилачем затвора.

Після відведення затворної рами на довжину вільного ходу вона, діючи переднім скосом фігурного вирізу на провідний виступ затвора, повертає затвор вліво; бойові виступи затвора виходять через бойові упори ствольної коробки - відбувається відмикання затвора; після цього затвор відходить назад разом із затворною рамою. При подальшому відведенні рукоятки затворна рама діє лівою похилою гранню на ролик подавача, а виступом - на скоси штовхача щитка. Верхня частина подавача при цьому повертається вліво; палець подачі, упираючись в ланку стрічки, переміщає стрічку ліворуч і установлює черговий патрон проти зачепів вилучателя; верхні пальці кришки ствольної коробки, пропустивши черговий патрон ліворуч, разом з пальцем подачі втримують стрічку в приймачі. Штовхач виступом затворної рами зміщається ліворуч і загином відкриває щиток вікна ствольної коробки.

Шептало кулемета під дією затворної рами опускається вниз; як тільки затворна рама своїм бойовим взводом пройде шептало спускового важеля, шептало кулемета під дією своєї пружини піднімається нагору; при зворотному русі затворна рама стає на бойовий взвод.

Виступ затворної рами, пройшовши скоси штовхача, звільняє його, і вікно ствольної коробки закривається щитком. Кулемет заряджений.

Робота частин і механізмів при стрільбі

Для відкриття вогню необхідно нажати на спусковий гачок (кнопку електроспуска або спусковий важіль), попередньо повернувши прапорець запобіжника вперед, якщо кулемет стояв на запобіжнику. При повороті широкий виріз запобіжника стає під спусковим важелем (шепталом) і дає можливість йому опуститися вниз.

Спусковий гачок, обертаючись на своїй осі, зачепом натискає на спусковий важель і виводить його шептало з-під бойового взводу затворної рами; затворна рама разом з затвором під дією зворотно-бойової пружини спрямовується вперед, при цьому затвор досилачем виштовхує патрон з прийомного вікна підставки приймача, досилає його в патронник і закриває канал ствола.

При русі затворна рама, впливаючи своєю правою похилою гранню на виступ подавача, відхиляє верхню частину подавача вправо; палець подачі заскакує за чергову ланку стрічки; верхні пальці кришки ствольної коробки при цьому втримують стрічку від випадання; при підході затвора до казенного зрізу ствола викидач входить у його виріз, а зачіп викидача заскакує за закраїну дна гільзи. Затвор спочатку під дією скосу виступу ствольної коробки на скіс правого бойового виступу, а потім заднього скосу фігурного вирізу затворної рами на провідний виступ повертається навколо поздовжньої осі праворуч; його бойові виступи заходять за бойові упори ствольної коробки, відбувається запирання затвора.

При подальшому русі затворної рами зачепи вилучателя заскакують за закраїну дна гільзи чергового патрона; бойок ударника виходить з отвору в кістяку затвора і розбиває капсуль патрона - відбувається постріл.

Куля під дією тиску порохових газів рухається по каналу ствола; як тільки вона мине газовідводний отвір, частина порохових газів, спрямовуючись крізь цей отвір у газову камеру, давить на газовий поршень і відкидає затворну раму назад. Відходячи назад, затворна рама (як і при відведенні її за рукоятку перезаряжання зачепами вилучателя витягає зі стрічки і переносить назад патрон, що під дією скосу гребеня подачі і важеля подачі опускається в прийомне вікно підставки приймача.

Після проходження затворною рамою шляху вільного ходу (10-15 мм) вона, діючи переднім скосом фігурного вирізу на провідний виступ затвора, повертає затвор навколо поздовжньої осі ліворуч і виводить його бойові виступи крізь бойові упори ствольної коробки - відбувається відмикання затвора. Затвор, рухаючись назад разом із затворною рамою, зачепом викидача витягає гільзу з патронника; затворна рама зміщає штовхач ліворуч, що своїм загином повертає щиток і відкриває вікно ствольної коробки; гільза, утримувана зачепом викидача, натрапляє на відбивний виступ ствольної коробки і викидається назовні. Затворна рама при русі назад, діючи своєю лівою похилою гранню на ролик подавача повертає верхню частину подавача вліво; палець подачі переміщає стрічку вліво і встановлює черговий патрон проти зачепів вилучателя.

Після удару затворної рами в крайнім заднім положенні по обмежнику вона під дією зворотно-бойової пружини спрямовується вперед і, якщо спусковий гачок натиснутий, не зупиняється на бойовому взводі, а затвором досилає черговий патрон у патронник і ударником розбиває капсуль патрона - відбувається наступний постріл.

Для відкриття вогню з кулеметаККТ необхідно, повернувши прапорець запобіжника вперед, якщо кулемет стояв на запобіжнику, нажати на кнопку електроспуска або на спусковий важель, попередньо відвівши, вперед його запобіжник.

При натисканні на кнопку електроспуска кулемета ККТ струм проходить крізь обмотку електромагніта і переміщає якір зі штовхачем ліворуч малий важель при цьому повертається і просуває вперед нижній кінець великого важеля, під дією якого повертається кулачок. Зуб кулачка піднімає догори задній кінець коромисла, в результаті чого передній кінець коромисла і шептало опускаються вниз, звільняючи затворну раму; затворна рама разом з затвором під дією зворотно-бойової пружини спрямовується вперед. Надалі частини і механізми кулемета працюють так само, як при натисканні на спусковий гачок.

Для здійснення стрільби вручну необхідно повернути запобіжник спускового важеля вперед і нажати на спусковий важіль. При цьому нижній кінець великого важеля повертається вперед, а частини й механізми кулемета надалі працюють так само, як при натисканні на кнопку электроспуска. Автоматична стрільба триває доти, поки натиснуто спусковий гачок (важель, кнопка електроспуска) і в стрічці є патрони.

При звільненні спускового гачка (важеля, кнопки електроспуска) затворна рама втримується бойовим взводом у задньому положенні - стрільба припиняється, але кулемет залишається зарядженим.

При використанні всіх патронів і натиснутому спусковому гачку (кнопці електроспуска) затворна рама із затвором залишиться в крайнім переднім положенні.

 

Тема №6: " Загальні відомості про оптичні і електронно-оптичні прилади"

 

Заняття1.Загальні відомості про оптичні і електронно-оптичні прилади

Учбова й виховна мета:

1. Довести призначення приладів.

2. Вивичити міру кутів і системи відліку в артилерії.

3. Вивичити основні характеристики приладів.

Час:4 години

Місце: клас

Метод:лекція

 

 

Учбові питання:

1. Призначення приладів, класифікація.

2. Основні характеристики приладів.

Матеріальне забезпечення:

1. Учбові: ДАК, ПАБ, ДС, К-1, ОП, ПГ;

2. Плакати: міри кутів в артилерії, основні характеристики приладів;

3. Діафільми №8, 39;

План проведення заняття:

Вступна частина - до 15 хв.

Основна частина - до 220 хв.

Заключна частина - до 5 хв.

Література

Керівництво по застосуванню приладів для розвідки та стрільби наземної артилерії. Воєнвидат. Москва, 1972р.

Учбове питання №1. Призначення приладів, класифікація

 

Прилади призначаються:

1. Для ведення розвідки з наземних спостережних пунктів і спостереження за полем бою;

2. Для топогеодезичної прив'язки вогневих позицій, спостережливих пунктів, посад позицій підрозділів арт. розвідки;

3. Для балістичної, технічної і метеорологічної підготовки до стрільби;

4. Для визначення даних для цілевказівки, пристрілювання, стрільби на поразку і керування вогнем;

5. Для наводки гармат, мінометів, бойових машин і пускових установок.

Відповідно до призначення й устрою прилади підрозділяються:

1. На прилади для спостереження і виміру кутів та відстані;

2. На прилади для визначення даних стрільби і ведення пристрілювання;

3. На прилади для балістичної, технічної і метеорологічної підготовки;

4. На прилади для наведення гармат, мінометів, бойових машин, пускових установок.

 

Учбове питання №2. Основні характеристики приладів

 

Основними частинами всякого оптичного приладу є об'єктив і окуляр.

Об'єктивомназивається система оптичних стекол приладу, звернена убік аналізованого предмета, призначена для побудови зображення цього предмета в приладі.

Окуляром називається система оптичних стекол приладу, звернена до ока спостерігача, призначена для розгляду зображення, що дається об'єктивом.

Збільшення – основна властивість оптичних приладів.

Під збільшенням розуміють відношення розміру зображення предмета, видимого в прилад, до розміру зображення того ж предмета при спостереженні його неозброєним оком.

Збільшення характеризується кратністю. Оптичний прилад має дворазове збільшення, якщо зображення предмета видно в прилад у два рази більшим, ніж при спостереженні цього предмета неозброєним оком.

Збільшення або кратність приладу позначається цифрою (числом) із значком х. Позначення 4х, 6х, 10х виражають чотириразове, шестиразове і десятикратне збільшення.

Полем зоруназивається частина простору, видимого в прилад. Розмір поля зору характеризується кутом, під яким видно в приладі дві діаметрально протилежні крайні точки поля зору.

Розмір поля зору і збільшення приладу взаємно пов'язані: чим більше збільшення, тим менше поле зору.

Вхідною зіницею називається найменший отвір в об'єктиві приладу (або в оптичних деталях, що знаходяться перед об'єктивом), що обмежує надходження світлових променів у прилад.

Розміром вхідної зіниці визначається кількість світла, що надходить в оптичний прилад.

У багатьох оптичних приладів вхідною зіницею є оправа об'єктива. Діаметр вхідної зіниці вимірюється в міліметрах і звичайно позначається на приладах. Наприклад, шестиразовий бінокль із діаметром вхідної зіниці 30 мм позначається 6х30 (шість на тридцять).

Вихідною зіницею називається зображення вхідної зіниці, що дається всією оптичною системою приладу й одержуване в площині найменшого поперечного перетину пучка променів, що виходять з окуляра приладу.

Відстань від останньої лінзи окуляра до площини вихідної зіниці називається віддаленням вихідної зіниці.

Для повного використання поля зору приладу необхідно при спостереженні в прилад сполучати зіницю ока з площиною вихідної зіниці. При недотриманні цієї умови частина поля зору буде зрізатися. Для забезпечення правильного розташування ока окуляри приладів постачаються очними раковинами або гумовими наочниками, що дозволяють підвести око до приладу на найвигіднішу відстань.

Світлосила приладу характеризує освітленість зображення предмета на сітківці ока при спостереженні в прилад.

Світлосила залежить від розмірів поперечного перетину пучка променів, що проходить оптичну систему приладу і надходить в око спостерігача. Для порівняння світлосили різних приладів користуються умовним розміром, рівним квадрату діаметра вихідної зіниці. Так, наприклад, якщо діаметр вихідної зіниці дорівнює 5 мм, то світлосила цього приладу буде характеризуватися числом 25.

Світлосила приладу залежить також від прозорості оптичної системи, що залежить у свою чергу від числа лінз і призм, їх товщини і особливо від якості їх поверхні, тому що найбільші втрати минущого світла відбуваються унаслідок відбитка його від поверхні стекол.

Лінзи і призми сучасних оптичних приладів піддають спеціальному опрацюванню: на поверхню наносять особливу плівку, що зменшує відбиток світлових променів. Прилади з такими лінзами і призмами називаються приладами з “проясненою” оптикою.

Дозволяючою спроможністю оптичного приладу називається найменший кут між двома віддаленими точками предмета який спостерігається, зображення яких у зоровій трубі утворюються роздільними.

Чим більше збільшення і діаметр вхідної зіниці об'єктива приладу, тим вище його дозволяюча спроможність.

Пластичністю називається властивість приладу давати спостерігачу відчуття глибини і рельєфності аналізованого в прилад простору.

Пластичністю мають прилади бінокулярні, тобто призначені для спостереження двома очима одночасно.

Перископічністю називається конструктивна особливість приладу, що дозволяє спостерігати через укриття. Перископічність характеризується відстанню по вертикалі між центром вхідного отвору приладу й оптичною віссю окуляра.

 








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 1712;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.145 сек.