Станина гранатомета

Станина гранатомета (АГС-17) служить для надання нерухомість гранатомету при стрільбі.

Верстат складається з: підстави верстата, вертлюга, нижньої і верхньої колисок сполучених віссю, механізму вертикальної наводки гранатомета.

Підстава верстата складається з корпуса і триніг (однієї передней і двох задніх). На корпусі є стакан для приєднання вертлюга; гильзовідбивача; сектор з обмежувачами горизонтальної наводки гранатомета; із лівої сторони - кронштейн із засувкою для кріплення корпуса з батареєю системи освітлення прицілу.

Вертлюг служить для з'єднання нижньої колиски з підставою верстата.

Ноги служать опорами верстата; вони сполучені з корпусом вісями і зубцюватими шайбами з затискачами і дозволяють змінювати висоту лінії вогню. Кожна нога закінчується сошником із насічкою, що забезпечує закріплення сошника в грунті при подовжньому переміщенні верстата і попередженні бічний зсувів гранатомета при стрільбі.

Нижня колиска служить для забезпечення горизонтальної наводки гранатомета. Вона має ползун із затискачем і ручкою.

Верхня колиска служить для забезпечення вертикальної наводки гранатомета. Вона має цапфи і фіксатор для приєднання тіла гранатомета.

Механізм вертикальної наводки складається з двох шестерен (черв'ячної і циліндричної), черв'яка з маховичком і ручкою, зубцюватого сектора і затискача сектора з ручкою.

Приціл гранатомета

(ПАГ-17) служить для наводки гранатомета при стрільбі по цілям на різноманітні відстані.

Приціл складається з корпуса і голівкиз оптичною системою.

Корпус служить для з'єднання всіх частин прицілу. Він має вісь прицілу з овальною виїмкою і штифтом для приєднання прицілу до гранатомету; планку для кріплення патрона підсвічування шкал і рівнів.

У верхній частині корпуса зібраний кутомір, який служить для горизонтальної наводки гранатомета. Він складається з кутомірного кільця з покажчиком, барабанчика кутоміра з покажчиком, отводки і поперечного рівня. Кутомірне кільце за допомогою черв'ячного колеса закріплене на осі корпуса та має шкалу, розподілену на 60 рівних великих поділів. Ціна великої поділки дорівнює 100 розподілам кутоміра (1-00). Нумерація дана через кожні п'ять розподілів.

Барабанчиккутоміра за допомогою черв'ячного гвинта сполучений із черв'ячним колесом і має шкалу, розподілену на 100 рівних поділів.

Отводкаслужить для розчеплення і зчеплення черв'ячного вала з черв'ячним колесом. Вона утримується у верхньому положенні пружиною. Якщо відведення опустити униз до відмови, черв'як розчепиться з черв'ячним колесом і голівку прицілу з кутомірним кільцем можна вільно обертати.

Поперечний рівень служить для визначення бічного нахилу гранатомета і його горизонтувавання.

Механізм кутів узвишшя служать для вертикальної наводки гранатомета Він складається зі шкали великих розподілів прицілу з покажчиком на осі прицілу, барабанчика прицілу з покажчиком і подовжнім рівнем.

Подовжній рівень служить для контролю і надання гранатомету заданого кута узвишшя при стрільбі з закритої вогневої позиції, кріплення рівня дозволяє при необхідності змінювати його положення.

Голівка прицілу служить для візування на ціль (точку наводки); у ній зібрана оптична система..

Оптична системаприцілу складається з об'єктива, призми, сітки, окуляра і захисного скла.

Принцип дії АГС-17

Положення частин і механізмів гранатомета до заряджання

Затвор під дією пружин повернення знаходиться в крайньому передньому положенні і прижатий до упору патрубка ствольної коробки. Ударник поставлений на бойовий взвод. Запобіжник гранатомета повернений прапорцем униз і не дає можливості опуститися шепталу. Приймач закритий, ролик важеля подачі знаходиться в криволінійному пазу на верхній площині затвору, а подавач відведений у крайнє праве положення. Обійма механізму перезаряжания сполучена з зачепом затвору і знаходиться в передньому положенні.

Робота частин і механізмів гранатомета при заряджанні

Для заряджання гранатомета необхідно:

- відчинити приймач;

- приєднати коробку з патронами до гранатомету;

- відчинити кришку коробки, натиснувши на її засувки;

- вийняти з коробки кінець стрічки і першу (порожню) ланку встановити над вхідним вікном ствольної коробки так, щоб хвостовик такої ланки з пострілом лежав на клинах з’ємника;

- закрити приймач і кришку коробки;

- за ручку перезаряжания відвести затвор назад до кінця і різко відпустити ручку.

При відведенні ручки перезаряжання назад обійма переміщає затвор назад і пружини повернення стискуються. Ролик важеля подачі приймача, переміщуючись по криволінійному пазу затвора, відводить переднє плече важеля подачі ліворуч, і подавач просуває постріл до вхідного вікна ствольної коробки.

При відпусканні ручки перезаряджания затвор під дією стиснутих пружин повернення рухається вперед; досилач, переміщуючись своїми виступами по копірам ствольної коробки, піднімається по пазах затвора і захоплює постріл за дно гільзи; рухаючись вперед, він витягає постріл із ланки і, знижуючись, досилає його в патронник; переднє плече важіля подачі переміщається вправо і подавач заходить за черговий постріл; роз’єднувач затвора, упираючись у задній виступ ударника, просуває ударник вперед, стискаючи його бойову пружину; при підході затвора до переднього положення роз’єднувач, переміщуючись заднім кінцем по копіру на лівій стінці ствольної коробки, поглиблюється, ударник роз'єднується з затвором і, рухаючись назад під дією бойової пружини, стає на шептало (на бойовий взвод).

Робота частин і механізмів гранатомета при стрільбі

Для проведення стрільби необхідно зняти гранатомет із запобіжника, повернувши прапорець вперед, і натиснути на спусковий гачок.

При натисканні на спусковий гачок спускова планка переміщається вперед і, діючи на прапорець, повертає, шептало ударно-спускового механізму і виводить його з зачеплення з бойовим взводом ударника; ударник, рухаючись назад під дією бойової пружини, ударяє своїм переднім виступом по важелю жала, що, повертаючись на осі, вдаряє по бойку; бойок розбиває капсюль-підпалювач порохового заряду – відбувається постріл.

Порохові гази, що утворються в результаті згорання порохового заряду, діють на гранату і на дно гільзи, примушуючи гранату рухатися по каналу ствола вперед, а затвор відходить назад. Після вильоту гранати з канала ствола прямування затвора назад відбувається по інерції. При цьому гільза виходить із патронника, переднє плече важіля подачі під дією затвора переміщається ліворуч і подавач подає черговий постріл до входу у вікно ствольної коробки; фланець штока гідрогальма упирається в затильник і газ, що знаходиться в передній частині циліндра гідрогальма, виштовхується поршнем штока в задню частину циліндра через отвори в поршні і щілині, які утворені вікнами циліндра і поршнем, - відбувається гальмування прямування затвора назад; досилач піднімається по копірам ствольної коробки та звільняє верхню частину за краї гільзи; гільза, сполучена знизу з викидувачем, упирається верхньою частиною в передній скос відбивача і нахиляється. При подальшому прямуванні затвора назад його гребінь піднімає заднє плече відбивача і відбивач, повертаючись на осі, вдаряє переднім плечем по гільзі, викидаючи її через вихідне вікно зі ствольної коробки; гідрогальмо і пружини повернення поглинають езалишки енергії затвору.

Надалі робота частин і механізмів гранатомета, за винятком роботи гідрогальма й ударного-спускового механізму, проходить так само, як і при заряджанні (після відпускання ручки перезаряжания).

При прямуванні затвора уперед фланець штока гідрогальма упирається в упори ствольної коробки і шток зупиняється; газ, що знаходиться в задній частині циліндра, виштовхується поршнем штока в передню частина циліндра через отвори в поршні і щілині, утворені вікнами гільзи і поршнем,- відбувається гальмування прямування затвора вперед.

При підході затвора в переднє положення відбувається роз'єднання ударника з затвором і ударник, рухаючись під дією бойової пружини назад, вдаряє по важелю жала, а важиль – по бойку – відбувається постріл. Робота частин і механізмів гранатомета повторюється. Автоматична стрільба буде продовжуватися доти, поки натискають на спусковий гачок і в стрічці є патрони.

Для припинення стрільби необхідно відпустити спусковий гачок. При цьому шептало під дією пружини підніметься вгору, стане на шляху прямування ударника назад та ударник зупиниться на шепталі. Стрільба припиняється, але гранатомет залишається зарядженим, готовим до поведення подальшої автоматичної стрільби.

Робота частин і механізмів пострілу до гранатомета

До пострілу жало ударного механізму вибуховувача упирається своїм буртиком у заслінку захисного механізму, яка утримується від розгортання стопором, і тому жало не може наколоти капсуль-детонатор.

При пострілі від удару жала затвора по капсюлю-підпалювача порохового заряду вибухає капсюльнй склад і підпалюється пороховий заряд. Порохові гази викидують гранату з каналу ствола.

Капсюль-підпалювач підпалюючого механізму вибуховувача при пострілі під дією сили інерції від лінійного прискорення гранати стискує пружину і наколюється на жало. Промінь вогню від капсюля-підпалювача через отвір у втулці з віссю запалює пороховий склад захисного механізму, що на відстані 10-30 м від дулового зрізу ствола гранатомета закінчує горіння, і стопор, звільнившись від порохового складу і піднімаючись під дією пружини, звільняє заслонку; заслонка, повертаючись під дією поворотної пружини і відцентрової сили, відкриває шлях жалу до ударного механізму.

При зустрічі з цілью (перепоною) мембрана з ковпачком, деформуючись, просуває стержень із жалом ударного механізму і жало наколює капсуль-детонатор, що вибухає і викликає вибух розривного заряду гранати. При цьому пружина і корпус гранати дробляться на осколки, що і уражають живу силу противника.

 

Тема №5: " Влаштування матеріальної частини засобів ближнього бою "

Заняття 4: Призначення, бойові властивості, загальна будова і принцип дії НСВТ

Учбова й виховна мети:

Довести призначення, бойові характеристики, загальну будову і принцип дії НСВТ.

Вивчити порядок неповного розбирання і збирання.

Вивчити порядок огляду, підготування до стрільби.

 

Час:2 години

Місце: клас

Метод:групове заняття з напіввзводом

 

Учбові питання:

1. Призначення, бойові властивості НСВТ.

2. Загальна будова і принцип дії НСВТ.

Матеріальне забезпечення:

1. Плакат НСВТ;

2. Учбовий НСВТ;

 

План проведення заняття:

Вступна частина - до 15 хв.

Основна частина - до 100 хв.

Заключна частина - до 5 хв.

 

Література

Наставлення по стрілецькій справі НСВТ. Воєнвидат. Москва 1985г.

 

 

Учбове питання №1. Призначення, бойові властивості НСВТ

 
 

Призначення НСВТ

 

Рис. 1 Кулемет «Утес»

 

12,7-мм кулемет «Утес» (нСВ-12,7) є потужною автоматичною зброєю і призначений для боротьби з легкоброньованими цілями і вогневими засобами, для знищення живої сили супротивника і поразки повітряних цілей.

Дальність дійсного вогню з кулемета по легкоброньованим цілям - до 800 м, по відкритій живій силі, вогневим засобам і повітряним цілям - до 1500 м.

Кулемет, установлений на триножному верстаті, іменується НСВС-12,7, а кулемет, установлений на бойових і спеціальних машинах,—НСВТ-12,7. На бойових машинах кулемет установлюється на колисці і стрільба з нього ведеться по наземним і повітряним цілям. Для стрільби з кулемета застосовуються 12,7-мм патрони з бронебійно-запалювальною кулею 13-32, запальною кулею миттєвої дії МДЗ.

Стрільба патронами, що мають різноманітні кулі, провадиться при тих самих установках прицілу.

Стрільба з кулемета ведеться короткими чергами (4-6 пострілів), довгими (10-15 пострілів) і безупинно.

Бойові якості НСВТ:

Калібр, мм ........................................................................................................12,7

Прицільна дальність, м....................................................................................2000

Темп стрільби, пострілів у хвилину...........................................................700-800

Бойова скорострільність, пострілів у хвилину ............................................ 80-100

Початкова швидкість кулі, м/с....................................................................... 845

Висота лінії вогню перемінна, мм................................................................. 310-410

Кути наведення:

По вертикалі..................................................................................................... -8 +10

По горизонталі. . . . ...…………………………………………………...... …. ± 25

Маса кулемета, кг .............................................................................................25

Маса ствола, кг ..................................................................................................9

Маса патронної коробки, спорядженої 50 патронами, кг..............................11,1

Маса спорядженої:

Стрічки, кг.......................................................................................................... 50

Патронів, кг........................................................................................................ 7,7

Маса патрона, г..................................................................................................123-137

Маса кулі, г........................................................................................................ 44,3-49,5

Маса верстата, кг .............................................................................................. 16

Довжина кулемета, мм ..................................................................................... 1560

Довжина кулемета з електроспуском, мм........................................................1610

Габарити верстата (без кулемета) у бойовому положенні при найменшій висоті лінії вогню, мм:

Довжина ..............................................................................................................1540

Ширина.................................................................................................................850

Висота...................................................................................................................340

Габарити в похідному положенні, мм:

Довжина...............................................................................................................570

Ширина................................................................................................................540

Максимальні габарити кулемета на верстаті, мм:

Довжина..............................................................................................................1900

Ширина................................................................................................................860

Висота..................................................................................................................380

Максимальна висота кулемета з прицілом СПП на верстаті, мм .................475

 

Учбове питання №2. Загальна будова і принцип дії НСВТ

 








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 906;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.026 сек.