Заняття № 6: Ходова частина. Механізм підйому коліс. Нижній верстат із станинами Д-30. Домкрат Д30

Час: 4 години

Місце:клас Д-30

Метод:групове заняття з напіввзводом

 

 

Учбовіпитання:

1. Призначення, будова і дія ходової частини.

2. Призначення, будова і дія механізму підйому коліс.

3. Призначення, будова нижнього верстата зі станинами.

4. Призначення, будова і дія механічного домкрату.

5. Особливості конструкції гідравлічного домкрату.

Матеріальнезабезпечення:

1. Учбова 122 мм гаубиця Д-30;

2. Плакати: ходова частина, нижній верстат, механізм підйому коліс Д-30;

3. Макет: механізм підйому коліс Д-30;

 

 

План проведення заняття:

Вступна частина - до 15 хв.

Основна частина - до 220 хв.

Заключна частина - до 5 хв.

Література

122 мм гаубиця Д-30. Технічний опис і інструкція з експлуатації, стор.4 - 10

Будова та експлуатація Д-30. Альбом малюнків стор. 6 – 8

 

 

Учбове питання №1: Призначення, будова і дія ходової частини

 

Рис. 1 Ходова частина

 

Ходова частина з підресорюванням торсіонного типу служить для транспортування гаубиці за допомогою буксирування тягачами (ЗиЛ-131, МТЛ-Б) Вісь ходу труба, усередині якої в середній стовщеній частині є шліци для закріплення голівок торсіонних валиків. З правої сторони осі хода є зубчатий вінець, у зачеплення з який входить муфта механізму підйому коліс. На обох кінцях осі хода є шийка під латунні чопи і виступи для кріплення кривошипів
Кривошип складається з: корпуса, стакана, пустотілого пальця. У стакані є шліци для кріплення голівок торсінних валиків. До торців стаканів пригвинчені кришки для утримання торсіонів від осьового переміщення.
Два важеля Поруч із кривошипами на шлицях осі ходу установлені важелі з накладками. До важелів кріпляться верхній і нижній гумові буфера. Від осьового переміщення важелі утримуються рознімними чопами. Вісь ходу від осьового переміщення утримується зубчатим вінцем і рознімними чопами
два торсіонних валіки Підресорювання гаубиці здійснюється через торсіонні валики ходової частини. Для винятку поломки торсіонів при сильних поштовхах кут закручування їх обмежується важелями з гумовими буферами, установленими на шлицях осі ходу. У бойовому положенні колеса підняті, торсіони розвантажені від ваги гаубиці й у роботі не беруть участь
колеса При наїзді колеса на перешкоду торсіонні валики закручуються. Колеса для гаубиці Д-30 використані від вантажних автомобілів ЗИЛ-150 із шиною IК9; ЗИЛ-130 із пневматичною шиною 260-508 ДЕРЖСТАНДАРТ 5513-69. Шина перша складається з покришки і губчатої маси, що заповнює порожнину покришки, і пневматична шина - із покришки, камери з вентилем і обідною стрічкою. Тиск повітря в пневматичній шині 4,3+0,2 кгс/см2. Колесо надягається на палець кривошипа і кріпиться на ньому гайкою із шайбою.

 

Учбове питання №2: Призначення, будова і дія механізму підйому коліс

 

Механізм підйому коліс служить для підйому коліс у бойове положення і для повернення їх у похідне положення.

Для підйому коліс використовується енергія врівноважуючого механізму.

Механізм підйому коліс складається з:

1. Опорного важеля;

2. Муфти, рукоятки,

Рис. 2 Механізм підйому коліс

 

3. Лівого і правого кронштейну;

4. Штопора.

Опорний важіль складається з:

1. опорного важеля;

2. важеля з латунною сферою.

Тягою сполучені між собою опорний важіль і вісь ходу.

Муфта служить для жорсткого з'єднання осі ходу з верхнім стаканом у похідному положенні гаубиці і для закріплення осі ходу з піднятими колесами в бойовому положенні гаубиці,

На зовнішній поверхні муфти є кільцевий паз, у який входять повідці, приварені до вилки рукоятки.

Рукоятка складається з вилки, стрижня труб і ручки.

Стрижень і трубка сполучені між собою шарнірною віссю. Рукоятка кріпиться вилкою на кронштейнах осі ходу. Поворот осі ходу при підйомі коліс обмежується упором обмежувача в упор .

Для підйому коліс із похідного положення в бойове необхідно підняти гаубицю домкратом розвести підвісні стакани до упора в шини коліс, вийняти рукоятку механізму підйому коліс із лирки на щиті, виключити стопор і зрушити муфту зубчатого венця осі ходу, діючи на рукоятку, підняти колеса. При цьому зусилля на рукоятці значно зменшиться, так як вісь ходу додатково підвертається під дією врівноважуючого механізму.

Після підйому коліс муфту ввести в зачеплення з зубчатим вінцем осі ходу і застопорити її стопором після цього до кінця розвести станини й опустити гаубицю на грунт.

Опускання на грунт коліс відбуває в оберненому порядку.

Учбове питання №3: Призначення, будова нижнього верстата зі станинами

Нижній верстат є основою обертової частини гаубиці. До патрубка нижнього верстата приварена нерухома станина, дві інші станини кріпляться до нього шарнірно.

Нижній верстат складається з:

1. Верхньої частини;

2. Нижньої частини;

3. Зварених між собою черв'ячного венця і труби;

4. Втулки;

5. Гайки;

6. Двох стопорів із педалями.

У центральному патрубку нижньої частини нижнього верстата змонтований домкрат.

Гаубиця має три станини: нерухому і дві рухливі. У бойовому положенні рухливі станини розводяться під кутом 120° щодо нерухомої станини й у цьому положенні фіксуються стопорами з педалями.

У похідному положенні, рухливі станини зводяться до

Рис. 3 Нижній верстат зі станинами

 

нерухомої і кріпляться до неї стяжним пристроєм; нерухома станина з'єднується спеціальною рамкою зі стволом у його дулової частини.

Кожна станина складається з

1. Коробца, посиленого зсередини і зовні кутниками;

2. До хоботової частини приварено плато, яким станини опираються на грунт;

3.До передньої частини рухливих станин приварені шарнірні частини, які потрібні для з’єднання їх із нижнім станком.

4.

 

Учбове питання №4 Призначення, будова і дія механічного домкрату

Домкрат служить для підняття гаубиці при перекладі її з похідного положення в бойове й навпаки. Домкрат гвинтовий, із кульковим заповненням. Домкрат розміщується в центральному отворі нижнього верстата.

Рис. 1 Механічний домкрат

 

Основні частини домкрата:

1. Піддон;

2. Два гвинти (довгий і короткий);

3. Дві конічні шестерні;

4. Мітка з зубчатим вінцем;

5. Упорний шарикопідшипник;

6. Два голчастих роликопідшипника;

7. Кришки;

8. Дві рукоятки, що укладаються;

9. Гальмо домкрата.

Піддон шарнірно сполучений віссю з великим гвинтом і може качатися на осі тільки в одній площині уздовж нерухомої станини. Довгий гвинт на зовнішній поверхні має одну нерухому канавку, по якій перекочуються кульки при роботі домкрата. Поверх на гвинт насаджений обмежувач.

Короткий гвинт на внутрішній поверхні має однозахідну канавку (біля двох витків), що обмежується обмежувачами. Початок і кінець канавки мають вивідні отвори на зовнішню поверхню гвинта. На зовнішній поверхні гвинта вивідні отвори сполучені канавкою. Канавки гвинта заповнюються кульками, що утворять безупинний ланцюжок. Від випадання з зовнішньої канавки кульки утримуються втулкою.

Мітка внутрішньої поверхні має дві гвинтові сферичні канавки , що роблять 3-4 обороти й обмеженні обмежувачами. Всередині мітки у верхньому зрізі встановлена втулка із двома гвинтовими гребенями.

У гвинтові канавки між великим і малим гвинтами і міткою поміщаються 126 кульок (відповідно 50 і 76 кульок).

Конічні шестерні входять у зачеплення з із зубцюватим віденцем мітки.

Ліва рукоятка сполучена з валом конічною шестернею й кріпиться до лівого патрубка нижнього верстата. Вал шестерні з'єднується із шарніром за допомогою осі. На шарнір ставиться труба, що у робочому положенні рухається до упора в бурт вала шестерні. У похідному положенні рукоятка укладається і закріплюється в бирці, привареної до нижнього верстата .

Права рукоятка кріпиться до правого патрубка нижнього верстата і зібрана з валом шестерні.

Учбове питання №5 Особливості конструкції гідравлічного домкрату

Гідравлічний домкрат служить для підняття й опускання гаубиці при перекладі з похідного положення в бойове й назад.

Гідравлічний домкрат складається з ручного гідравлічного насоса, бачка в зборі із захисним кожухом, гідравлічного підйомника й пружинного пристрою з напрямними блоками.

Ручний гідравлічний насос служить для перетворення механічної енергії в енергію потоку рідини під тиском. Насос кріпиться болтами й шпилькою з гайками й шайбою до верхнього верстата.

Ручний гідравлічний насос складається з корпуса гільз зі зворотними клапанами, плунжерів із всмоктувальними клапанами, осі, рукоятки, запірного вентиля й запобіжного клапана.

Гільзи зі зворотними клапанами встановлені в корпусі й закріплені пробками. Від проворота в корпусі гільзи застопорені планкою, закріпленої гвинтом. Зворотні клапани складаються з кульок, пружин і пробок. Пробки застопорені керненієм у шліц. Пружини підтискають кульки до сідел клапанів. Гільзи й пробки ущільнюються з корпусом за допомогою кілець, захисних шайб.

У гільзах установлені плунжери із всмоктувального клапана. Всмоктувальні клапани складаються з кульок, пружин і сопів, закріплених у плунжерах стопорними кільцями. Плунжери з гільзами ущільнюються кільцями із захисними шайбами.

Плунжери з'єднані сергами з коромислом за допомогою штифтів. Коромисло встановлене на осі, що опирається на два голчастих підшипники. Один з підшипників установлений у корпусі, а іншої — у кришці. Кришка, закріплена на корпусі болтами, утримує вісь із коромислом від осьових переміщень. Коромисло на осі закріплено гвинтом, застопореним дротом.

Кришка ущільнена з віссю й корпусом кільцем із захисною шайбою й прокладками. Підбором товщини прокладок регулюється легкість обертання осі.

Зверху корпус гідронасоса закритий кришкою. Між кришкою й корпусом установлена прокладка. Кришка закріплена болтами, застопореними дротом.

Зворотно-поступальний рух плунжерам передається рукояткою, закріпленої болтом з гайкою на шліцевому кінці вісі. Гайка застопорена шплінтом.

Рукоятка в зборі складається із циліндра, рукоятки, гайки й займає похідне (бойове) або робоче положення.

У похідному й бойовому положеннях циліндр і рукоятка всунуті; циліндр утримується від зсуву стопором і пружиною із зубом.

При підйомі гаубиці гідравлічним домкратом до моменту зростання зусиль (торкання піддоном ґрунту) можна працювати при висунутому тільки циліндрі, при зростанні зусиль висувається рукоятка. Циліндр у висунутому положенні втримується стопором.

Рукоятка в похідному бойовому й робітнику положеннях фіксується в гайці шістьома кульками із пружинами.

На корпусі гідравлічного насоса закріплений болтами, застопореними дротом, запірний вентиль. Він складається з корпуса й вентиля в зборі. Герметичність запірного вентиля забезпечується кільцями й захисною шайбою.

При повороті маховика вентиля в положення ОТКР. або ЗАКР. повідомляється або роз'єднується канал е з каналом буд. Поворот вентиля обмежений гвинтом.

До корпуса гідравлічного насоса кріпиться болтами запобіжний клапан. Він складається з корпуса, втулки, кульки, сідла й пружини. З'єднання корпуса й втулки з корпусом насоса ущільнено кільцями.

Запобіжний клапан виключає можливість виникнення надлишкового тиску в гідросистемі у випадку продовження роботи гідравлічним насосом при повністю висунутих циліндрі й штоку гідравлічного підйомника.

Гідравлічний насос повідомляється з бачком у зборі й гідравлічному підйомнику трубками в зборі.

Бачок є ємністю для рідини, використовуваної в гідравлічній системі. Бачок поміщений у захисний кожух і закріплений болтами із шайбами. До кожуха приварені два кронштейни, за допомогою яких він кріпиться до картера піднімального механізму й верхньому верстату.

У верхній частині бачка приварені дві бобишкі, в одну з них угвинчений покажчик рівня масла, в іншу — пробка. Через отвір під покажчик виробляється заливання рідини.

Пробка служить для повідомлення внутрішній порожнини бачка атмосферою, крім цього можливість утворення в порожнині бачка вакууму.

Усередині бачка приварений відбивач, що перешкоджає потраплянню рідини через отвір у пробці при опусканні гаубиці;

У дні бачка є зливальний отвір, закрите пробкою із прокладкою, і встановлений штуцер, через який відбувається злив рідини з гідросистеми в бачок

У нижній соковій частині бачка приварена бобишка. В отворі бобишкі встановлені: склянка, фільтр і кришка з ущільнювальним кільцем. Кришка закріплена болтами. Болти застопорені дротом. У кришку вгвинчений прохідник.

До прохіднику приєднується трубка, що повідомляється з гідравлічним насосом. З'єднання прохідника із кришкою ущільнено кільцем.

Фільтр служить для очищення рідини, що надходить у гідравлічний насос.

Для стопоріння рукоятки гідравлічного домкрата до кронштейна кріпиться пружина із зубом.

Гідравлічний підйомник розміщений у центральному отворі нижнього верстата й закріплений болтами. Болти застопорені дротом.

Гідравлічний підйомник складається з корпуса циліндра, циліндра, штока, корпуса в зборі, гайки, піддона й шарніра.

Напрямними циліндра служать втулка й розрізна втулка, а напрямного штока — втулка й сорочка штока. Вихід циліндра й штока обмежується втулками.

Герметичність внутрішніх порожнин гідравлічного підйомника забезпечується кільцями із захисними шайбами.

Поверхні штока й циліндра очищаються від пилу й бруду манжетами й повстяними кільцями.

Шток гідравлічного підйомника шарнірно з'єднаний з піддоном. Піддон забезпечує стійкість гаубиці, піднятої на домкраті. На піддоні закріплені за допомогою планок і болтів канати правого й лівого пакетів пружин.

У верхній частині корпуса є хвостовик, на який установлюється шарнір. Шарнір забезпечує поворот верхнього верстата без роз’єднання гідросистеми. Герметичність з'єднання забезпечується кільцями й захисними шайбами.

Від осьового переміщення на хвостовику корпуса шарнір утримується кришкою, закріпленої болтами із шайбами.

З'єднання кришки з верхнім верстатом і шарніром ущільнено прокладками.

Пружинний пристрій служить для повернення у вихідне положення циліндра й штока, що висуваються при підйомі гаубиці домкратом, і втримання їх у вихідному положенні.

Пружинний пристрій складається із двох пакетів пружин, установлених по обох сторони нерухомої станини в кронштейнах і платиках і закріплених болтами. Болти застопорені дротом.

Пакет пружин складається з корпуса, семи пружин, втулок, каната, гайки й пробки.

Від пакетів пружин канати йдуть через напрямні блоки й кріпляться до піддона.

Напрямний блок складається з корпуса, приварених до нього труб, осі, шарикопідшипника з роликом і кришки. Кришка закріплена на корпусі гвинтами.

Напрямні блоки закріплені на нижньому верстаті болтами. Болти застопорені дротом.

 

Тема № 3: "Будова матеріальної частини артилерійського озброєння "








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 2070;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.022 сек.