ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ТЕРМІЧНИХ ОПІКАХ

 

Опіки – це ушкодження тканин, обумовлене впливом високої температури, хімічних речовин, електроструму, а також ядерного вибуху.

Перша допомога при опіках полягає в припиненні джерела ураження. Потрібно погасити вогонь на одязі та шкірних покривах, для чого слід накрити постраждалого щільною тканиною, щоб перекрити доступ повітря, чи скинути одяг, який загорівся. Можна погасити палаючу ділянку одягу, закидаючи його землею, піском чи снігом, обливаючи водою або занурюючи у неї потерпілого.

Опіки понад 1/3 поверхні тіла небезпечні для життя.

Постраждалий не повинен бігати і метушитися, оскільки від цього полум'я розгориться ще більше. Якщо одяг горить тільки з одного боку, полум'я можна погасити, притискаючи палаючий одяг до землі. У порядку самодопомоги постраждалий повинен лягти і качатися по землі. Щоб попередити дію на шкіру людини палаючих рідин і розплавлених мас, які просочились через одяг (окріп, гаряча їжа, смоли, бітум і асфальт), надання допомоги повинно починатися з обливання уражених ділянок холодною водою (декілька хвилин підряд) або швидкого зняття одягу. Далі потрібно покласти постраждалого на здорову частину тіла або зручно посадити. Білизну, яка прилипла до тіла, необхідно зрізати ножицями.

При великих опіках постраждалого зігрівають, дають пити велику кількість рідини у вигляді слабкого лужно-сольового розчину (одна чайна ложка кухонної солі й пів чайної ложки соди на один літр води). Можна дати два-три ковтки алкоголю, напоїти гарячим чаєм або кавою. На поверхню опіку накладають стерильні пов'язки. Неправильно накладені пов'язки, чи які сповзли, знімають і накладають повторно. Ті ж, що промокли внаслідок виділень із рани, але не втратили своєї захисної функції, не знімають, а підбинтовують.

При великих опіках кінцівок необхідно накласти пов'язку, а після неї – транспортну шину для іммобілізації.

Для зменшення болю прикладають до пов'язки поліетиленові мішечки зі снігом, льодом, холодною водою (пов'язку не змочувати). Для профілактики шоку вводять знеболювальний засіб із шприц-тюбика або інші знеболюванні засоби.

Перша медична допомога при опіках обличчя з можливими ураженнями очей полягає в накладанні пов'язки на очі й супроводі постраждалого в найближчий лікувальний заклад. Промивати пошкоджене око не рекомендується.

При великій площі опіку виникають загальні розлади та шок. Постраждалий скаржиться на біль, шкіра бліда, пульс частий. Але швидко настає загальне пригнічення, порушується дихання і кровообіг, спостерігається нестача рідини в організмі.

Схема надання першої допомоги:

· зупиніть дію високої температури: загасіть одяг, що зайнявся, за допомогою ковдри, води;

· зніміть обгорілий одяг або розріжте його (не відривати шматочків одягу, що пристали до місця опіку!);

· при можливості, зніміть металеві предмети (каблучки, браслети, годинники);

· при обмеженій поверхні опіку І-ІІ ступені охолоджуйте місце опіку чистою холодною водою протягом 10-15 хв;

· накладіть стерильну або просто чисту серветку. Якщо частки одягу пристали до місця опіку, пов’язку накладають на них;

· заспокойте постраждалого, не давайте йому рухатись;

· укрийте потерпілого теплою ковдрою, одягом;

· постійно давайте потерпілому багато теплого пиття (чай, воду, розчин: 1 чайна ложка солі та ½ ч. л. соди на літр води);

· дайте знеболювальне (1-2 таблетки анальгіну);

· при великій поверхні опіку загорніть потерпілого в чисте простирадло, укрийте;

· викличте швидку медичну допомогу.

Не знімаючи з постраждалогоодягу, розріжте його ножем; обережно обріжте частки одягу, що прилипли до опіку   Накладіть пов’язку на ділянку опіку







Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 1464;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.