Кісткова тканина

За будовою та функціональним значенням кісткова тканина є унікальним різновидом сполучної тканини. Вона містить велику кількість мінеральних солей, серед яких найбільше сполук каль-цію у вигляді гідроксиапатитів (Са10(РО4)6)(ОН)2 та фосфатів (СаЗ(Р04)2), що становить 50-70% сухої маси кістки.

Особливості хімічного складу, орієнтація колагенових волокон вздовж довгої осі кістки забезпечує її величезну механічну міцність та фізіологічну активність. Висока чутливість кісткової тканини до дії факторів зовнішнього середовища зумовлена інтенсивно пере^ бігаючими в ній обмінними процесами. Кісткова тканина постійно знаходиться у стані оновлення і ремоделювання. Звідси наявності біологічних каталізаторів — ферментів, гормонів та вітамінів, впли-ву годівлі, віку, механічного навантаження тощо.

Кістки скелета, черепа, грудної клітки забезпечують механічний захист органів центральної нервової системи, грудної та тазової по-рожнин. У губчастій речовині кісток скелету знаходиться червоний кістковий мозок, у якому відбуваються процеси кровотворення та диференціювання клітин імунного захисту організму. Частина міне-ральних солей, що звільняються при перебудові скелету, надходить в кров, їх мобілізація інтенсивна в період вагітності та лактації, коли кальцій необхідний для розвитку зародка або новонародженого. У птахів існує тісний зв'язок між несучістю та якістю шкаралупи. Не-стача кальцію в раціоні значно погіршує стан здоров'я тварини.

До складу кісткової тканини входять клітини та матрикс (між-клітинна речовина). До кісткових клітин належать остеобласти (від гр. ьіазіоз — зачаток), остеоцити та остеокласти або остео-кластоцити (від гр озіеоп - кістка, сіазіюз — подрібнений).

Остеобласти забезпечують синтез та секрецію органічної части-ни матриксу кістки навколо своїх відростків, що сприяє утворенню


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

канальців. Відростки остеобластів анастомозують між собою. Роз-мір остеобластів 12-20 мкм, за формою вони кубічні, призматичні, полігональні з базофільною цитоплазмою. Мають добре розвинену гранулярну ендоплазматичну сітку, вільні рибосоми, комплекс Голь-джі, мітохондрії. Розміщуються рядами на поверхні новоутворюва-ної тканини. їх цитоплазма характеризується позитивною реакцією на лужну фосфатазу.

Остеоцити знаходяться у своєрідних порожнинах міжклітин-ної речовини — лакунах, з'єднаних між собою численними кістко-вими канальцями. Остеоцит являє собою більш диференційовану стадію розвитку остеобласта. За формою це переважно овальні клітини, розміром 18-40 мкм, містять добре помітне ядро та слабо базофільну цитоплазму, бідну на органели. Велика кількість від-ростків остеоцитів знаходиться у кісткових канальцях та порожни-нах, де циркулює тканинна рідина, яка бере участь у метаболізмі кісткової тканини.

Остеокласти. На поверхні кісткової тканини в місцях зна-ходження остеобластів відбувається активна резорбція, яка є невід'ємним процесом її перебудови. Остеокласти — великі ба-гатоядерні клітини, розміром 20-100 мкм, цитоплазма оксифіль-на або базофільна, містить багато лізосом, мітохондрії,комплекс Гольджі.

Поверхня остеокластів, що межує з поверхнею кістки в місцях її ре-зорбції, має гофровану облямівку, що розгалужується. Тут утворюються і нагромаджуються гідролітичні ферменти, які беруть участь у процесах резорбції кістки. Дія остеокластів гальмується під впливом гормона ті-реокальцитоніну та посилюється дією паратгормону.

Матрикс кісткової тканини складається з осеїнових (колагено-вих) волокон та аморфної речовини — осеомукоїду. До її складу вхо-дять глікопротеїди, сульфатовані глікозаміноглікани, білки, неорга-нічні сполуки — фосфат кальцію, гідроксиапатит, різні мікроелемен-ти (магній, мідь, цинк, барій та інш.) (рис. 56).

Залежно від структурної організації міжклітинної речовини, головним чином осеїнових волокон, розрізняють ретикулофіброзну (грубоволокнисту) та пластинчасту кісткову тканину.

Ретикулофіброзна (грубоволокниста) кісткова тканина типова для кісток зародка, а у дорослих тварин вона є у ділянці швів черепа, місцях


Розділ 3


Загальна гістологія


прикрішіення сухожиль до кісток, зубних альвеол, кісткового лабіринту внутрішнього вуха. Вона характеризується значною товщиною пучків осеїнових волокон, різноманітністю їх орієнтації, оточена звапнованим осеомукоїдом; у лунках осеомукоїду знаходяться остеоцити.

,4 3


 

/■■«:."■ *.•■•руг..■;-■■;;.;■,*;- . ■.■•;•■;•;■-;*;

■ ■ . ■ ■..'■.. ■ . .. ....................................................................................................................................... ,■■■ ■■;








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1129;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.