Щільна волокниста сполучна тканина

Відмінною особливістю цієї тканини є переважний розвиток між-клітинної речовини, головним чином колагенових волокон, дуже міц-них і майже нездатних до розтягування. У складі сухожилля ці волок-


ю*



В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

на витримують навантаження до 6 кг на 1 мм2 площі розрізу. Виходячи з цього, утвореним таким колагеном структурам характерна значна міцність на розрив. Щільна волокниста сполучна тканина залежно від способу орієнтації колагенових волокон у просторі поділяється на сформовану і несформовану. В першому випадку всі колагенові волок-на розміщені в одній площині і мають один напрямок.

Сформована щільна волокниста сполучна тканина утворює сухо-жилля, фіброзні мембрани, зв'язки (рис. 52), за допомогою яких м'язи з'єднуються з кістками, де тяга прикладається в одному напрямку. Між окремими пучками колагенових волокон, що складаються з численних фі-брил, розміщені високодиференційовані клітини — фіброцити, що забез-печують фізіологічну регенерацію цієї тканини. Пучок колагенових воло-кон, оточений шаром фіброцитів, називають сухожильним пучком першого порядку. На його повздовжньому розрізі фіброцити розміщені у вигляді ланцюжка. Кілька сухожильних пучків першого порядку в сукупності утворюють сухожильні пучки другого порядку. Вони розмежовуються між собою прошарками пухкої сполучної тканини, що має назву ендотенонію. Пучки другого порядку, в свою чергу, об'єднуючись утворюють сухожильні пучки третього і, навіть, четвертого порядків. Вони оточені пухкою спо-лучною тканиною, яку називають перитеноніем. Пухка сполучна тканина, що утворює ендотеноній та перитеноній, містить основну міжклітинну ре-човину, фібробласти, макрофаги, судинно-нервові пучки.

Рис. 52. Щільна сформована сполучна тканина сухожилля на поздовжньому зрізі:

1-ядра фіброцитів; 2-ендотеноній; 3-сухожильні пучки другого порядку.

В несформованій щільній сполучній тканині колагенові волокна лежать у різних напрямках. Вона входить до складу сітчастого шару


Розділ 3


Загальна гістологія


шкіри, апоневрозів, капсул лімфовузлів, селезінки та інших органів, колагенові пучки ідуть в різних напрямках, що забезпечує їх міцність при різноманітних напрямках дії механічних факторів. Поряд з пучка-ми колагенових волокон несформована щільна волокниста сполучна тканина вміщує прошарки пухкої сполучної тканини (рис. 53).


щ ■■

Рис. 53. Щільна сформована сполучна тканина сухожилля теляти на поперечному розрізі:

1-пучки першого порядку; 2-фіброцити; 3-ядро фіброцита; 4-відростки ядра; 5-прошарки пухкої сполучної тканин між пучками другого порядку; 6-про-шарки пухкої сполучної тканини.

Щільна сформована сполучна еластична тканина входить до скла-ду потиличної (надостистої) зв'язки, що добре розвинена у коней та великої рогатої худоби. Складається вона з сітки еластичних волокон, які поздовжньо витягнуті в одному напрямку; мають у нативному ви-гляді жовтий колір, розгалужуються і анастомозуючись між собою, зу-мовлюють значну еластичність.

На відміну від щільної колагенової волокнистої сполучної тканини вона не утворює пучків різних порядків, оскільки пухка сполучна тканина не роз-поділяється у ній по всій еластичній сітці. В щілиноподібних просторах між еластичними волокнами знаходяться фіброцити та тонкі колагенові фібри-ли, що переплітаються між собою. Місцями у широких прошарках пухкої сполучної тканини знаходяться судини мікроциркуляторного русла.


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

Щільна несформована еластична тканина у вигляді циркуляр-но розміщених пластинчатих мембран і еластичних сіток входить до складу середньої оболонки судин еластичного типу — аорти і легеневої артерії, а також в сітчастому шарі шкірі, окісті та охрясті.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3205;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.