Заборонені та непридатні до використання пестициди

Заборонені та непридатні до використання пестициди складають окре­мий клас високотоксичних відходів, що становлять підвищену небезпеку для здоров'я людини та навколишнього природного середовища.

Ці відходи можна умовно розділити на три групи:

1. Заборонені до використання.

2. Непридатні до використання через закінчення термінів придатності та гарантійних умов зберігання або через зіпсованість унаслідок незадо­вільних умов транспортування та зберігання.

3. Пестициди невідомого складу— не ідентифіковані через втрачені маркування та документацію або такі, для яких неможливо визначити пер­винний склад та призначення, хімічні сполуки та їх суміші.

Стійкими органічними забруднювачами (СОЗ) називаються спо­луки, стійкі до розкладу, які мають здатність накопичуватися в довкіллі та біоакумулюватися через їжу. Ці речовини становлять постійний ризик для здоров'я людини і тварин та призводять до погіршення стану довкілля. Разом із тим вони значно посилюють вплив інших несприятливих чинни­ків на стан здоров'я людей та тварин, збільшують ризик виникнення різних вроджених вад і зростання дитячої смертності. Токсичні хімікати викли­кають ракові захворювання, порушують нервову систему та послаблю­ють імунну. Негативним є факт концентрування СОЗ в організмі шляхом біоакумуляції— через нерозчинність уводі ці сполуки швидко адсорбу­ються в жирових тканинах, де їх концентрація іноді сягає значних величин. Риби, хижі птахи, ссавці та організм людини складають єдиний харчовий ланцюг, тому кількість адсорбованих в одному організмі СОЗ може бути катастрофічною. У випаду, коли люди чи тварини змінюють місце, де вони живуть, СОЗ мігрують разом з ними і можуть бути виявлені в організмах людей чи тварин за тисячі кілометрів від знаходження первинного джерела забруднення.

Наявність СОЗ зафіксована в місцевості, де вони ніколи не випускалися промисловістю і не використовувалися на практиці.

Через значний негативний вплив СОЗ на глобальний стан довкілля по­стало питання про необхідність спільних дій міжнародної спільноти щодо заборони та зменшення використання СОЗ. Одним із результатів, цих зу­силь стало прийняття Конвенції про СОЗ, згідно з якою 12 найбільш токсич­них хімікатів повинні бути вилучені із використання в усьому світі. Разом з тим мають на увазі пестициди, промислові хімічні речовини та продукти їх окислення, а саме альдрин, гексахлорбензол, гептахлор, ДДТ, дільдрин, ендрин, мірекс, поліхлоровані дифеніли (ПХД), токсафен, хлордан.

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 519;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.