Транспортний шум та його шкідливість

У наш час дуже серйозною є проблема екології. Серед багатьох чин­ників, що несприятливо впливають на здоров'я людини, особливе місце займає шум.

Під словом "шум" розуміють неритмічну, неупорядковану зміну зву­ків, що негативно діє на організм людини. Побутовий і транспортний шум вимірюють в децибелах (дБ).

Особливо актуальною є проблема шумового "забруднення" у містах. Звук, який виникає в обмеженому просторі, найбільш шкідливий, оскільки звукові коливання накладаються і значно підсилюють рівень шуму. Це бу­ває генеруванні шуму транспортними потоками, що рухаються по вулицях, обмежених забудовою. Автомобільний транспорт є основним джерелом міського шуму. За даними дослідників, шум, спричинений ним, становить приблизно 80 % і відзначається дуже високим рівнем звуку, що негативно позначається на стані здоров'я людей. Несприятливий характер дії міського шуму на людину пояснюється багатогранністю його фізичних властивостей і психо-фізіологічного впливу, а також здатністю до кумуляції.

Підвищений рівень шуму призводить до захворювань серцево-судинної, центральної та вегетативної нервової систем, багатьох шлункових захворювань (виразки шлунку, гастрит тощо). Для багатьох людей шум є при­чиною нервових розладів, головного болю, підвищеного кров'яного тиску, збільшення рівня адреналіну в крові, м'язової напруги, туговухості.

Під дією шуму погіршується здатність до сприйняття рельєфу, дистанції та кольорів — особливо червоного. Може спостерігатися ілюзорне переміщення предметів у просторі. У корі головного мозку під дією шуму виникає осередок різкого збудження, порушується окислювально-відновлювальна діяльність мозку.

Відомий терапевт академік А.А. М'ясников вказував, що шум може бути джерелом гіпертонічної хвороби. Клінічні досліди свідчать, що лікві­дація шумового подразника нормалізує артеріальний тиск у хворих. Шум також є причиною передчасного старіння. За даними австрійського вченого Гриффіта, в гомінких містах він скорочує життя людини на 8-12 років.

Всі ці розлади виникають, коли людина перебуває під дією шуму понад 45 дБ (що є санітарною нормою). І хоча шум, що не досягає 40 дБ, не є шкідливим для здоров'я, вже при такому рівні 20% сплячих людей прокидаються.

На сьогодні в умовах зростаючої психоемоційної напруженості та інтелектуалізації трудових процесів навіть низькі рівні шумового впливу викли­кають додаткові навантаження на організм людини. Підвищений рівень шуму є причиною погіршення виконання розумових операцій, передчасної втоми та зниження продуктивності праці. Якщо інтенсивність шуму пере­вищує санітарну норму для шкільного класу (аудиторії для занять), то від­бувається перевантаження нервової системи учня, в результаті чого в нього послаблюються увага та пам'ять, знижується точність у розрахунках.

Якщо виявляється, що рівень шуму в класах перевищує санітарну норму на 50 дБ, то учні часто скаржаться на головний біль, послаблення пам'яті.

За останні роки ситуація докорінно змінилася. Кількість автомобілів у місті постійно зростає. За роки незалежності України кількість власни­ків транспортних засобів збільшилась удвічі, тобто кожний шостий — за кермом.

Очевидно, що навіть звичні джерела шуму негативно впливають на наше здоров'я. Тому дію цих чинників треба зменшити, що можна зробити тільки шляхом комплексного використання шумозахисних заходів (зелені насадження, бар'єри з цегли, бетону тощо).

Доведено, що транспортний шум призводить до зниження продуктив­ності праці на 5-30 % для різних категорій робітників та службовців. Вихо­дячи з цього, можна припустити, що і учні сприймають учбову інформа­цію через негативний вплив транспортного шуму не в повному обсязі.

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 454;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.