Екологія повітряного середовища — основа здоров'я людини

Повіряне середовище впливає на всі процеси нашої життєдіяльності. Живі організми не можуть існувати без постійного поглинання одних і а ми і виділення інших. Цей обмін є основним атрибутом життя. Здорова людина протягом доби робить близько 20 тисяч вдихів і видихів, пропускаючи через легені 15 м3 повітря, що в кілька разів перевищує обсяг спожитих за день, продуктів харчування і води. Якщо без води ми можемо прожитих кілька днів, то без повітря — не більше п'яти хвилин. Дивно, що у зв'язку з цим якість води турбує людство куди більше, ніж якість повітря. Однак погану воду можна очистити за допомогою фільтра, а жити в протигазі неможливо. Забруднене повітря тим і відрізняється від забрудненої води, що навіть якщо ви й можете придбати очисник повітря, усе одно не зможете постійно дихати не тим повітрям, що інші.

У нормальних умовах людина, вдихаючи лише кисень, довго не про­живе, тому що повітря, крім кисню, складається ще з декількох елементів таблиці Менделєєва і містить різні забрудники, частка яких (особливо в містах) з кожним днем збільшується. Мешканці цивілізованого міста проводять 90% часу в приміщеннях, у яких вони живуть, працюють, відпо­чивають, вдихаючи повітря з особливими рівнем забруднення. "Моя квар­тира моя фортеця", кажемо ми, часто не замислюючись над тим, які шкідниці предмети оточують нас у будинку. Гігієністи вважають, що для здоров’я людини набагато важливіша якість повітря всередині приміщення, ніж його чистота за межами житла.

Тим часом повітря всередині офісів і квартир у 4-6 разів брудніше й у 8-10 разів токсичніиіе від зовнішнього. У ньому містяться як природні алергени (бактеріальні, грибкові, пилові), так і хімічні агенти (шкідливі органічні й неорганічні речовини). Американці, які дуже стежать за своїм здоров'ям, уже давно вживають поняття "синдром хворих будинків" — щось подібне до діагнозу в людей, які живуть і працюють в екологічно брудних будинках. Екологи США до "житлових шкідників" насамперед враховують тютюновий дим, що різко підвищує вміст радіоактивного радону в приміщенні. У цей перелік також потрапили сучасні оздоблю­вальні матеріали: полімерні шпалери, пластикові покриття, лінолеум, синтетичні килими, а також фарби і лаки, якими покриті стіни і меблі. Доповнюють список електричні й електронні прилади — праски, холодильники, телевізори, комп'ютери, що генерують шкідливі електромагнітні поля. Небезпечним є навіть кришталь: виявляється, що він, як і кераміка, містить багато свинцю, і підвищує радіоактивний фон середовища. Наявні в будь-якій квартирі ковдри, матраци, портьєри, верхній одяг, взуття є сво­єрідним сховищем пилу, у якому містяться мікроорганізми та збудники хвороб. При чищенні цих речей мікроби разом з пилом потрапляють у по­вітря квартири. Тільки регулярне і ретельне прибирання не дозволить нако­пичуватися в повітрі приміщень диму, пилу, мікроорганізмам, бактеріям, що є основною причиною погіршення самопочуття, інтоксикації й отру­єння організму, зниження імунітету, появі алергічних реакцій і скорочення тривалості життя.

Отже, забрудник номер один — тютюновий дим. Установлено, що в ньому є нікотин, тютюновий дьоготь, триокис миш'яку, полоній та інші отруйні речовини. Зокрема, нікотин пригнічує нервові центри, які регулю­ють статеву діяльність, зменшує продукування статевих гормонів, призво­дить до атрофії і переродження статевих залоз.

У повітрі погано провітрюваних приміщень містяться й інші шкідливі домішки: альдегіди, аміак, кетони, метан. Вони надходять з легень при диханні, а також із поверхні шкіри з випаром поту.

Альдегіди, систематично вступаючи у взаємодію з білками тканини, можуть стати причиною патологічних змін внутрішніх органів, насампе­ред, органів дихання. Негативно впливають вони і на діяльність централь­ної нервової системи, спричинюючи підвищену втому і головний біль.

До негативних наслідків призводить і вдихання аміаку. У повітрі при­міщень вміст цієї речовини, звичайно, не настільки значний, щоб викли­кати типову картину отруєння. Але біда в тому, що вплив аміаку на орга­нізм підсилюють інші шкідливі домішки, і такий подвійний чи потрійний удар виявляється вже досить помітним: його наслідками можуть стати прискорення дихання, підвищення артеріального тиску, подразнення слизо­вих оболонок верхніх дихальних шляхів, головний біль, млявість, сонливість, зниження працездатності.

Ми видихаємо вуглекислого газу у сто разів більше, ніж вдихаємо. У результаті вміст його в повітрі кімнати, якщо її довго не провітрювати, може досягти 0,3-0,5 % (норма 0,03 %). Вуглекислота — могутній регуля­тор функцій дихання та кровообігу. У незначній кількості вона постійно циркулює в крові і стимулює діяльність розташованих у головному мозку дихального і судинорухового центрів. Рефлекторно збуджуючи судино­рухові центри, вуглекислота підвищує артеріальний тиск. Безпосередньо впливаючи на судини мозку, вона розширює їх, причому наскільки активніше, настільки вища її концентрація в крові, що, у свою чергу, може спри­чиниш почуття "важкої" голови та головний біль, швидку стомлюваність.

Для багатьох квартир головним забруднювачем повітря є газові плити. У їхньому полум'ї утворюється така шкідлива для організму людини речовина (яку ми вдихаємо), як оксид вуглецю, або чадний газ. За кожну годину неповного згоряння газу від чотирьох камфорок надходить 30 мг оксиду вуглецю (припустима норма— всього 3 мг/м3). При збільшенні в повітрі вмісту чадного газу він токсично діє на організм.

Життя - це процеси окислення і відновлення, для яких необхідний кисень. Ми існуємо за рахунок 3 % кисню — різниці між відсотковим вмістом його у вдихуваному і видихуваному повітрі (див. табл.).

 

Склад атмосферного і видихуваного повітря (в об'ємних відсотках)

 

Повітря Азот Кисень Діоксид вуглецю Водяна пара
Атмосферне 78,09 20,7-20,9 0,03-0,04 Різні кількості
Видихуване 76,26 15,4-16,0 3,4-4,7 Насичена

 

Завдяки чотиривалентному залізу кисень зв'язується з гемоглобіном. Молекули ж окису вуглецю, потрапляючи через легені в кров, проникають в еритроцити, витісняють кисень з його сполук з гемоглобіном, утворюють карбоксігемоглобін. При цьому порушується процес біологічного окислення в тканинах, настає кисневе голодування, від чого страждають усі системи організму й порушується багато його функцій. Так, припинення транспортування кисню до тканин призводить до розвитку гіпоксії, що, у свою чергу, зумовлює тромбоутворення, порушення дихання і крово­обігу.

Узагалі, наші кухні з газовими плитами, де жінки проводять значну частину свого часу, є "скарбницею" екологічних хвороб. Нагадаймо, що в повітрі наших затишних кухоньок концентрація забрудників у 400-600 разів перевищує відповідні показники в повітрі міських вулиць.

Особливої уваги заслуговує повітря офісних, навчальних та інших приміщень. Сьогодні комп'ютери стали звичайним атрибутом офісно-квартирного інтер'єру. Лікарі і фізики наполегливо повторюють, що комп'ютери небезпечні для нашого здоров'я. Людина зазнає впливу двох чинників. Перший - це випромінювання. Усі відеотермінали на електронно-променевих трубках є джерелом електромагнітних випромінювань широкого спектра частот, особливо високочастотних.








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 370;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.