Мітоз, значення мітозу, порушення мітозу.

Мітоз - непрямий поділ, в результаті якого з 1 попередниці утворюється 2 її точні копії.

Мітоз (описаний В.Флемінгом в 1882 г) - безперервний процес, в якому виділяють 4 стадії: про-мета-анна-тело фази.

 

Стадії мітозу:

Профаза - 1 стадія, нитки хроматину починають закручуватися, спіралізіроваться. Хромосоми коротшають і товщають (доступні для мікроскопіювання). Ядерна оболонка розпадається, центросома ділиться на 2 центріолі, які переміщуються до різних полюсів клітини. З білка тубуліну утворюються мікротрубочки - нитки ахроматинового веретена. Хромосоми концентруються в центрі клітини.

Метафаза - хромосоми максимально спіралізіровані і розташовані в області екватора, нитки веретена прикріплюються до центром ери.

Анафаза - поділ хромосом на дві хроматиди, нитки веретена розтягують хроматиди до різних полюсів.

Телофаза - деспіралізация хромосом, вони перетворюються в тонкі нитки, навколо яких утворюється ядерна оболонка, з'являються ядерця, нитки веретена розпадаються, ділиться цитоплазма за допомогою перетяжки.

Дивись відео «митоз»

Порушення мітозу:

1. Зміна структури хромосом. Під впливом радіації, вірусів, хімічних речовин, в ракових клітинах з'являються розриви хромосом, відділення дрібних хромосомних фрагментів, іноді в анафазе хромосоми можуть відстати і потрапити не в свою клітину 2. Пошкодження веретена поділу - порушення розподілу хромосом. Використовується для гальмування ділення пухлинних клітин.

3. Порушення цитотомії - відсутність поділу цитоплазми = поява двоядерних клітин.

Патологія мітозу призводить до появи мозаїцизму: в одному організмі виявляються клони клітин з різним набором хромосом - 46 і 47. Мозаїцизм формується на ранніх стадіях дроблення зародкових клітин.

Мейоз.

Мейоз - редукційний розподіл статевих клітин, в результаті якого зменшується вміст спадкового матеріалу у новоутворених клітинах.

Мейоз - складається з 2 послідовних поділів ядра, які призводять до утворення статевих клітин - гамет. Хоча під час мейозу клітина ділиться двічі, хромосоми подвоюються тільки один раз. В результаті такого процесу забезпечується редукція (зменшення) числа хромосом в гамете удвічі в порівнянні з вихідною кліткою.

Дивись відео «мейоз»

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 3412;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.