Класифікація пластмас.

Залежно від виду смол під впливом на них температури, пластмаси поділяються на два види: а) термопластичні пластмаси (або термопласти) на основі термопластичних смол; б) термореактивні (реапласти) на основі термореактивних смол.

Термопластичні пластмаси зазвичай називаються по вяжучій речовині, виходячи з найменування мономеру з додаванням приставки «полі-» (полівінілхлорид, поліетилен, полістирол та ін)

Термореактивні- за видом наповнювача (склопластики, деревні пластики та ін)

В залежності від структури пластмаси можна розділити на дві основні групи:

1) пластмаси без наповнювача (не наповнені);

2) пластмаси з наповнювачем (наповнені).

Застосування пластмас як матеріалу для будівельних конструкцій пояснюється низкою переваг цього матеріалу:

- високою міцністю, що становить для більшості пластмас (крім пінопластів) 50-100 НПа, а для деяких склопластиків міцність досягає 1000 НПа;

- малою об'ємною масою, в межах від 20 (для пінопластів) до 2000 кг \ м3 (для склопластиків);

- стійкістю до впливу хімічно агресивних середовищ;

- біостійкістю (не піддається гниттю);

- простотою формоутворення і легкою обробкою;

- високими електроізоляційними властивостями;

Разом з тим пластмаси мають і недоліки, такі, наприклад, як деформативність, повзучість і зниження міцності при тривалих навантаженнях, старіння (погіршення експлуатаційних властивостей у часі), горючість, використання в якості сировини дефіцитних нафтопродуктів.

Вплив недоліків пластмас можна зменшити різними шляхами. Так, зменшення деформативності досягають застосуванням раціональних форм поперечного перерізу конструкцій (тришарові, трубчасті).

Горючість і старіння можна зменшити шляхом введення спеціальних добавок.

 

Основні види конструкційних пластмас і області їх застосування.

 

До пластмас, які застосувують в будівельних конструкціях, відносяться склопластики, оргскло, вініпласт, поліетилен, тепло-та звукоізоляційні матеріали, деревні пластики.

 

Склопластики.

Склопластики представляють собою матеріали, що складаються з скловолокнистого наповнювача й вяжучого.

В якості вяжучого зазвичай використовуються термореактивні смоли (поліефірна, епоксидна, фенолоформальдегідна). Скляне волокно є армуючим елементом, міцність якого досягає 1000-2000 МПа. Основою скловолокна є елементарні волокна.

Елементарні волокна (первинні нитки) отримують з розплавленої скляної маси, витягаючи її через невеликі отвори-фільєри; елементарні волокна (близько 200) діаметром 6-20 мкм об'єднують у нитки, а декілька десятків ниток - в джгути (кручені нитки).

У склопластиках, що застосовуються в будівництві, використовують наступні скловолокнисті наповнювачі:

а) прямолінійні безперервні волокна, що вводяться у вигляді джгутів, ниток або елементарних волокон.

 

Схема отримання безперервного скловолокна.

 

б) рубане скловолокно у вигляді хаотично розташованих відрізків довжиною приблизно 50 мм.

Механічні властивості склопластиків залежать від виду скловолокнистого наповнювача. Найбільш високими механічними властивостями володіють склопластики, армовані безперервним прямолінійним скловолокном. У напрямку волокон їх міцність досягає 1000 МПа при розтягу, а модуль пружності до 40000 МПа, однак, у поперечному напрямку міцність склопластиків не велика (приблизно в 10 разів менша).

Всі склопластики, армовані в одному або в двох взаємоперпендикулярних напрямках, є матеріалами анізотропними.

Склопластики, армовані рубаним скловолокном, є ізотропним матеріалами.

 

Види склопластиків:

1) Прес - матеріали типу СВАМ (скловолокнистий анізотропний прес-матеріал) є одним з перших високоміцних склопластиків, отриманих шляхом пресування склошпонів (шпон з однонаправленого скловолокна).

Отримують його таким чином: після намотування певного числа шарів просоченої нитки односпрямований матеріал зрізають. У розгортці він являє собою квадратний аркуш розміром 3х3 м2. Потім повертають лист на 90 градусів і знову намотують шар ниток. Таким чином, виходить склошпон з взаємно-перпендикулярним розташуванням волокон. Межа міцності СВАМ при розтягу і стиску становить 400-500 МПа, а при згині, приблизно, 700 МПа.

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 1935;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.