Поняття та види санкцій по господарському праву

Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції. Крім зазначених господарських санкцій, до суб’єктів господарювання за порушення ними правил здійснення господарської діяльності застосовуються адміністративно-господарські санкції. Господарські санкції застосовуються у встановленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин, а адміністративно-господарські санкції — уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

В літературі висловлена точка зору, згідно якої стягнення збитків та штрафні санкції пропонується розглядати як майнові санкції – міри відповідальності, а оперативно-господарські слід кваліфікувати як міри ооперативного впливу. В свою чергу, пропонується поділити майнові санкції на три групи – конфіскаційні, штрафні та компенсаційні.

Конфіскаційні санкції пов¢язані із безоплатним вилученням на користь держави майна правопорушника у визначених законом випадках.

Штрафні санкції застосовуються незалежно від збитків потерпілого. Розмір штрафа встановлюється трьома способами:

- штраф в процентному відношенні до суми всього зобов¢язання або невиконаної частини зобов¢язання;

- штраф в твердій сумі;

-штраф в кратному розмірі до вартості предмету, який заміняється штрафом або до суми невиконаного зобов¢язання.

Пеня- це різновид штрафної економічної санкції, яка застосовується в основному у разі прострочки виконання грошових зобов¢язань суб¢єктів господарювання.

Неустойка - різновид штрафної економічної санкції, розмір якої визначається в господарських відносинах законом або договором в процентному відношенні до суми невиконаної частини зобов¢язання. Вона буває: штрафною, заліковою та виключною.

Компенсаційні санкції – це заходи майнового характеру, призначення та ціль яких – відшкодування потерпілому суб¢єкту господарювання збитків або шкоди.

В якості самостійної групи В.К.Мамутов виділяє оціночні санкції, специфіка яких полягає в тому, що вони не стягуються на користь іншої сторони. Їх застосування впливає виключно на розмір фондів матеріального стимулювання державних підприємств.








Дата добавления: 2016-12-16; просмотров: 519;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.