Захист від електромагнітних полей.

 

Повітряні лінії високої (ПЛ ВН) і надвисокої (ПЛ НВН) напруги створюють навколо себе потужні електромагнітні поля, що негативно впливає на здоров’я людей, які працюють в цій зоні. Вплив електромагнітних полей порушує діяльність центральної нервової системи, викликає загальну слабість, швидку стомленість, головний біль, млявість, уповільнення пульсу і зниження кров’яного тиску. За систематичним перебуванням в зоні електромагнітного впливу у людини через декілька місяців виявляється кумулятивний ефект, що призводить до функціональних порушень центральної нервової і серцево-судинної систем та змін в крові.

Для запобігання шкідливому впливу електромагнітних полей санітарними нормами обмежується час перебування працюючих в цих зонах. Допустимий час перебування людей без засобів захисту в зоні електромагнітного впливу подані в таблиці 5.5.


Таблиця 5.5.

Гігієнічні норми впливу на людину в електричному полі різної напруженості.

Напруженість електричного поля, кВ/м Менше 5 5–10 10–15 15–20 20–25
Допустимий час перебування за добу, не більше, хвил. Без обмежень

 

На рис. 5.18 зображені зони підвищеної небезпеки ПЛ-750 кВ. Під час робіт на контактній мережі, повітряних і кабельних лініях без підіймання персоналу на висоту в місцях перетинання з ПЛ-750 кВ тривалість перебування в зоні підвищеної небезпеки протягом доби без застосування засобів захисту дозволяється на відстані до 20 м від осі опір ПЛ – не більше 10 хвилин (зона А), на всіх інших ділянках прольотів ПЛ – не більше 90 хвилин.

Захист від електромагнітних полей здійснюється за допомогою екранувальних пристроїв і спеціального екранувального одягу.

Головний засіб захисту від електромагнітних полей – екранування. Застосовуються стаціонарні (навіси, перегородки, козирки тощо) та переносні (пересувні) екранувальні пристрої (палатки, щити тощо). Екранувальні пристрої виготовляють з металевих листів чи сітки з розміром вічок не більше ніж 10х10, металоізолювальної тканини, стальних тросів чи проводів та ін. Індивідуальні екранувальні комплекти застосовуються тоді, коли неможливо застосування екранувальних пристроїв. Усі предмети індивідуальних екранувальних комплектів застосовують у разі надійного з’єднання один з іншим спеціальними металевими провідниками.

Заходом, який виключає можливість виникнення розрядних струмів через людину, являється заземлення металевих частин механізмів, ізольованих від землі або на гумовому ходу.








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 670;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.