Захист від статичної електрики.

 

Відомо, що під час взаємного тертя двох різнорідних матеріалів, а також під час переміщення рідин, газів по трубопроводам виникає накопичення зарядів статичної електрики. Утворення статичної електрики – складний процес, пов’язаний відповідно до теорії контактного електризування речовин з перерозподіленням електронів і іонів під час доторкання різних речовин. Під час тертя двох діелектриків один з них, що має більшу величину діелектричної сталої, заряджується позитивно, а матеріал з меншою діелектричною сталою – негативно. Таким чином, на поверхні двох речовин (тіл) утворюється електричний заряд.

Накопичення зарядів статичної електрики може призвести до утворення високих потенціалів. Так, під час руху автомобіля по бетонній дорозі через ковзання коліс, а також ударів піску і гравію об металеві частини автомобіля, на його кузові може підвищитися заряд до 3600 В; під час протікання бензину по сталевим трубам – до 3600 В; під час роботи ремінних передач зі швидкістю 15 м/с – до 80 кВ; під час зливання (наливання) рідин струменем, що вільно падає, потенціал на незаземленій ємності може досягати 200 кВ. Встановлено, що через різницю потенціалів 3000 В іскровий розряд може запалити практично всі горючі гази, а через різницю потенціалів 5000 В – більшу частину горючого пилу.

Фізіологічний вплив статичної електрики залежить від кількості енергії, що вивільнюється під час розряду та може сприйматися як слабкий, помірний чи сильний укол або поштовх. Такі короткочасні дії можуть призвести до переляку та невільному різкому руху корпусу чи окремої частини тіла і внаслідок цього – до травмування людини.

 

Заходи захисту від статичної електрики зводяться до попередження утворення зарядів або забезпечення їх відведення до землі. Існує велика кількість ефективних методів і засобів захисту від статичної електрики.

До деяких з них відносяться такі:

заземлення обладнання, резервуарів, трубопроводів тощо; заземлювати необхідно не тільки частини обладнання, які беруть участь в генеруванні зарядів, але і всі інші ізольовані провідники, які можуть зарядитися через індукцію;

загальне і місцеве зволоження повітря у приміщенні;

очищення газів від твердих і рідких речовин, рідин – від колоїдних частин;

застосування антистатичних присадок і мастил;

для автотранспорту застосовуються колеса зі спеціальної провідної гуми та металеві ланцюги, у яких не менше ніж 5 ланок має контактувати з землею.

Під час зливання (наливання) нафтопродуктів та інших горючих рідин з метою запобігання розбризкування і падіння з висоти струменя зливний рукав має бути опущений до дна і спрямований так, щоб рідина не вдарялася об стінки резервуара.

Для відведення зарядів статичної електрики з людей влаштовуються провідні підлоги і заземлені майданчики, застосовуються засоби індивідуального захисту (спеціальні одяг і взуття), а також забороняється носіння одягу з синтетичних матеріалів і прикрас, на яких можуть накопичуватися заряди статичної електрики.

 

 

Питання до розділу___________________________________

  1. Причини електротравматизму.
  2. Особливості ураження електричним струмом.
  3. Вплив електроструму на організм людини.
  4. Основні випадки і аналіз умов ураження електрострумом.
  5. Небезпека напруг дотику та кроку.
  6. Класифікація електроустановок.
  7. Класифікація виробничих приміщень щодо небезпеки ураження електричним струмом.
  8. Технічні засоби безпечної експлуатації електроустановок під час нормальних режимів роботи.
  9. Технічні засоби безпечної експлуатації електроустановок у разі переходу напруги на нормально неструмоведучі частини.
  10. Електрозахистні засоби індивідуального захисту в електроустановках.
  11. Захист від атмосферної електрики.
  12. Захист від електромагнітних полей та наведеної напруги.
  13. Захист від статичної електрики.

Розділ 6.








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.