Класифікація робіт в електроустановках.

 

Роботи в електроустановках стосовно заходів безпеки поділяються на три категорії:

зі зняттям напруги;

без зняття напруги на струмоведучих частинах та поблизу них;

без зняття напруги віддалік від струмоведучих частин, що перебувають під напругою.

У випадку одночасної роботи в електроустановках напругою до та понад 1000 В категорії робіт визначаються як для установок понад 1000 В.

До робіт, які виконуються зі зняттям напруги, належать роботи, що провадяться в електроустановці (або її частині), в якій зі струмоведучих частин знято напругу і доступ в електроустановки (або їх частини), що перебувають під напругою, унеможливлено.

До робіт, які виконуються без зняття напруги на струмоведучих частинах та поблизу них, належать роботи, що проводяться безпосередньо цих частинах.

В електроустановках напругою понад 1000 В ,а також на ПЛ напругою до 1000 В до цих самих робіт належать роботи, які виковуються на відстанях від струмоведучих частин, менших від вказаних, в таблиці 5.6.

Роботи без зняття напруги на струмоведучих частинах та поблизу них слід виконувати не менше як двом працівникам, з яких керівник робіт повинен мати групу IV, інші – групу III.

В електроустановках напругою понад 1000 В роботи без зняття напруги на струмоведучих частинах та поблизу них слід виконувати із застосуванням засобів захисту для ізоляції працівника від струмоведучих частин або від землі. У випадку ізоляції працівника від землі роботи слід виконувати згідно зі спеціальними інструкціями або технологічними картами, в яких передбачено необхідні заходи безпеки.

Таблиця 6.1.

Припустимі відстані до струмоведучих частин, що перебувають під напругою, м.

Напруга, кВ Відстань від людини у будь-якому можливому її положенні та інструментів і пристосувань, що використовуються нею, від тимчасових огорож, м, не менше Відстань від механізмів та вантажопідіймальних машин у робочому та транспортному положеннях від стропів, вантажозахоплюючих пристосувань та вантажів, м, не менше
До 1: На ПЛ, в решті електроустановок   6 – 35   0,6 не нормується (без дотику) 0,6 1,0 1,5 2,0   1,0   1,0 1,0 1,5 2,0 2,5

 

Роботою без зняття напруги віддалік від струмоведучих частин, що перебувають під напругою, вважається робота, під час якої є неможливим випадкове наближення працівників і ремонтного оснащення та інструменту, що застосовуються ними, до струмоведучих частин на відстань, меншу від зазначеної в таблиці 6.1, проведення технічних або організаційних заходів для запобігання такому наближенню не потрібно.

 

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 972;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.