Будова комплексних сполук

Будова комплексів пояснюється з позицій методів валентних звʼязків, молекулярних орбіталей, теорії кристалічного поля.

Розглянути будову комплексу [Cu(NH3)4]2– з позицій методу валентних звязків.

Комплексоутворювач Cu2+ має таку електронну конфігурацію валентного рівня: [Cu2+] = 3d94s04р0

Сu 2+ мають чотири вакантні орбіталі – одну 4s і три - 4р. Вони є акцепторами електронів.

               
   
 
     
 

3d 4s 4p

Ці електронні орбіталі гібридизуються (відбувається sp3-гібридизація), причому утворюється тетраедричний комплексний іон.

Молекула амоніаку має одну неподілену пару електронів і є донором електронів:

. .

Н : N : Н.

Н

При взаємодії Сu2+ з чотирма молекулами амоніаку виникають чотири донорно-акцепторні зв’язки і утворюється комплексна сполука, електронну конфігурацію якої згідно з теорією валентних зв’язків можна зобразити таким чином:

 
 

 


 

 

3d sp3

Тут електрони, які належали іону Сu2+, показані суцільними стрілками, а ті, які належали молекулам амоніаку, – пунктирними.

Гiбридизацiя − це процес утворення з атомних орбiталей рiзної · cuмeтpiї орбiталей однакової геометричної форми, рiвноцiнних за енергiєю. Вiдомо, що тип гiбридизацii АО визначається формою орбiталей, якi беругь участь у цьому процесi, та ix числом. Так, за учасnо s i р-орбiталей можливi три типи гiбридизацй; sp- , sp2-, 3-гiбридизацiя, а за участю d-орбiталей – sp2d-, d2sp3-, sp3d2-гiбридизацiї та iн.

Для встановлення типу гiбридизацiУ АО i властивостей утворених сполук розrлянемо механізм утворення комплексних іонів на прикладі [Co(NH3)6]3+ та [CoF6]3−.

 
 

Електронна конфirурацiя основного стану атома Кобальту 3d74s2, а тривалентного йона Со3+ − 3d6. У процесi комплексоутворення атоми Нiтрогсну молекул NH3 (донори) вiддають свої вiльнi електроннi пари акцептору − йону Co(III). Але для того щоб цi шiсть пар електронiв змогли розмiститись навколо йона Со3+, на його орбiталях вiдбувається перегрупування електронiв таким чином, що два d-електрони спарюються, звiльняючи двi d-орбiталi на 3d-пiдрiвнi. Вiльнi мiсця на 3d-, 4s-, 4р-пiдрiвнях займають шiсть пар електронiв атомiв Нiтрогену молекул NH3, як показано на схемi:

Отже, за рахунок d2sp3-гiбридизацiї АО йона Со3+ утворилось шiсть рiвноцiнннх звʼязкiв центрального атома з лiгандами, спрямованих у просторi до вершин октаедра. Крiм того, всi електрони цього комплексного йона є спареними, тому вiн матиме дiамагнiтнi властивостi й належить до низькоспiнових комплексiв.

В аніоні [СоF6]3− комплексоутворювач Со3+ не мiстить на d-пiдрiвні електронних пар, а його вiльнi АО займають шiсть йонiв F, якi мають вільнi пари електронів. Ці йони займають одну 4s-, три 4р- i дві 4d-орбiталi зовнiшнього енергетичного рiвня. Тому такий тип гiбридизації називають 3d2-гiбридизацією, причому утворений комплексний йон має октаедричну будову. Вiн буде належати до високоспiнових комплексiв, що мають парамагнiтнi властивості.

 
 

Утворення комплексного йона [СоF6]3− зображено на схемi:








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1244;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.