Абсорбційна очистка від хлору і його сполук.

Освіта промислових газів, що відходять і вентиляційних викидів, що містять хлор, хлорид водню і хлорорганічні речовини, характерно для багатьох виробництв: отримання хлору і лугів методом електролізу кухонної солі, отримання металевого магнію методом електролізу хлориду, переробки кольорових металів методом хлоруючого випалу, отримання соляної кислоти і хлорвмісних неорганічних і органічних речовин. Останнім часом джерелами виділення НС1 стали установки спалювання хлорвмісних відходів.

Для абсорбції хлору і хлорвмісних речовин використовують воду, водні розчини лугів і органічних речовин, водні суспензії та органічні розчинники. Взаємодія хлору з розчинами лугів характеризується реакціями:

з 2NaOH + Cl2 = NaCl + NaOCl + H2O;

С12 + 2Са (ОН) 2 = СаС12 + Са (ОС1) 2 + 2Н2О;

Na2CO3 + H2O + Cl2 = NaCl + NaOCl + CO2 + H2O.

Найбільше практичне значення мають розчин NaOH (100- 150 г / л) і водна суспензія Са (ОН) 2 (100-110 г / л). При абсорбції хлору гідроксидом кальцію (вапняним молоком) при 80-95 ° С в основному утворюються хлорид і хлорат кальцію: 6Са (ОН) 2 + 6С12- »5СаС12 + Са (С1O3) 2 + 6Н20.

Утворені в процесі очищення хлорати (гіпохлорити) можуть бути використані для знезараження стічних вод або піддаватися термокаталітіческім розкладанню під дією гострої пари: Са (СlO3) 2 = СаС12 + О2. Процес можна проводити в абсорберах будь-якої конструкції. Ступінь очищення газів досягає 70-90%. Вапняний метод має ряд переваг: невелика вартість і доступність реагенту, не потрібно ретельного захисту обладнання від корозії, так як середовище лужне. Недоліками способу є невисока ступінь очищення, недостатня ступінь використання абсорбенту, так як частина його витрачається на підтримання необхідної лужності розчину. При використанні розчинів NaOH і Na2CO3 ефективність очищення підвищується до 90-98%.

Ефективними абсорбентами хлору є Тетрахлорид вуглецю (СС14) і титану (TiCl4), хлориди сірки. При використанні СС14 процес очищення проводять наступним чином: абсорбаціонние гази, що містять 0,5-5,0% хлору, розбавляють повітрям і подають в абсорбційну колону, що працює під тиском (1,5-2,0) * Па. Перед абсорбцією гази охолоджують розсолом. Абсорбція відбувається в насадок частини абсорбера охолодженим до (-15) - (~ -20) ° С тетрахлорид вуглецю. Очищений газ викидають в атмосферу або направляють на доочистку, а відпрацьований поглинальний розчин надходить на регенерацію. Запропоновано спосіб поглинання хлору водними розчинами лігносульфонату концентрацією від 6 до 25%; При абсорбції досягається така ж ефективність, як і при поглинанні вапняним молоком. Відпрацьований розчин переробляють в іонообмінний сорбент. Недолік процесу - більш висока агресивність розчину в порівнянні з абсорбцією вапняним молоком.

 








Дата добавления: 2016-12-26; просмотров: 878;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.