Дохід підприємства. Загальна схема формування фінансових результатів діяльності підприємства

Підприємство отримує доходи від операційної та фінансово-інвестиційної діяльності.

Дохід підприємства від операційної діяльності складається з доходу від його основної діяльності (виручки) та інших операційна доходів.

Є два основних методи визначення доходу підприємства від операційної діяльності: касовий і нарахувань.

При використанні касового методу доходом, або виручкою підприємства вважаються грошові кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок або в касу підприємства протягом певного періоду за реалізовану продукцію (надані послуги, виконані роботи).

При використанні методу нарахувань доходом, або виручкою, підприємства за певний період є вартість відвантаженої в цей період покупцям продукції (наданих послуг, виконаних робіт) незалежно від того, чи оплачена вона покупцями протягом цього періоду.

Крім того, підприємство отримує доходи від фінансово-інвестиційної діяльності. Їх поділяють на дві групи: доходи від участі в капіталі та інші фінансові доходи.

Дохід від участі в капіталі формує прибуток, отриманий підприємством від здійснених ним фінансових інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких здійснюється за методом участі в капіталі. Дохід від участі в капіталі визначається як добуток чистого прибутку, отриманого асоційованим, дочірнім або спільним підприємством, на частку у статутному капіталі підприємства-інвестора:

 

ДУЧ.К. = а * П, (12.1)

а —частка інвестицій підприємства-інвестора у статутному капіталі асоційованого (дочірнього, спільного) підприємства;

П — чистий прибуток.

 

Коли асоційоване (дочірнє, спільне) підприємство зазнало збитків, вони пропорційно розподіляються між інвесторами, при цьому підприємство-інвестор зазнає втрат від участі в капіталі.

Якщо інвестиції підприємства у статутний капітал іншого підприємства не перевищують 25% його загального обсягу, то отримані від таких інвестицій доходи належать до інших фінансових доходів. До інших фінансових доходів належать також отримані дивіденди, відсотки, доходи від фінансової оренди та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій.

Крім доходу від операційної та фінансово-інвестиційної діяльності підприємство може отримувати й інші доходи. До них належать такі доходи:

—від реалізації необоротних активів і цілісних майнових комплексів, фінансових інвестицій;

—від підвищення курсу валюти, яку має підприємство на банківських рахунках (якщо валютні операції не пов'язані з основною діяльністю підприємства);

—від безоплатно отриманих матеріальних і нематеріальних цінностей;

—від дооцінки балансової вартості основних фондів.

Згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку прибуток підприємства формується за фінансовими результатами його операційної та фінансово-інвестиційної діяльності:

 

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – ПДВ, Акцизний податок, Інші збори або податки з обороту, інші відрахування з доходу = ЧИСТИЙ ДОХІД (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – Собівартість реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) = ВАЛОВИЙ ПРИБУТОК (збиток) + інші операційні доходи – Адміністративні витрати, Витрати на збут, Інші операційні витрати = ПРИБУТОК (збиток) ВІД ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ + Дохід від участі в капіталі, Інші фінансові доходи, Інші доходи = ПРИБУТОК (збиток) ВІД ЗВИЧАЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДО ОПОДАТКУВАННЯ – Податок на прибуток = ЧИСТИЙ ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВА








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 991;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.