Захист від кредитних ризиків

Кредитний ризик - це ризик несплати позичальником кредитору основного боргу і процентів за його використання. Іншими словами, це ймовірність, а точніше загрозу втрати банком частини своїх ресурсів, недотримання прибутків або збільшення витрат у результаті здійснення певних фінансових операцій. Для кожної кредитної операції характерні свої особливості, що визначають ступінь ризику.

Найпоширенішими у банківській практиці є такі способи страхування ризиків: встановлення позичальникам лімітів кредитування. диверсифікація кредитних вкладень; оперативність при стягненні боргу ; страхування кредитних операцій.; сек’юритизація — це продаж активів банку через перетворення їх в цінні папери, які в подальшому розміщуються на ринку; забезпеченість кредиту.

Кредитні ризики банків, з метою їх обмеження, регулюються також і на державному рівні. Зокрема, Інструкцією НБУ №368 від 28.08.2001 „Про порядок регулювання діяльності банків в Україні” встановлено групу нормативів, недотримання яких може призвести до фінансових труднощів у діяльності банку.

1). Норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7)встановлюється з метою обмеження кредитного ризику, що виникає внаслідок невиконання окремими контрагентами своїх зобов'язань.

Н7 = (Кредити + позабалансові зобов’язання) / регулятивний капітал банку

До позабалансових зобов'язань, виданих банком, уключаються: гарантії, поручительства, акредитиви та акцепти, що надані банком; сумнівні гарантії та поручительства; зобов'язання з кредитування, що надані банком.

Нормативне значення нормативу Н7 не має перевищувати 25 %.

У разі його перевищення банк має коригувати (зменшувати) регулятивний капітал на розмір перевищення цього нормативу, починаючи з наступного дня після проведення операцій, що призвели до перевищення.

2). Норматив великих кредитних ризиків (Н8)установлюється з метою обмеження концентрації кредитного ризику за окремим контрагентом або групою пов'язаних контрагентів.

Кредитний ризик уважається великим, якщо сума всіх вимог і всіх позабалансових зобов'язань, наданих банком щодо цього контрагента або групи пов'язаних контрагентів банку становить 10 % і більше регулятивного капіталу банку.

Н8= Сума всіхвеликих кредитних ризиків / регулятивний капітал

Нормативне значення нормативу Н8 не має перевищувати 8-кратний розмір регулятивного капіталу банку.

Його перевищення призводить до автоматичного підвищення вимог щодо нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2) у таких розмірах:

– якщо перевищення становить не більше ніж 50 %, то вимоги до Н2 подвоюються,

–якщо перевищення більше ніж 50%, то вимоги до Н2 потроюються.

3). Норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами ( Н9) установлюється для обмеження ризику операцій з пов'язаними з банком особами, зменшення негативного впливу операцій з пов'язаними з банком особами на діяльність банку. Ввизначається як співвідношення сукупної суми всіх вимог банку до пов'язаних з банком осіб та суми всіх фінансових зобов'язань, наданих банком щодо пов'язаних з банком осіб, до регулятивного капіталу банку.

Н9 = Сума всіх вимог до пов’язаних з банком осіб + сума всіх наданих їм банком фінансових зобов'язань, / регулятивний капітал








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 771;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.