Б. Аналіз умов праці в овочівництві відкритого ґрунту

Технологія виробництва овочів характеризується складністю, багатоопераційністю і переважно поки що ручною працею через обмежені можливості механізації. У технології виробництва овочів у відкритому ґрунті розрізняють три етапи, взаємопов’язані за родом і об’єктом дії:

1) посадка розсади у відкритий грунт;

2) догляд за рослинами, а саме: рихлення, окучування, прополка, полив,

обробка пестицидами, підживлення мінеральними добривами та ін;

3) збирання врожаю, товарна доробка деяких овочів та ін.

Виконання цих операцій пов’язане з дією на організм овочівників комплексу нерівнозначних шкідливих факторів виробничого середовища. При виконанні цих робіт у першу чергу на працівників впливають метеорологічні фактори.

При таких видах робіт, як посадка розсади і полив, руки постійно мокрі і забруднені, одяг працівників промокає. Ручні операції проводяться в вимушеній зігнутій робочій позі зі статичним напруженням м¢язів спини й плечового поясу, вимагають підняття і перенесення тягарів, прикладання значних зусиль до ручних знарядь праці.

В овочівництві відкритого ґрунту застосовують якісно нові технології при використанні техніки: розсадопосадочні машини, дощувальні машини ДДА

та ін.; прополочні агрегати; томатозбиральні комбайни; морквозбиральні та огіркові комбайни, стаціонарні лінії для сортування томатів.

У кабінах тракторів овочівницьких машин температура сягає 30–350С, а в ДТ-54А з дощувальним агрегатом ДДА-100М влітку температура дорівнює 12,2–210С і відносна вологість 50–76% за рахунок зволоженого повітря, яке подається в кабіну. У холодну пору року це погіршує умови праці.

На всіх агрегатах рівень шуму і концентрація пилу в повітрі робочої зони можуть перевищувати гранично допустимі. Найбільш високі концентрації пилу відмічаються на збиральних комбайнах.

На всіх етапах вирощування овочевих культур робітники можуть контактувати з пестицидами.

Дослідженнями показано, що найбільш важкі ручні види робіт (полив, прополювання, рихлення, посадка розсади та ін.) призводять до значного підвищення пульсу в кінці роботи –до 100–123 ударів за хвилину.

Механізація трудомістких ручних робіт призводить до зменшення важкості, але збільшує напруженість і шкідливість праці. Повна механізація в овочівництві все одно не відмінить використання ручної праці, тому що окремі процеси (вибіркове збирання овочів, які дозрівають у різні строки) будуть здійснюватися вручну і при наявності машин.








Дата добавления: 2016-11-22; просмотров: 811;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.