Вимоги до систем охолодження різального інструмента

 

Застосування мастильно-охолодних рідин при обробці металів різанням підвищує швидкість різання, знижує температуру і сили різання, поліпшує якість обробленої поверхні. Тому визначені види сучасного механічного устаткування обов'язково оснащуються спеціальними системами для примусової подачі МОР.

У якості таких рідин застосовуються водяні розчини соди, бури, триетаноламіна, гліцерину, алізаринової олії, мінеральні олії, гас, скипидар та інші.

Систематична діяна шкіру людини таких рідин, як, наприклад, гас і мінеральні олії, викликає появу гасових і масляних вугрів, а содових і мильних розчинів - запалення і сухість шкіри, скипидару - роздратування й опіки. При тривалій дії цих рідин відзначені хворобливі явища можуть переходити у виразки і гнійні захворювання шкіри у виді фурункулів і флегмон. Ще більш важкі хворобливі явища можуть викликати мастильно-охолодні рідини при влученні на слизуваті оболонки дихальних шляхів і очей.

У зв'язку з цим міри безпеки персоналу, який зайнятий на роботах, що зв'язані з готуванням і застосуванням мастильно-охолодних рідин, повинні здійснюватися в трьох основних напрямах:

- МОР повинні приготовляться централізованим порядком і регулярно піддаватися аналізам;

- устаткування, яке призначене для підведення рідини до різальних інструментів, має бути так улаштоване і відрегульовано, щоб виключалася можливість улучення бризів й інших видів контакту з відкритими частинами тіла обслуговуючого персоналу;

- робітники, що стикаються із МОР, мають бути забезпечені захисними рідинами і мазями.

Розглянемо вимоги, які пропоновані до пристрою і роботи мастильно-охолодних систем механічного устаткування. Для збору МОР і запобігання розливання її по підлозі верстати обладнаються відповідними піддонами, коритами і т.п. Для вільного збігання рідини з деталей верстата і направлення її в збірник передбачаються необхідної довжини жолоба, канали і відповідні конструктивні форми деталей. Запобігання розбризкування рідини забезпечується установкою щитків і кожухів, що у випадку потреби можуть виконуватися зі звичайного чи органічного скла. Трубопроводи для подачі рідини до різального інструмента забезпечуються запірними кранами й улаштовані так, що їх можна підводити і відводити, не наближаючи руки до різального інструмента. Струмінь рідини спрямований на різальний інструмент убік, протилежний від робітника, для того, щоб бризки цілком уловлювалися захисними пристроями. Двигун чи інший приводний пристрій насоса, що подає рідину, блокується з пусковим пристроєм верстата з таким розрахунком, щоб при вимиканні останнього (з невеликим випередженням) припинялося нагнітання рідини.

Відпрацьовані МОР необхідно збирати в спеціальні ємності. Водяну і масляну фази можна використовувати як компоненти для готування емульсій. Масляна фаза емульсій може надходити на регенерацію чи спалюватися. Водяну фазу МОР очищають до ГПК чи розбавляють до припустимого змісту нафтопродуктів і зливають у каналізацію.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1027;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.