Відрізні і зубообробні верстати

 

Основними небезпечними факторами при роботі на стругальних верстатах є наявність зворотно-поступальних рухів органів верстатів, а також великої кількості стружки.

Відсутність огороджень столів із заготівлями повздошно-стругальних верстатів, а також наявність виступаючих рухливих частин у поперечно-стругальних можуть стати причиною травм верстатників. Тому при організації роботи на цих верстатах необхідно передбачати установку бар'єрів, що перешкоджають перебуванню робітників у небезпечній зоні. Не менш важливо стежити за справною роботою гальмових і пружноогороджувальних пристроїв подовжньо - стругальних верстатів, що служать для запобігання небезпечних наслідків у випадку викиду столу в результаті виходу його із зачеплення з приводним елементом

При обробці металів на стругальних верстатах утворюється велика кількість стружки, що відлітає, що може привести до травмування очей і опіку відкритих частин тіла працюючого. Крім того, стружка швидко засмічує верстат і робоче місце, особливо перед верстатом, що зв'язано з ризиком травмування верстатника в результаті падіння чи порізу стружкою. Для того щоб запобігти можливості травмування, стругальні верстати забезпечуються різними щитками і стружкоприймачами.

У довбальних верстатах рух повзуна здійснюється механічним і гідравлічним приводами. Треба здійснювати строге спостереження за роботою пристроїв, що виключають мимовільне опускання повзуна після включення верстата.

Стругальні і довбальні верстати мають бути постачені пристроями автоматичного підйому голівки різця перед холостим ходом столу і повзуна.

Горизонтально-протяжливі верстати необхідно оснащувати відкидними екранами, розташованими над зоною виходу протягання з заготівлі і призначеними для запобігання травмування стружкою, що відлітає, а також частинами протяжки у випадку її розриву. Вертикально-протяжливі верстати також варто постачати огороджувальними пристроями, що виключають небезпеку травмування працюючих у випадку випадання протяжки з патрону поворотного механізму. Необхідно стежити за справністю цих пристроїв.

При роботі на круглопильних відрізних верстатах небезпеку являють пильні диски (подібно дисковим фрезам), що при випадковому дотику до них у процесі роботи можуть призвести до порізу рук, а також до травмування працюючих у випадку розриву дисків. Необхідно строго стежити за наявністю і справністю огороджень неробочої частини пильних дисків. Істотну небезпеку являє також стружка. Для захисту від травмування нею верстати варто оснащувати екранами.

Стрічково-відрізні верстати повинні мати огородження різальної полотнини за всією довжиною (за винятком ділянки в зоні різання). Їх постачають механізмом автоматичного відключення приводу у випадку розриву стрічкової полотнини. Необхідно спостерігати за справністю цього механізму. Небезпеку для працюючого представляють не обгороджені шківи верстатів. Підприємствам-споживачам необхідно обгороджувати їх з торців і по окружності. Абразивно-відрізні верстати повинні обладнатися міцними огородженнями інструмента, що ріже, і засобами знепилення, тому що під час обробки утвориться величезна кількість абразивного і металевого пилу.

Особливості безпечної роботи на зубо- і різьбообробних верстатах зв'язані з установкою інструментів і пристосувань, налагодженням верстата, наявністю і справністю автоматичного відключення руху інструмента по закінченні циклу обробки деталі, видаленням стружки. Щоб уникнути травмування і перевантаження робітників, заготівлі, інструменти і пристосування, маса яких перевищує 16 кг, установлюють на верстат за допомогою вантажопідйомних пристроїв. Для установки великих зуборізних інструментів і заготівель, строплення яких утруднено, застосовують спеціальні захоплення й оправлення. Установку і зняття оброблених зубчастих коліс, на яких багато гострих крайок найчастіше з задирками, необхідно виконувати обережно. Рекомендується при цьому користатися рукавицями.

Варто уважно відноситися до надійності закріплення елементів збірних зуборізних інструментів. Не допускається виникнення вібрацій і поломок, що є джерелом травм. Травми можуть відбутися також при спостереженні за роботою інструмента в процесі налагодження, тому що доводиться близько нахилятися до обертового столу, заготівлі чи інструменту.

При налагодженні верстатів для нарізування конічних зубчастих коліс із круговими зубами небезпека травмування може виникнути при несправностях у пристроях, що блокують, що виключають можливість обертання інструмента від електричного приводу при використанні ручного приводу для вивірки різців зуборізної голівки. Перед пуском верстата необхідно перевірити надійність усіх кріплень, забрати інструменти і пристрої. закрити всі огородження. Огляд, вимір зубчастих коліс і збирання стружки варто проводити тільки після зупинки верстата. При зубонарізуванні твердосплавними фрезами відбувається утворення великої кількості нагрітої стружки, що відлітає на значні відстані від робочої зони. Зона обробки має бути обгороджена спеціальними пристроями. Стружку варто забирати тільки за допомогою спеціальних щіток.

Швидкісне зубофрезерування черв'ячними фрезами в більшості випадків виробляється без охолодження. Тому при фрезеруванні зубчастих коліс з чавуна, латуні, бронзи, пластмаси, текстоліту й інших неметалічних матеріалів, що супроводжується рясним утворенням стружки і пилу, верстати мають бути обладнані витяжною вентиляцією для їхнього видалення.

Щоб уникнути травмування верстатників обертовими фрезами, не допускається вимірювати деталь і перевіряти шорсткість обробленої поверхні поблизу обертової фрези, а також робити піджим кріпильних елементів на ходу верстата. У сучасних верстатах зона обробки закривається камерою. Фронтальна сторона камери захищена стулками, що розсовуються, постаченими оглядовими вікнами, що у процесі різання закриті. Рясний струмінь МОР, що подається на різальний інструмент, збиває стружку і пил униз на убудований у верстаті транспортер. Травмування працюючого практично виключене.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1056;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.