Облік витрат та виходу продукції рослинництва.

Записи про витрати та вихід продукції здійснюють на підставі бухгалтерських документів. Їх можна поділити на п’ять груп:

1) по обліку витрат праці;

2) по обліку предметів праці (витрати матеріальних цінностей);

3) по обліку засобів праці (амортизація основних засобів);

4) по обліку вартості робіт і послуг, виконаних сторонніми підприємствами та організаціями;

5) по обліку виходу продукції.

Документи по обліку витрат праці відображають проведені трудові витрати на виконання конкретних робіт по вирощуванню сільськогосподарських культур і нараховану за це оплату. Такими документами є: табель обліку робочого часу, книжка бригадира по обліку праці і виконаних робіт, обліковий листок тракториста-машиніста, обліковий листок праці і виконаних робіт.

Документи по обліку предметів праці під­тверджують витрачання в рослинництві різних матеріальних цінностей: насіння, добрив, мало­цінних предметів тощо. Для цього складають такі документи: акт на витрату насіння і садив­ного матеріалу (форма № 119) - списання на посів насіння і садивного матеріалу; акт про ви­користання мінеральних, органічних і бактері­ологічних добрив, отрутохімікатів та гербіцидів (форма № 118) - списання внесених добрив, отрутохімікатів і гербіцидів; акт на списання ви­робничого та господарського інвентаря, мало­цінних та швидкозношуваних предметів (форма № 126) - списання дрібного інвентаря, мало­цінних та швидкозношуваних предметів. Дані цих документів систематизують у звіт про рух матеріальних цінностей (форма № 121), з якого проводять записи у виробничі звіти або книгу обліку виробництва.

Документи по обліку засобів праці фіксу­ють витрати в рослинництві по використанню основних засобів шляхом нарахування амортизації.

Документи по обліку вартості робіт і послуг, виконаних сторонніми підприємствами та орга­нізаціями, фіксують вартість таких робіт і по­слуг. Це рахунки на оплату, акти приймання виконаних робіт. На підставі цих документів відображають витрати по конкретних об'єктах обліку рослинництва.

Оприбуткування урожаю від зернових, олійних та інших культур відображують у Реєстрі відправки зерна та іншої продукції з поля, Реєстрі приймання зерна та іншої продукції, Путівках на вивезення продукції чи Талонах. Розрахунок обсягу одержаного зерна кукурудзи проводять в Реєстрі переведення качанів кукурудзи повної стиглості в зерно. Урожай технічних культур, картоплі, овочів, плодів, ягід, кормових коренеплодів, баштанних, горіхоплідних культур відображують у Щоденнику надходження сільськогосподарської продукції й Щоденнику надходження продукції садівництва. Грубі та соковиті корми оприбутковуються на підставі Акта приймання грубих і соковитих кормів та Акта на оприбуткування пасовищних кормів. Для відображення в обліку сортових якостей продукції разом із документами на оприбуткування урожаю складають сортове свідоцтво. Дані первинних документів про кількість одержаного урожаю в розрізі культур, сортів і виробничих підрозділів узагальнюють у зведених документах (відомостях руху, журналах вагаря, звітах про рух матеріальних цінностей та ін.), які є підставою для записів до регістрів аналітичного обліку.

Інформацію з документів по виходу продукції включають у звіт про рух матеріальних цінностей і записують у виробничі звіти або книгу обліку виробництва.

Аналітичний облік в рослинництві ведуть по об'єктах, якими є сільськогосподарські культу­ри (групи культур), роботи, внутрігосподарські підрозділи тощо. Об'єкти обліку рослинництва визначають у кожному господарстві, виходячи з конкретних умов господарювання.

Аналітичні рахунки відкривають у Звіті про витрати та вихід продукції рослинництва або книзі обліку виробництва. Витра­ти обліковують за місяць та наростаючим під­сумком з початку року.

Облік виробництва продукції рослинництва ведуть на рахунку 23 «Виробництво», субраху­нок 231 «Рослинництво». Це активний кальку­ляційний рахунок, по дебету якого відобража­ють витрати на виробництво, а по кредиту -вихід продукції (табл.).

 








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 1042;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.