Теоретичні основи менеджменту

1. Поняття, сутність та види менеджменту

Для позначення діяльності з координації роботи людей на практиці використовують різні поняття:

- “управління”;

- “менеджмент”;

- “адміністрування”;

- “керування” тощо.

“Управління” – найбільш загальне поняття. Воно поширюється на велике коло різноманітних об’єктів, явищ і процесів, наприклад:

- технічні системи;

- господарські системи;

- суспільні системи;

- державні системи тощо.

Управління- це уміння правильно визначати, формулювати і аналізувати проблеми, що виникають в процесі розвитку фірми, розробляти програми, ставити перед підлеглими конкретні завдання, приймати раціональні рішення.( В. Глухов )

Більшість англо-російських і російсько-англійських словників зв'язку "управління - management"ставлять на перше місце серед можливих варіантів перекладу. У основному контексті ми також вважатимемо слова "управління" і "менеджмент" синонімами, уточнюючи при необхідності їх смислові відтінки.

Суть управлінняскладає діяльність по координації робіт, спрямована на досягнення цілей при певній організації ресурсів.

Сточування зору технології управління - це процес переробки інформації.

“Менеджмент” – це поняття, яке використовують переважно для характеристики процесів управління господарськими організаціями (підприємствами).

“Адміністрування” – поширюється на управління державними установами або для позначення процесів керування діяльністю апарата управління підприємства.

“Керування” – поширюється на мистецтво тієї або іншої особи (менеджера) впливати на поведінку і мотиви діяльності підлеглих з метою досягнення цілей організації.

“Менеджмент” – це надзвичайно широке та багатомірне поняття.

Важко дати єдине абсолютно чітке та повне визначення поняття «менеджмент». Функції, сфери, рівні менеджменту та ситуації у яких вони реалізуються значно різняться між собою. Щоб з’ясувати сутність менеджменту на нього треба подивитись з різних точок зору:

- з філологічної;

- з емпіричної (практичної), тобто як виду професійної діяльності;

- з точки зору системи знань, тобто виникнення та розвитку науки управління.

Етимологічно менеджмент походить від латинського слова “manus” – рука. Початково це слово означало вміння дбайливо вести домашнє господарство, майстерно володіти засобами праці, вправно працювати. З появою багатьох видів роботи, з поглибленням спеціалізації виникла потреба в діяльності, яка пов’язувала в єдине ціле роботу багатьох окремих виконавців. Відповідно до цього трансформувався і зміст поняття “менеджмент”. Це слово увібрало у себе всі чисельні вимоги до управління як до науки, мистецтва ведення справ і стилю роботи.

Сучасний Оксфордський словник англійської мови тлумачить поняття "менеджмент" не однозначно, а саме:

1) менеджмент - це спосіб, манера спілкування з людьми;

2) менеджмент - це вміння та адміністративні навички організовувати ефективну роботу апарату організації;

3) менеджмент - це влада та мистецтво керування;

4) менеджмент - це органи управління, адміністративні одиниці, підрозділи.

Існують різні підходидо визначення зміст управління і його ролі, який в якнайповнішому виді представляє його суть.

1. Менеджмент як функція

Припускає реалізацію управління через виконання ряду специфічних управлінських дій (функцій управління). Це припускає виявлення складу, зміст видів управлінської діяльності і їх взаємозв'язків (керівництво, контрольне спостереження за будь-ким бізнес - процесом)

2. Менеджмент як процес

Менеджмент фіксує увагу на взаємозв'язку окремих функцій у виробництві і часі. Процедури управління розглядаються при цьому як взаємозв'язані дії, завданням яких є ухвалення рішень для реалізації цілей організації (технічний аспект).

3. Менеджмент як професійна сфера діяльності

Це категорія людей, зайнятих управлінням (менеджери), завданням яких є реалізація цілей організації, яку вони вирішують, направляючи працю, інтелект, мотиви поведінки людей, що працюють в організації (керівництво).

4. Менеджмент як організуюче начало

Апаратний підхід до управління фіксує увага на ієрархічному структурному складі управління, мірі централізації і децентралізації, повноваженнях і відповідальності працівників. По суті, формується структура управління як організаційна форма розподілу праці по прийняттю і реалізації управлінських рішень. У цьому сенсі зазвичай використовується термін "адміністрування".

5. Менеджмент як наука і мистецтво

Як наука менеджмент має свій предмет вивчення (діяльність по управлінню), свої специфічні проблеми і підходи до їх рішення на базі розроблених законів, принципів, методів стосовно процесу управління. Менеджмент - це мистецтво, оскільки ухвалення управлінських рішень відбувається в умовах дії безлічі чинників зовнішнього і внутрішнього середовища складного і динамічного об'єкту управління - класу організаційно-технічних систем.

Найбільш широким і універсальним видається визначення менеджменту : "Менеджмент - це організаційно-управлінська діяльність керівників і наука про цю діяльність".

Види менеджменту.

Це спеціальні області управлінської діяльності, пов'язані з рішенням специфічних завдань менеджменту. Залежно від певної сфери діяльності фірми або її підрозділів менеджмент підрозділяється на наступні види.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 475;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.