ПРЕДМЕТ І ЗАДАЧІ БІОХІМІЇ.

 

 

1. Біохімія посідає особливе місце в системі біологічної, лікарської та зооінженерної освіти. Вона належить до наук, які забезпечують формування наукового світогляду у майбутнього спеціаліста сільського господарства, що працює в галузі тваринництва і ветеринарії. Вивчивши біохімію, студент пізнає хімічний склад тваринного організму і закономірності хімічних процесів, які забезпечують існування живої матерії. Ці відомості мають і прикладне значення, оскільки за допомогою їх спеціалісти можуть керувати процесами підвищення продуктивності і якістю тваринницької продукції.

Біохімія з часів оформлення в самостійну науку бурхливо розвивається. За останні десятиріччя з неї виділились в окремі галузі молекулярна генетика, генна інженерія та біотехнологія. На стику біохімії і органічної хімії виникла біоорганічна хімія, біохімія і еколого-біохімічна екологія. Це допоможе майбутньому спеціалісту в галузі рибництва і ветеринарії глибше пізнати основи обміну речовин організму риб і тварин і спрямовано (за допомогою кормових і лікарських засобів) впливати на його реакції з метою зміцнення здоров'я і підвищення рівня продуктивності риб, тварин.

2 Слово «біохімія» походить від грецького (біос - життя і logos- наука) про склад, внутрішню будову, властивості і взаємні перетворення речовин.

Залежно від об'єкта вивчення розрізняють біохімію людини (медичну біохімію), риб, тварин, рослин, мікроорганізмів і вірусів. За напрямом вивчення організмів біохімію поділяють на статичну (вивчає хімічну природу і властивості речовин, які входять до складу досліджуваного об'єкта), динамічну (перетворення речовин від моменту надходження в організм і до виділення кінцевих продуктів обміну) і функціональну (хімічні основи фізіологічної діяльності організму в цілому, органа, тканини, клітин та інтрацелюлярних структур.

Багато закономірностей, встановлених біохімічними методами, є спільними для всіх живих організмів і вивчаються в загальній біохімії. Біохімічні особливості окремих систем, органів, тканин і клітин розглядаються галузевою біохімією.

Результати багатьох біохімічних досліджень мають прикладне значення. Так, у самостійну галузь виділена клінічна біохімія. З допомогою її методів уточнюють і встановлюють діагноз, призначають і контролююсь лікування, намічають і здійснюють заходи з профілактики різних захворювань людини. Велике значення має технічна біохімія-теоретична основа багатьох видів харчової промисловості, виробництва лікарських речовин, кормових добавок для тваринництва, ряду органічних сполук тощо.

В останні роки розвиваються нові напрями біохімії, зокрема еволюційна біохімія, що вивчає питання походження життя на Землі і шляхи ускладнення обміну речовин у процесі розвитку органічного світу. На особливу увагу заслуговує радіаційна біохімія, яка розглядає зміни хімічного складу організмів і обміну речовин у них під впливом радіації та розробляє методи біохімічного захисту від неї. Інтенсивно розвивається космічна біохімія, що досліджує біохімічні проблеми, пов'язані з освоєнням космічного простору.

Розвиток біохімії нерозривно пов'язаний з іншими суміжними теоретичними дисциплінами - загальною біологією, гістологією, цитологією, генетикою, фізикою, біофізикою, неорганічною, аналітичною, органічною, фізичною, колоїдною і біофізичною хімією, молекулярною біологією і фізіологією. Знання, одержані при вивченні біохімії, є теоретичною базою для освоєння прикладних наук - годівлі і розведення риб, зоогігієни, патологічної фізіології, фармакології, технологічних та усіх клінічних дисциплін.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 2011;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.