Характерний опір кола. Добротність та згасання контура

 

Характерним (чи хвильовим) опором кола називають опір індуктивності та ємності при умові резонансу. Позначається - .

Добротністю контура називають відношення характерного опору кола до його активного опору:

або

Вона характеризує кратність спаду напруги на індуктивності та ємності при зрівнянні з напругою джерела в момент резонансу.

Згасання контура - це величина, яка чисельно дорівнює відношенню напруги, прикладеної до кола при резонансі, до величини спаду напруги на індуктивному чи ємнісному опорі, і обернена добротності:

При дослідженні резонансних явищ велику роль грають резонансні криві - залежність діючого значення струму від частоти прикладеної напруги: - рис.13.2.

 

Рисунок 13.2 - Резонансі криві

 

Струм максимальний при резонансній частоті. На форму кривої резонансу впливає згасання контура. Чим воно менше (чим менше активний опір кола при зрівнянні з характерним), тим крива більш загострюється і вище при усіх інших рівних умовах (рис.13.2 крива 1). І навпаки вона буде полога і нижче при відносно великому згасанні кола (рис.13.2 крива 2).

Явище резонансу використовують в радіотехніці. У радіотехнічних контурах прагнуть, щоб добротність контура була велика, тобто напруга на конденсаторі в багато раз буде більшою за прикладену, що використовують для підсилення електромагнітних коливань, щоб досягнути найбільш потужного випромінювання радіостанції.

 








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 754;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.