Геодезичні знаки і центри .

Геодезичні центри і знаки є споруди при допомозі яких закріплюють на місцевості пункти геодезичної мережі.

Геодезичний центр - бетонна споруда з чотирьох монолітів •Верхній моноліт - розпізнавальний стовп , наступний - основний моноліт , що має марку . Точне положення пункта визначається чугунними марками , вмонтованими у верхні грані нижнього і верхнього монолітів і розташованими на одній прямовисній лінії . Існують різні типи центрів в залежності від глибини промерзання і характеру грунту . На мал. 2.2. показаний центр для районів неглибокого (до 1,5 м ) промерзання грунту .

       
 
   
 
 
 


Мал.2.2

 

 

 

 


Центри Мал. 2.2. Центр геодезичного пункту

1- марка;

2- розпізнавальний стовп ;

3- верхній моноліт;

4- основа;

5- нижній моноліт.

Центри геодезичних пунктів є носіями координат . Тому центри повинні бути так надійно закріплені на місцевості , щоб було забезпечено їх збереження і стабільність положення в плані і по висоті протягомс тривалого часу . Якщо центр змінить своє положення по тим чи іншим причинам , або не збережеться , то пункт з таким центром втратить своє значення . Глибина закладки центра повинна бути такою , щоб його основа була на 0,5 м нижче межі найбільшого промерзання грунту .

Зовнішня частина називається геодезичним знаком і представляє собою споруду для встановлення візирної цілі і підйому вимірювальних приладів на потрібну висоту над землею .

Типи знаків . В геодезичних мережах використовують знаки різних конструкцій : тур , проста піраміда , піраміда зі штативом , простий сигнал , складний сигнал . Вибір типу знаку залежить від висоти , на яку необхідно підняти над землею прилад для виконання геодезичних вимірів .

Тури будують у гірських районах , в тих випадках , коли видимість по всім напрямкам відкривається з землі. Якщо нема можливості поставити над туром ( камінним стовпом ) піраміду , візирний циліндр встановлюють безпосередньо на тур за допомогою спеціального кріплення . Візирний циліндр знімають при проведенні спостережень , а після встановлюють на попереднє місце .

Прості піраміди будують , коли на сусідні пункти є видимість з землі. Коли прилад потрібно підняти на висоту 2-3 м над землею , будують піраміду з ізольованим від неї постійним штативом і візирним циліндром 1 . Штатив 2 встановлюють у грунт , а площадку для спостереження 3 кріплять до стовпів піраміди , ізолюючи її від штатива .

На пунктах державної геодезичної мережі будують чотиригранні піраміди висотою 5-8 м , як дерев'яні, так і металічні.

           
   
 
 
   
а)
 

Мал. 2.3. а) проста піраміда ; б) проста піраміда з постійним штативом .

Прості сигнали будують у тих випадках , коли для виконання спостережень теодоліт або віддалемір необхідно підняти над землею на висоту від 4 до 10м. Простий сигнал будують із двох ізольованих одна від другої пірамід : зовнішньої , несучої візирний циліндр і площадку для спостережень , і внутрішньої , яка несе столик для встановлення приладу . Внутрішня піраміда простого сигналу будується тригранною , зовнішня ,як правило , чотиригранною . Довжина сторони квадрату основи зовнішньої піраміди дорівнює 1/5 висоти до площадки спостерігача плюс 2 м .

Прості сигнали можуть бути дерев'яними або металічними , постійними або розбірними . Розбірні знаки при спостереженнях перевозять з одного пункту на другий і приміняють в районах з благоприємними транспортними умовами .

Складні сигнали будують тоді, коли геодезичний прилад необхідно підняти над землею на висоту від 11 до 40 м . Складний сигнал відрізняється по конструкції від простого тим , що його внутрішня піраміда зі столиком для установки приладу опирається не на землю , а на основні стовпи сигналу на віддалі 6 м від площадки для спостерігача . Складні сигнали в останній час будували тригранної конструкції , що дозволяло виконувати складання їх на землі і встановлювати у повністю завершеному вигляді.

Довжина сторони трикутника , який лежить в основі складного сигналу , приймається рівною 1/4 його висоті до площадки спостереження плюс 2 м . Візирні цілі геодезичних знаків будують у вигляді малофазних циліндрів з радіально направленими пластинами і мають в мережах 1 класу висоту циліндра 1,0 м , а діаметр 0,5 м ; у мережах 2,3 і 4 класів - висота візирного циліндра 0,6 м , діаметр 0,3 м .

Геодезичні знаки як інженерні споруди повинні задовольняти ряду вимог для забезпечення високої точності геодезичних вимірів і безпечне їх виконання . Геодезичний сигнал повинен бути міцним , жорстким , стійким , не деформуватися під дією постійних навантажень ( маса сигналу ) і непостійних ( натиск вітру , масу приладів і т.п.). Міцність забезпечується в результаті підбору відповідного будівельного матеріалу згідно конструктивним розрахункам , точного виконання будівельних робіт , правильного вибору місця для встановлення знака і т.п.

 









Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 1780;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.