Порядок списання РЛО.

Списання з обліку матеріальних засобів, знятих з озброєння, а також що прийшли в непридатність при випробуванні або по закінченню встановлених термінів експлуатації(зберігання, придатності), якщо вони за своїм технічним станом не можуть бути відремонтовані

Списання з обліку матеріальних засобів, знятих з озброєння, а також що прийшли в непридатність при випробуваннях або по закін­ченню встановлених термінів експлуатації (зберігання, придатності), якщо вони за своїм якісним (технічним) станом не можуть бути відре­монтовані (приведені в стан придатності) і використані за прямим при­значенням, оформляється:

• актами технічного стану озброєння і техніки, що обліковують­ся по номерах і технічному стану;

• актами зміни якісного стану - інших матеріальних засобів.

Радіолокаційне озброєння після закінчення встановлених термі­нів експлуатації (вироблення технічного ресурсу) і при досягненні граничного стану знімається з експлуатації і списується. Під гранич­ним станом розуміється стан озброєння, при якому його подальше використання за призначенням неприпустимо або недоцільно, а також неможливе або недоцільне його відновлення.

Списання озброєння, що прийшло в непридатний для викорис­тання (граничний) стан після закінчення встановлених термінів служ­би (вироблення технічного ресурсу), проводиться на підставі актів технічного стану.

Списання озброєння, що прийшло до граничною стану врезультаті одержаних ушкоджень у період бойових дій, стихійних лих,катастроф, аварій, а також порушенні правил експлуатації і зберігай здійснюється за інспекторськими свідченнями.

Акти на списання спеціальних установок (агрегатів, устаткування), змонтованих на шасі колісних (гусеничних) машин (причепів складаються роздільно на установку (агрегат, устаткування) і базову машину (причіп).

Автомобільна техніка списується тільки після списання або зняття встановленого на них устаткування.

Акти на списання матеріальних засобів складаються комісіями що призначаються командиром військової частини, а при необхідності - старшим начальником.

До складу комісій обов'язково включаються посадові особи, які е фахівцями з матеріальних засобів, що підлягають списанню.

При визначенні якісного (технічного) стану матеріальних засо­бів комісія керується:

• стандартами, описами, формулярами (паспортами), технічни­ми умовами й іншими документами, що визначають вимоги до якісно­го (технічного) стану відповідних матеріальних засобів;

• ознаками і технічними показниками категорійності, встанов­леними відповідними керівництвами, настановами, положеннями і інструкціями;

• термінами служби (експлуатації, зберігання, придатності) ма­теріальних засобів, встановленими наказами Міністра оборони Украї­ни і інструкціями начальників відповідних центральних органів управ­ління Збройних Сил;

• посвідченнями якісного аналізу, якщо якісний (технічний) стан матеріальних засобів може бути визначено тільки на підставі про­ведених випробувань або лабораторних досліджень.

Голова і члени комісії, що підписують акт на списання матеріальних засобів, а також командир (начальник), що затвердив цей за­несуть відповідальність за правильність висновку про якісний (технічний) стан матеріальних засобів, що списуються, і за правильність значення їх призначення (використання) після списання.

Акт на списання матеріальних засобів, затверджений командиром військової частини, складається в одному примірнику

Акт на списання матеріальних засобів, що представляться на затвердження вищестоящому командиру (начальнику ), склада вдвох примірниках. Обидва примірники акта разом із клопотання* затвердження подаються командиром військової частинипо команді.

При наданні клопотання про списання озброєння і техніки, на які ве­дуться формуляри (паспорта), до акту обов'язково додаються повністю оформлені і заповнені на день складання акту формуляри (паспорти).

Після затвердження акта перший його примірник повертається у військову частину і служить підставою для списання по книгах і карт­ках обліку зазначених у ньому матеріальних засобів. Другий примір­ник акта з відміткою в ньому про знищення формуляра (паспорта) збе­рігається в справах органу управління того командира (начальника), що затвердив акт.

Матеріальні засоби, втрачені внаслідок знищення, незаконних витрат і розкрадань, а також зіпсовані і що передчасно прийшли в не­придатність, списуються з книг і карток обліку у відповідній службі військової частини на підставі наказів командира військової частини й актів комісій після записів втрат у книгу обліку нестач.

Запис втрат у книгу обліку нестач не звільняє начальника відпо­відної служби від обов'язку домагатися законного списання втрат, що обліковані по книзі обліку нестач.

Комісією, призначеною наказом командира військової частини, у залежності від виду поданих до списання втрачених матеріальних засобів, складаються акти на списання озброєння і техніки, що обліко­вуються по номерах і технічному стану та акти на списання всіх інших матеріальних засобів.

Для встановлення винних осіб і розміру нанесеного збитку, а також для визначення необхідності віднесення частини чи повної суми цього збитку за рахунок держави командиром військової частини при­значається адміністративне розслідування, а при наявності ознак зло­чину порушується кримінальна справа.

В залежності від результатів розслідування командиром частини приймається рішення про відшкодування заподіяних збитків і відпові­дальності винної особи, а також про оформлення документів на одер­жання інспекторського посвідчення.

Облікові документи, що проходять за матеріалами адміністра­тивних розслідувань про втрати матеріальних засобів, зберігаються протягом 3 років з моменту прийняття щодо них рішень, після чого здаються в архів встановленим порядком.

Облікові документи, що проходять за матеріалами припинених органами дізнання кримінальних справ, зберігаються у військовій час­тині.

Списання втрат матеріальних засобів по інспекторських посвід­ченнях допускається тільки у випадках, коли сума збитку не може бути відшкодована за рахунок винних осіб і повинна бути цілком або частково віднесена за рахунок держави.

Втрачене озброєння і боєприпаси усіх видів списуються за інспекторськими посвідченнями незалежно від того, відшкодована їхня вартість повністю або частково за рахунок винних осіб.

Права командирів (начальників) щодо видачі інспекторських посвідчень на списання за рахунок держави втрачених матеріальних засобів визначені відповідним наказом Міністра оборони.

Для одержання інспекторського посвідчення на списання матеріальних засобів подається мотивоване клопотання по команді.До клопотання додаються:

• витяг з книги обліку нестач;

• акт списання або акт технічного стану;

• формуляр чи паспорт (на матеріальні засоби, що не мають фо­рмулярів і паспортів - посвідчення якісного аналізу);

• матеріали адміністративного розслідування або кримінальної справи;

• довідка про часткове відшкодування збитків за рахунок вин­них осіб.

Крім того, в залежності від конкретних обставин, до клопотанні повинні бути додані:

• завірена виписка з акта ревізії (перевірки);

• копія судового органу або постанови слідчого органу по кри­мінальній справі;

• копії наказів (розпоряджень) командування на знищення мате­ріальних засобів з метою запобігання захоплення їх противником;

• копії наказів (розпоряджень) командування і письмовий ви­сновок фахівців на знищення заражених матеріальних засобів і інші документи.

Клопотання про одержання інспекторського посвідчення ко­мандир військової частини може представляти у випадку:

• втрати матеріальних засобів під час бойових дій і стихійних

лих;

• знищення або приведення в непридатність матеріальних засо-бів за розпорядженням військового командування з метою запобіганні захоплення їх противником або попередження і ліквідації заразних захворювань;

коли сума заподіяних збитків перевищує суму, визначену судовими органами до стягнення з винного, або перевищує суму нарахування, яку можна накласти на винного в адміністративному порядку –

- втратиматеріальних засобів при пожежах, катастрофах чи аваріях, якщо проти винних не порушена кримінальна справа і відсутні підстави для піднесення суми заподіяних збитків на їх рахунок;

- відсутності провини в заподіянні матеріального збитку державі;

- відмовлення суду в позові, правильно і вчасно пред'явленого до належного відповідача;

- встановлення повної безнадійності стягнення з винних суми заподіяного збитку.

Підготовка клопотання і документів, прикладених до нього, на одержання інспекторського посвідчення здійснюється службою, на обліку якої знаходяться матеріальні засоби, що списуються.

Витратні і експлуатаційні матеріали, запасні частини і ЗІП, ви­трачені на технічне обслуговування і ремонт озброєння, техніки і майна списуються відповідно до діючих норм з обліку підрозділів - за актами, а і ремонтних підрозділів (майстерень) - по їх щомісячних повідомленнях.

61. Експлуатаційна документація на РЛО. Призначення, види, хар-ка. (СК-554

Експлуатаційна документація надається кожному конкретному зразку РЛО і призначена для вивчення його пристрою, технічних можливостей, правил експлуатації, порядку організації і проведення технічного обслуговування, поточного ремонту, транспортування, зберігання, а також для обліку стану, напрацювання, руху і статичних даних про відмови апаратури. Номенклатура експлуатаційних документів на конкретні зразки РЛО, призначена для самостійного постачання, узгоджується з замовником.

До складу експлуатаційної документації на зразок РЛО, як правило, входять:

1. Технічний опис (ТО) – призначений для вивчення зразка озброєння і містить опис його будови і принципу дії, а також технічні характеристики й інші відомості, необхідні для забезпечення повного використання технічних можливостей виробу.

2. Інструкція з експлуатації (ІЕ) – в ній приводять відомості, необхідні для правильної і безпечної експлуатації зразка озброєння і підтримки його в постійній готовності до використання.

3. Формуляр або паспорт (ФО, ПС) – експлуатаційний документ, що засвідчує гарантовані заводом-виготовлювачем основні параметри і технічні характеристики виробу, що відображають технічний стан і відомості щодо експлуатації (тривалість і умови роботи, технічне обслуговування, види ремонту й інші дані за весь період експлуатації). Відповідальним за своєчасне і якісне ведення формуляра є начальник станції (комплексу).

4. Відомості ЗІП – документ, що встановлює номенклатуру, призначення, кількість, місце укладання запасних частин, інструментів і приналежностей (ЗІП), які необхідно для експлуатації і ремонту виробу.

5. Відомість експлуатаційних документів – установлює комплект і місце укладання експлуатаційних документів, що поставляються з виробом.

Експлуатаційна документація містить, в основному, відомості по будові і правилах експлуатації одиночних зразків. Питання бойового застосування, експлуатації озброєння і військової техніки в складі підрозділів відображуються установами Міністерства оборони України в додатково розроблених службових документах (статути, інструкції та ін.).

До складних систем, якими являються РЛ станції та комплекси, можуть додатково розроблятися і вводитися до складу експлуатаційного комплексу документації:

- Загальний тех. опис усієї системи з викладом технічних даних усіх виробів, що входять в систему, відомості про взаємодію й особливості використання виробів;

- Загальна інструкція з експлуатації систем при бойовому і повсякденному використанні;

- Інструкція з технічного обслуговування системи;

- Зведена відомість експлуатаційних документів на систему.

 

62.Заходи безпеки при експлуатації РЛО.

Безпека експлуатації РЛО досягається:

- твердим знанням пристрою зразка РЛО, умілим використанням його за призначенням, точним виконанням вимог експлуатаційної документації;

- навчанням особового складу безпечним методам виконання робіт на РЛО, методам надання першої допомоги при травмуванні, ураженні електричним струмом і агресивними речовинами;

- допуском особового складу до роботи на апаратурі РЛО, електросиловому устаткуванні й об’єктах котлонагляду після відповідного навчання, медичного огляду і здачі відповідних заліків кваліфікаційній комісії частини;

- своєчасне доведення до всього особового складу мір безпеки і постійним контролем їх дотримання під час робіт, проведених на РЛО;

- застосуванням спеціальних захисних засобів при роботі з агресивними рідинами, електросиловим устаткуванням, об’єктами котлонагляду;

- своєчасним тех. оглядом об’єктів котлонагляду і захисних засобів;

- дотриманням особливих запобіжних заходів при роботах, зв’язаних із застосуванням паливних і агресивних рідин, а також при роботах з апаратурою, що знаходиться під електричною напругою;

- забороною виконання наступних операцій, до усунення несправностей, виявлених у процесі виконання попередньої операції;

- суворим дотриманням правил навантаження (розвантаження) і транспортуванням РЛО;

- забороною ремонту апаратури і заміни запобіжників, що знаходяться під електричною напругою;

 

63.Особливості безпечної експлуатації РЛС.

При розгортанні і згортанні РЛС :

- Користуватися перевіреним і справним інструментом

- Не стояти під елементами антени під час монтажу(демонтажу) антенно-щоглового пристрою (АЩП) рукоятку ручного обертання барабану підйомного пристрою постійно встановлювати на з’єднувальну панель та закріплювати спеціальним хомутом.

- Вимикати автомат живлення на щитку 995А станції апаратної під час роботи на щоглі або на антені в кузові чи на даху машини АЩП.

- При роботі на антені чи щоглі обов’язково користуватися монтажним поясом (знаходиться в ЗІПі в станції апаратній) і підніжкою (закріплена на верстаті для намотування котушок у кузові машини з АЩП на передній станції)

- Підйом і опускання котушок з кабелями в машині з АЩП повинні проводитись за допомогою піднімального пристрою. Підйом і опускання котушок з кабелями на дах або з даху силових причепів здійснюється по направляючій рамі за допомогою піднімального пристрою

Перед вмиканням РЛС необхідно:

- Переконатися в справності контуру заземлення

- Переконатися в правильності приєднання кабелів

- Переконатися в тому що на працюючому агрегаті тумблер приладу контролю ізоляції(ПКІ) знаходиться в положенні ВИКЛЮЧЕНО.

- Переконатися в правильності положення вимикачів живлення.

- Перевірити наявність діелектричного килимка на робочому місці оператора.

- Переконатися що на даху машини з АЩП і на антені немає людей чи будь яких предметів.

- Періодично перевіряти наявність вихлопних газів у причепах станції живлення при працюючих агрегатах.

- Дотримуватися особливої обережності при роботі з блоками у яких є високі напруги.

- Пам’ятати що при підключенні зовнішньої мережі 220 /380 В до роз’ємну Ш1 чи Ш2 на причепі ПС-1 станції живлення вільний роз’їм завжди знаходиться під напругою. Роз’єм обов’язково повинен бути закритий кришкою.

Категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- Вмикати станцію при несправній системі заземлення

- Перемикати контакти блокувань

- Застосовувати штучні запобіжники або запобіжники з іншими номіналами

- Вставляти і виймати блоки із шаф, від’єднувати або приєднувати кабелі замінювати запобіжники при включеній апаратурі.

64. Особливості безпечної експлуатації об'єктів підвищеної небезпеки.

До експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки допускається особовий склад, що знає її будову, правила використання за призначенням,технічного обслуговування і ремонту, міри безпеки, і який здав відповідні заліки.

 

До експлуатації електросилових установок допускається особовий склад , що пройшов підготовку і має відповідну кваліфікацію (присвоює кваліфікаційна комісія частини після здачі відповідних заліків), і що відповідає за станом здоров’я встановленим вимогам.

Розглянемо міри безпеки, обов’язкові при експлуатації електро- радіоапаратури й силових установок.

Для забезпечення захисту обслуговуючого персоналу від ураження електричним струмом зразки РЛО, засоби технічного обслуговування і ремонту мають у своєму комплекті різні захисні засоби: діелектричні рукавички і калоші, гумові килимки і доріжки, інструмент з ізольованими ручками. Захисні засоби повинні бути завжди справними і готовими до застосування. Використання захисних засобів, термін дії яких…

При експлуатації електро-радіоапаратури й електросилових установок необхідно дотримуватись наступних заходів безпеки:

1 . Перед вмиканням необхідно переконатися в надійності всіх електричних з’єднань у наявності і надійності заземлення,у наявності и справності пристроїв швидкого вимикання

живлення у наявності засобів захисту від ураження електричним струмом.

2. при роботі на зразках РЛО необхідна присутність двох чоловік щоб при необхідності надати взаємну допомогу

3. налагоджувальні і регулювальні роботи на апаратурі під напругою необхідно здійснювати однією рукою уникаючи торкання струмоведучих частин і дамп.

4 .для контролю струму напруг перевірки осцилограм використовувати контрольно-вимірну апаратуру зі штатними справними з’єднувальними кабелями

5. електросилові установки повинні піддаватися технічному огляду(дизельні -1 раз у 2 роки, бензинові - 1 раз у рік.)

6. при ураженні електричним струмом необхідно відключити мережу і звільнити потерпілого від струмоведучих частин. Якщо потерпілий знаходиться в несвідомому стані варто терміново викликати лікаря а до його приходу надати потерпілому першу допомогу.

Крім того при експлуатації електро-радіоапаратури й електросилових установок ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!:

- Відключати захисні пристрої і знімати гумові килимки

- При включеному живленні замінювати деталі що знаходяться під напругою виконувати пайки перемикати блокування від’єднувати і приєднувати блоки і кабелі чистити і протирати блоки зливати мастило.

- Торкатися струмоведучих частин не переконавшись попередньо у відсутності на них напруги.

- Користуватись електроінструментом що не має подвійної ізоляції при відсутності заземлення корпусу інструменті і без гумових рукавичок.

- Користуватись переносними електролампами без захисного скла і сітки

- Робити виміри опору ізоляції ланцюгів мегомметром без попереднього зняття напруги в цих ланцюгах.

- Залишати працюючу апаратуру без догляду

- Працювати при наявності поганих контактів що викликають сильне іскріння.

65. Зберігання РЛО. Призначення, види, хар-ка. (СК-554)

 

Під зберіганням розуміється утримання у робочому стані озброєння і майна в місцях зберігання з застосуванням існуючої системи технічного обслуговування і контролю, а також встановлених експлуатаційною документацією методів захисту від впливу навколишнього середовища. Цей етап забезпечує підтримку всіх технічних, тактичних і експлуатаційних характеристик зразків озброєння в межах норм, що відповідають технічним умовам.

Поставка техніки й озброєння на зберігання проводиться з метою:

- збереження ресурсу озброєння і техніки;

- забезпечення схоронності;

- забезпечення працездатності озброєння в процесі зберігання;

- своєчасне приведення озброєння в готовності до використання за призначенням при знятті його зі зберігання;

- своєчасної евакуації озброєння в особливий період.

В залежності від тривалості перерви у використанні за призначенням розрізняють наступні види зберігання: короткострокове зберігання та тривале зберігання.

Якщо в експлуатаційній документації відсутні відомості про терміни постановки на зберігання, то варто керуватися наступним:

- постановка на короткострокове зберігання – до 1 року;

- постановка на тривале зберігання – понад 1 рік.

Підготовка зразка озброєння до зберігання полягає в:

- перевірці комплекту постачання;

- очищення від пилу і бруду зовні й усередині відсіків;

- перевірці і відновлення лакофарбових і антикорозійних покриттів;

- перевірці основних параметрів зразка озброєння;

- доведення до повної зарядки акумуляторних батарей;

- проведенні консервації зразка його комплектуючих, допоміжного обладнання і ЗІП;

- проведенні пломбування зразка.

Для різних груп озброєння встановлюється визначені умови і місця зберігання:

- група №1 – опалювальне сховище;

- група №2 – неопалювальне сховище;

ФОКІН








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 1138;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.032 сек.