Поняття і зміст договору підряду

Договір підряду, регламентований главою 61 ЦК України, є традиційним цивільно-правовим договором, регулювання якого за останній час не зазнало істотних змін.

Потрібно звернути увагу на істотну новелу нового ЦК України, що полягає у виділенні окремого виду договорів на надання по­слуг, які раніше охоплювалися нормами договору підряду. Слід за­значити, що традиційно договір підряду розглядався як договір, спрямований на досягнення (виготовлення, перетворення, віднов­лення, навіть знищення та ін.) конкретного матеріалізованого ре­зультату (об'єкта), однак за відсутності окремого виду договору відносини з виконання робіт і надання послуг (туристичних, ме­дичних, аудиторських тощо), навіть якщо вони і не мали на меті створення матеріалізованого об'єкта, регулювалися нормами дого­вору підряду.


Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

Процес обміну матеріальними цінностями у цивільному обігу опосередковується з правової точки зору двома групами угод:

1) обмін речами незалежно від того, діяльністю кого вони створе­ні, — такі угоди опосередковуються зобов'язаннями з оплатної реа­лізації майна (договори купівлі-продажу, міни, поставки тощо);

2) обмін результатів праці — такі відносини опосередковуються окремим видом зобов'язань — з проведення робіт, до яких і нале­жить договір підряду.

Характерні ознаки договору підряду та його розмежування з іншими видами договорів. За договором підряду відповідно до ст. 837 ЦК України підрядник зобов'язується на свій ризик викона­ти певну роботу за завданням замовника, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Законодавство та підприємницька практика розрізняють декіль­ка різновидів договору підряду. До них, зокрема, належить як влас­не підряд, так і побутове замовлення, підряд на капітальне будівни­цтво, підряд на виконання проектних та пошукових робіт, підряд на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт тощо. Доречно підкреслити, що договір на ви­конання науково-дослідних чи дослідно-конструкторських та тех­нологічних робіт має певні особливості, пов'язані з необхідністю обумовлення питань надання прав на використання результатів ро­біт, авторськими правами виконавців, подальшим наданням ліцен­зій, а також з можливою конфіденційністю результатів тощо.

До підрядних договорів можна віднести і виготовлення майнових цінностей за толлінговими схемами (з давальницької сировини), ре­гулювання яких, особливо в галузі зовнішньоекономічних відно­син, здійснюється спеціальним законодавством. Серед норм такого законодавства основним є Закон України «Про операції з давальни­цькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах» від 15 вере­сня 1995р., згідно з яким до операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному ета­пі її переробки складає на менше 20 відсотків загальної вартості продукції.

Договір підряду, враховуючи його характерні ознаки (підрядник виконує обумовлену сторонами роботу для замовника), має певні схожі риси з іншими договорами, зокрема трудовим договором та договором купівлі-продажу (поставки), особливо при виконанні ро­біт з матеріалів підрядника та передачі їх у власність замовника. З метою розмежування цих угод доцільно звернути увагу на прин­ципові положення, що відрізняють одні види зобов'язань від інших.

Так, схожість з трудовим договором викликана тим, що підрядні роботи також пов'язані з трудовою діяльністю. Разом з тим праців-


Глава 11. Договір підряду

ником може бути лише фізична особа — громадянин, а підрядни­ком — як підрядна організація, так і громадянин, а в деяких відно­синах — громадянин-підприємець. Однак основною ознакою, що відрізняє підрядні відносини від трудових, є те, що трудовим зако­нодавством регулюється процес трудової діяльності, її організація; працівник приймається до штату підприємства для виконання функ­цій за конкретною кваліфікацією, професією, посадою; незалежно від результатів праці йому гарантується певна платня, він має пра­во на встановлені трудовим законодавством гарантії, компенсації і пільги; ризик загибелі речі працівник не несе тощо.

При цивільно-правовому договорі підряду процес організації тру­дової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату, оплачується не процес праці, а її результат, причому, як правило, після завершення робіт на підставі актів здачі-приймання виконаних робіт (слід зазначити, що авансування робіт чи поетапна оплата не суперечать чинному за­конодавству і також можуть бути передбачені договором).

Підрядник, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

Відмінність від договору купівлі-продажу (поставки) виявляється за двома основними критеріями: по-перше, предметом договору під­ряду є виготовлення індивідуально визначеного виробу, тоді як пред­метом договору купівлі-продажу, як правило, є речі, що характери­зуються родовими ознаками; по-друге, умови договору підряду спря­мовані перш за все на визначення взаємовідносин контрагентів у процесі виконання обумовлених робіт, а головним змістом договору купівлі-продажу (поставки) є передача покупцеві предмета договору.

Характерною ознакою договору підряду є те, що роботи підрядни­ком виконуються на його власний ризик, а це означає, що він не має права вимагати винагороди у разі випадкової загибелі предмета під­ряду або неможливості завершення робіт без вини сторін (ст. 855 ЦК України). Підрядник несе ризик у разі можливих раптових призупи­нень робіт, їх випадкових погіршень або подорожчанні тощо. Так, якщо предмет договору підряду до здачі його замовникові випадково загинув або закінчення роботи стало неможливим без вини сторін, підрядник не має права вимагати плати за роботу. Однак у тому разі, коли загибель предмета підряду чи неможливість завершення роботи сталися внаслідок недоліків матеріалу, наданого замовником, або че­рез його розпорядження про спосіб виконання робіт, або сталися піс­ля настання прострочки в прийнятті замовником виконаної роботи, причому підрядником були додержані вимоги закону щодо попере-


Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

дження замовника про недоліки матеріалів та інші суттєві обстави­ни, що загрожують міцності або придатності виконуваної роботи, і замовник не вжив відповідних заходів, підрядник зберігає право на одержання винагороди за роботу.

Зміст договору підряду. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання ін­шої роботи з переданням її результату замовникові. У тому разі, ко­ли договором передбачено виготовлення речі, підрядник після за­вершення робіт має передати права на неї замовникові.

Зміст підрядного договору визначається його істотними умова­ми, якими є предмет договору, його ціна та строки виконання робіт.

Предметом договору підряду є індивідуально визначені речі, до­говором мають бути чітко визначені їх характеристики, такі як кількість, якість, розміри, інші необхідні характеристики, як пра­вило, на розсуд замовника.

Відповідно до ст. 839 ЦК України підрядник зобов'язаний вико­нати роботу, визначену договором підряду, зі свого матеріалу і свої­ми засобами, якщо інше не встановлено договором. При цьому під­рядник відповідає за неналежну якість наданого ним матеріалу і устаткування, а також за надання матеріалу або устаткування, об-тяженого правами третіх осіб. Матеріал може бути наданий і замов­ником. Так, згідно зі ст. 840 ЦК України, якщо робота виконується частково або в повному обсязі з матеріалу замовника, підрядник відповідає за неправильне використання цього матеріалу. Підряд­ник зобов'язаний надати замовникові звіт про використання мате­ріалу та повернути його залишок.

Якщо робота виконується з матеріалу замовника, у договорі підряду мають бути встановлені норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів, а також відпо­відальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків.

Підрядник відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, спричинене недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що ці недоліки не могли бути ним виявлені при на­лежному прийманні матеріалу.

Підрядник зобов'язаний вживати усіх заходів щодо збереження майна, переданого йому замовником, та відповідає за втрату або по­шкодження цього майна (ст. 841 ЦК України).

Відповідно до ст. 842 ЦК України ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) матеріалу до настання строку здачі підрядником визначеної договором підряду роботи несе сторона, яка надала матеріал, а після настання цього строку — сто-


Глава 11. Договір підряду

рона, яка пропустила строк, якщо інше не встановлено договором або законом.

Законом встановлюються вимоги до якості роботи. Так, відповід­но до ст. 857 ЦК України робота, виконана підрядником, має відпо­відати умовам договору підряду, а в разі їх відсутності або неповно­ти — вимогам, що звичайно ставляться до роботи відповідного ха­рактеру.

Виконана робота має відповідати якості, визначеній у договорі підряду, або вимогам, що звичайно ставляться, на момент передан-ня її замовникові.

Результат роботи у межах розумного строку має бути придатним для використання відповідно до договору підряду або для звичайно­го використання роботи такого характеру.

Гарантія якості роботи поширюється на все, що становить ре­зультат роботи, якщо інше не встановлено договором підряду.

Перебіг гарантійного строку починається з моменту, коли ви­конана робота була прийнята або мала бути прийнята замовником, якщо інше не встановлено договором підряду (ст. 860 ЦК України).

До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за догово­ром підряду, застосовується позовна давність в один рік, а щодо бу­дівель і споруд — три роки від дня прийняття роботи замовником.

Якщо договором підряду або законом встановлений гарантійний строк і заява з приводу недоліків роботи зроблена у межах гарантій­ного строку, перебіг позовної давності починається від дня заявлен-ня про недоліки.

Якщо відповідно до договору підряду роботу було прийнято за­мовником частинами, перебіг позовної давності починається від дня прийняття роботи в цілому (ст. 864 ЦК України).

Ціна роботи за договором підряду як його істотна умова визнача­ється відповідно до ст. 843 ЦК України, якою встановлено, що у до­говорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення.

Якщо у договорі підряду не встановлена ціна роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи, з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами.

Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі (ст. 844 ЦК України). Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником.


Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твер­дим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором.

Зміни до твердого кошторису можуть вноситися лише за по­годженням сторін.

У разі перевищення твердого кошторису усі пов'язані з цим ви­трати несе підрядник, якщо інше не встановлено законом.

Якщо виникла необхідність проведення додаткових робіт і в зв'яз­ку з цим істотного перевищення визначеного приблизного коштори­су, підрядник зобов'язаний своєчасно попередити про це замовника. Замовник, який не погодився на перевищення кошторису, має право відмовитися від договору підряду. У цьому разі підрядник може ви­магати від замовника оплати виконаної частини роботи.

Підрядник, який своєчасно не попередив замовника про необхід­ність перевищення приблизного кошторису, зобов'язаний виконати договір підряду за ціною, встановленою договором.

Підрядник не має права вимагати збільшення твердого коштори­су, а замовник -- його зменшення у разі, якщо на момент укладен­ня договору підряду не можна було передбачити повний обсяг робо­ти або необхідні для цього витрати.

У разі істотного зростання після укладення договору вартості ма­теріалу, устаткування, які мали бути надані підрядником, а також вартості послуг, що надавалися йому іншими особами, підрядник має право вимагати збільшення кошторису. У разі відмови замовни­ка від збільшення кошторису підрядник має право вимагати ро­зірвання договору.

Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата вико­наної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умо­ви, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, — достроково (ст. 854 ЦК України).

Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у разі та в розмірі, встановлених договором.

У ЦК України є новела, пов'язана з ощадливістю підрядника (ст. 845). Так, підрядник має право на ощадливе ведення робіт за умови забезпечення належної їх якості.

Якщо фактичні витрати підрядника виявилися меншими від тих, які передбачалися при визначенні ціни (кошторису), підряд­ник має право на оплату роботи за ціною, встановленою договором підряду, якщо замовник не доведе, що отримане підрядником за­ощадження зумовило погіршення якості роботи.

Сторони можуть домовитися про розподіл між ними заощаджен­ня, отриманого підрядником.









Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 615;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.