ВИЯВЛЕННЯ СЛІДІВ БІОЛОГІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ

Об'єкти біологічного походження широко використовуються як джерела розшукової та доказової інформації. Вони фігурують у справах

про вбивства, зґвалтування, розбійні напади, грабежі тощо. Робота з біологічними зразками потребує значних витрат часу, знання специфічних правил вилучення цих зразків та їх зберігання. Загальною особливістю слідів біологічного походження є здатність до руйнування під впливом чинників часу та навколишнього середовиша (світло, тепло тощо). Процес руйнування (зокрема гниття) проходить досить швидко та порушує цілісність самого об'єкта, його клітин і навіть молекул (наприклад, білків та ДНК), роблячи об'єкт непридатним для ана­лізу.

Пошук та процесуальне закріплення слідів біологічного походження (як і більшості інших) здійснюється під час проведення відповідних слідчих дій. Головною умовою пошуку слідів є невідкладність проведення слідчих дій, шо пов'язано зі здатністю об'єктів до швидкого руйнування. Крім того, сліди біологічного походження, як правило, малопомітні, з плином часу змінюють свій вигляд (наприклад, колір плям крові), тому для їх пошуку зазвичай необхідна участь відповідного спеціаліста і використання низки технічних засобів. Особливо часто біологічні об'єкти вилучаються при огляді місця події, освідуванні: відтворенні обстановки та обставин події, під час обшуку.

Огляд місця події

При збиранні доказової інформації під час розслідування злочинів огляд місця події посідає особливе місце. Саме він є єдиною слідчою дією, яку законодавець дозволяєпроводити до порушення кримінаіьної справи, справедливо вважаючи, що за наявності матеріальних ознак можливого злочину розслідування має розпочинатися насамперед із вивчення та фіксації слідів, речей, обстановки, що можуть нести інформацію про злочин чи злочинця.

Сліди біологічного походження різноманітні, залежно від складу злочину і обставин справи вони можуть розмішуватися у будь-яких місцях та перебувати у різних формах. Більше того, вони можуть фігурувати та відігравати суттєву роль у справах найрізноманітніших


категорій: від убивства до отримання хабара (наприклад, сліди крові на грошовій купюрі). Внаслідок цього неможливо, та й не слід, давати конкретні інструкції з їх пошуку за кожною категорією справ, але варто зазначити одне головне правило: сліди біологічного походження, що стосуються конкретної особи, необхідно шукати в місцях, де можливий її фізичний контакт із речовою обстановкою місця події. Наприклад, якщо йдеться про злочинця, до таких місць належать:

місця імовірного проникнення злочинця до приміщення чи виходу з нього;

знаряддя злочину чи інші предмети, яких імовірно торкався злочинець.

На практиці найпоширенішими є упущення в проведенні оглядів місць події, пов'язаних із недооцінкою можливості використання в доказуванні запахових слідів, слідів крові потерпілих, об'єктів біологічного походження. Приміром, вилучення слідів запаху учасників події досить часто буває необхідним під час огляду місця події у справах про грабежі та розбійні напади. Інформація про походження слідів запаху, отриманих із місць учинення .злочинів, може використовуватись як для отримання розшукових даних, так і на стадії досудового слідства і судового розгляду. Запахову інформацію спочатку використовують на місці події (застосування розшукового собаки за гарячими слідами), потім запахові проби з предметів і слідів збирають і зберігають для подальшого лабораторного аналізу. Слід пам'ятати, що різні об'єкти — носії запахових слідів людини зберігають запах індивіда різний час: волосся — від кількох місяців до кількох років (за деякими даними не менше ніж 16 років); особисті речі (гребінець, записник тощо) — від кількох днів до кількох місяців; ношені предмети одягу, взуття (що містять піт та його випаровування) — від кількох діб до кількох місяців; предмети, що перебували у контакті з тілом людини не менше ніж ЗО хв (мотузки, рукоятки зброї, сумки, сидіння і т. ін.), — до трьох діб; предмети, що хвилинно контактували з тілом людини, — від 1 до 2 год.; сліди на снігу та грунті — від кількох годин до однієї доби.

Велике значення, особливо у справах про вбивства, самогубства, тілесніушкодження, має також пошук крові потерпілого. На практиці це часто ігнорують, приділяючиосновну увагу пошуку слідів злочинця. Але при подальшому відпрацюванні слідчих версій, перевірці версій обвинуваченого та потерпілого саме ці дані, отримані під час огляду, можуть надати суттєву інформацію. Це дуже важливо, коли є підозра в маскуванні вбивства під нещасний випадок. Сліди крові можуть виявлятись на брудній білизні, у відрах для сміття, щілинах дерев'яної поверхні, у місцях з'єднання частин лінолеуму тощо. При замаскованих злочинах, пов'язаних із розчленуваннямтрупів, злочинець намагається знищити сліди крові потерпшого, змивши їх водою. У такому разі їх


можна виявити у ванні чи раковині, на ганчірках для миття підлоги та відрах.

Певну інформацію можна отримати і при виявленні фрагментів рослин. Окремі частинки рослин, зокрема насіння, спори, потрапляють на тіло, одяг і взуття, на засоби та знаряддя вчинення злочину, що використовуються, іпредмети навколишнього середовища при будь-яких переміщеннях людини, інколи ітварин, наприклад, під час їх пересування у процесі вчинення злочину (боротьба чи опір, волочіння тощо) під час контактування з поверхнею землі, що вкрита рослинами, а також із транспортних засобів, різноманітних інструментів, одягу Іншої особи. їх виявлення у ході огляду дуже важливе, оскільки може в подальшому довести факт присутності особи на місці злочину чи виявити місце вчинення злочину, якщо на місці події виявлені частинки рослин, які зустрічаються в цьому районі тільки на певних ділянках.

Обшук

Виявлення слідів під час обшуку здійснюється за загальними правилами. Але на пошук слідів біологічного походження при обшуку впливає той факт, шо, як правило, з моменту вчинення злочину до моменту проведення обшуку проходить певний час. Це негативно відбивається на цілісності слідів, а також дає час для їх умисного знищення. Тому, якщо є підстави вважати можливоюприсутність слідів цього типу (кров, сперма тощо), доцільно викликати для участі в обшуку спеціаліста.

Іншою особливістю є необхідність ретельного огляду схованки, де можна виявити сліди крові її власника (ушкодження рук при закритті схованки, її маскуванні):У подальшому це дає змогу підтвердити факт користування схованкою цієї особи. З цих же міркувань не слід нехтувати зняттям відбитків пальців, непридатних для дактилоскопічного дослідження, з предметів, що перебувають у схованці (наприклад, зброї). Такі сліди хоча й непридатні для дактилоскопічної ідентифікації, апе придатні дія біологічного дослідження і в подальшому можуть стати єдиною "ниточкою", шо пов'язує схованку з власником, приміром, у ситуації, коли на квартирі, яка орендується, виявляють схованку зі зброєю, а наймач стверджує, що вона належить власникам квартири, а не йому.

Освідування

Огляд живих осіб, метою якого є встановлення на їх тілі слідів злочину чи особливих прикмет (ст. 193 КПК України). Прикладом є вилучення крові на тілі людини, піднігтьового та вагінальноговмісту


в потерпілого тощо. Освідуванню може піддаватись підозрюваний, обвинувачений, потерпілий чи свідок. За своєю суттю освідування подібне до огляду, але при цьому предметом огляду є не річ, а жива особа. Слідчому, особливо якщо йдеться про вилучення біологічних об'єктів, необхідно пам'ятати про існування процесуальних гарантій захисту честі і гідності особи, що підлягає освідуванню. До них належать такі положення: освідування, якщо воно пов'язано з оголенням особи, проводиться в присутності понятих (у разі, якщо за розсудом слідчого останні беруть участь в освідуванні) однієї статі з особою, яку оглядають; присутність слідчого при освідуванні особи іншої статі, якщо воно пов'язано з оголенням, виключається.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 1852;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.