Електротравма та ураження блискавкою

Ураження, що виникають в результаті дії електричного струму або блискавки називаються електротравмою.

Електротравма супроводжується місцевими та загальними порушеннями організму.

Місцеві зміни проявляються у вигляді опіків тканин в місцях входу і виходу електричного струму. В залежності від стану потерпілого (вологі шкірні покриви, втома, виснаження та ін.), сили і напруги струму місцеві прояви варіюють від втрати відчуття місця ураження до глибоких кратероподібних опіків. При цьому ураження на шкірі нагадує опік ІІІ-ІV ступеня. Рана має кратероподібну форму з омозоленими краями сіро-жовтого кольору, інколи рана проникає до кістки. При дії струму високої напруги можливе розшарування тканин, їх розрив, інколи з повним відривом кінцівки.

Місцеві пошкодження при ураженні блискавкою аналогічні пошкодженням, що наступають в результаті дії електричного струму. На шкірі часто виникають плями темно-синього кольору, що мають форму розгалуження дерева.

Більш небезпечними є загальні явища при електротравмі, які виникають в результаті впливу струму на нервову систему (втрата свідомості, зниження температури тіла, зупинка дихання, глибоке пригнічення серцевої діяльності, параліч). Стан потерпі­лого в момент електротравми може бути настільки тяжким, що він зовнішньо мало чим відрізняється від померлого: блідість шкірних покривів, широкі зіниці, що не реагують на світло, відсутність дихання і пульсу. Тільки уважне вислухування ділянки серця дозволяє встановити ознаки життя у потерпілого.

При більш легких ураженнях загальні явища можуть проявлятися у вигляді непритомності, тяжкого нервового потрясіння, запаморочення, загальної слабкості.

Одним з головних заходів надання першої допомоги є негайне припинення дії струму. Це досягається шляхом виклю­чення джерела струму, відведенням електричних проводів від потерпілого (палкою або будь-яким діелектриком). Торкання потерпілого незахищеними руками при невідключених проводах небезпечно для особи, що надає допомогу.

Після розмежування потерпілого від проводів, необхідно ретельно його оглянути, ввести знеболююче. Місцеві пошкодже­ння необхідно обробити і закрити пов’язкою, як при опіках. Необхідно пам’ятати, що загальний стан потерпілого може раптово погіршитися в найближчі часи після травми (порушення серцевої діяльності). Тому всіх осіб з електротравмою слід негайно евакуювати на вищий рівень медичного забезпечення.

Потерпілого тепло укривають та евакуюють в положенні лежачи. Під час транспортування необхідно ретельно слідкувати за його станом, в разі необхідності (при зупинці дихання та серцевої діяльності) здійснити реанімаційні заходи.

При тяжких загальних явищах, що супроводжуються розладами або зупинкою дихання, розвитком "мнимої смерті", єдиним дієвим заходом є негайне проведення штучного дихання (яке інколи потрібно проводити декілька годи підряд) у поєднанні з непрямим масажем серця.









Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1380;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.