Завдання та обов’язки санітарного інструктора роти

Санітарний інструктор – посадова особа молодшого медич­ного складу у військових і медичних підрозділах, частинах та закладах, яка отримала спеціальну підготовку.

Обов’язки санітарних інструкторів медичних підрозділів, частин і закладів визначаються характером і особливостями роботи конкретних функціональних підрозділів.

Санітарний інструктор роти підпорядковується безпосеред­ньо командиру роти, а з спеціальних питань виконує вказівки помічника лікаря (фельдшера) батальйону.

Санітарний інструктор роти відповідає за своєчасне виявлення хворих, надання першої медичної допомоги при нещасних випадках, проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів в роті, медичну розвідку району її дислокації.

Санітарний інструктор медичного пункту бере участь в амбулаторному та стаціонарному лікуванні хворих, роботі перев’язувальної, проведенні медичних обстежень; самостійно проводить медичні огляди військовослужбовців, під керівництвом лікаря здійснює медичний контроль за станом здоров’я, бойової та фізичної підготовки особового складу підрозділів, а також осіб з хронічними захворюваннями.

Під час чергування у медичному пункті він відповідає за внутрішній порядок, а при відсутності лікаря – за надання медичної допомоги, виконує його медичні призначення.

Санітарний інструктор бере участь у проведенні занять з військово-медичної підготовки санітарів, здійснює пропаганду гігієнічних знань та здорового способу життя серед особового складу.

У воєнний час санітарний інструктор бере безпосередню участь в організації та проведенні лікувально-евакуаційних заходів на полі бою (в осередку застосування ЗМУ), підтримуючи постійний зв’язок з командиром і помічником лікаря (фельдшером) батальйону: в розшуку поранених, своєчасному наданні їм першої медичної допомоги, евакуації на вищий рівень медичного забезпечення, поповнення запасів медичного майна санітарів. Санітарні інструктори мають спорядження сержанта, сумку медичну військову, санітарну носилкову лямку та нарукавний знак Червоного Хреста.

Крім того, санітарні інструктори повинні володіти навичками завантаження (вивантаження) поранених і хворих на транспортні засоби; вміти розгортати палатки, використовувати табельні та підручні засоби для обладнання функціональних підрозділів медичних пунктів та лікувальних закладів.

Медичне оснащення

Санітарний інструктор та санітар окрім індивідуального табельного медичного оснащення, яке видається всьому особовому складу (пакет перевязувальний індивідуальний, індивідуальний протихімічний пакет, аптечка індивідуальна), мають групове медичне оснащення – сумку санітара, сумку медичну військову (санітарний інструктор) та нарукавний знак Червоного Хреста. Крім того, санітари мають носилкові лямки, лямки спеціальні, санітарні носилки.

Нарукавний знак Червоного Хреста згідно з міжнародними угодами є знаком, що відрізняє осіб, завдання яких полягає у наданні допомоги пораненим, хворим та ураженим. Його носять на лівому плечі, в середній третині.

Пакет перев’язувальний індивідуальний (ППІ) призначений для накладання пов’язок при пораненнях і опіках з метою зупинки кровотечі і запобігання повторному зараженню ран. Складається з бинта і двох ватно-марлевих подушечок, які загорнені у вощений папір і укладені в пакет із прогумованої тканини, краї котрого склеєні клеєм.

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП)призначений для обробки відкритих ділянок шкіри і прилягаючих до неї поверхонь обмундирування, заражених крапельно-рідкими отруйними речовинами, біологічними засобами ураження. Складається зі скляного флакона, заповненого дегазуючою рідиною, декількох ватно-марлевих тампонів, інструкції з правил використання, які знаходяться в поліетиленовій оболонці. Дегазуючої рідини флакону достатньо для обробки 2 м2 поверхні. Пакет зберігається і переноситься в зовнішній кишені сумки протигазу.

Аптечка індивідуальна (АІ) призначена для оснащення особового складу військових частин з метою зниження дії уражаючих факторів сучасних видів зброї та надання першої медичної допомоги в порядку само- та взаємодопомоги. Лікарські засоби, що містяться в аптечці, використовуються як за вказівкою командира (старшого начальника), так і самостійно з урахуванням конкретної обстановки, що склалася. Для швидкого знаходження потрібного засобу препарати в аптечці розміщені у чітко визначеній послідовності в спеціально відведених гніздах, а також відрізняються один від одного за формою та кольором.

До складу аптечки входять:

– акватабс в табл. по 10 шт. в упаковці;

– вугілля активоване в табл. по 20 шт. в упаковці;

– норфлоксацин у капсулах по 10 шт. в упаковці;

– калію йодид в табл. по 10 шт. в упаковці;

– пластир бактерицидний 4х10 см – 1 упаковка;

– розчин буторфанолу тартрат 0,2% для інєкцій, 1 мл у шприц-тюбику;

– бинт стерильний 5х10 см – 1 упаковка.

Акватабс використовується для знезараження питної води. 1 таблетка розчиняється в 1 літрі води. Вживати через 30 хвилин.

Вугілля активоване призначене для дезінтоксикації при отруєнні хімічними речовинами. Перед вживанням таблетки подрібнюють та розчинюють у воді із розрахунку 2 табл. на 10 кг ваги.

Норфлоксацин – протибактеріальний препарат. Приймаєть­ся при загрозі або проявах інфекційних захворювань, при пораненнях і опіках по 2 капсулі в 1 день і по 1 капсулі на добу в подальші дні після їжі.

Калію йодид. Приймається при випаданні радіоактивних опадів та вживанні свіжого молока із зони забруднення радіоактивними речовинами.

Буторфанолу тартрат протибольовий засіб. Застосо­вується при сильних болях, викликаних переломами кісток, великими ранами, опіками та іншими травмами.

Вміст сумки санітара (СС)розрахований для надання першої медичної допомоги 30 пораненим та хворим. До складу сумки санітара входить: 10% розчин аміаку в ампулах, диметкарб у таблетках, розчин йоду в ампулах, натрію гідрокарбонат, цистамін в табл., мазь тетрациклінова очна, бинти марлеві стерильні, вата, косинка медична, лейкопластир, пакети перевязувальні індивідуальні, повязки медичні стерильні, шпильки безпечні, джгути кровоспинні гумові, ножиці тупокінцеві, ніж садовий, блокнот, олівець.

Сумка медична військова (СМВ).Окрім вмісту сумки санітара до неї включені медикаменти групи "А" (сильнодіючі речовини): розчин будаксиму для інєкцій, промедол в шприц-тюбиках, сиднокарб (психомоторний стимулятор); а також сульфален (антибактеріальний засіб), феназепам (нейролептик), пінцет анатомічний, термометр медичний, трубка дихальна.

Носилкова лямка призначена для полегшення праці санітара при перенесенні поранених (хворих) на носилках і руках. Являє собою парусинову стрічку з накладкою в середній частини і металевою пряжкою на одному кінці. Застосовується складеною "вісімкою" або "кільцем", а при використанні носилок – розгорнутою.

Лямка спеціальна (Ш-4)призначена для витягування поранених через люки бойових машин, з траншей, підвалів, інших важкодоступних місць. Являє собою парусинову стрічку з двома металевими рамками і накладкою з парусини в середній част ині, двома металевими півкільцями і двома карабінами.









Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 8779;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.