Виробнича потужність, її суть.

Виробнича потужність – це максимально можливе завантаження виробничих підрозділів або можливість проводити максимальну кількість продукції або послуг. Потужність виробництва може виражатися в натуральному і вартісному виразі. Іноді – в кількості обслуговуваних клієнтів, пасажирів, вантажообігу, квадратних метрах виробничих площ.

На основі виробничої потужності розраховують виробничі можливості вхідних і вихідних параметрів для ухвалення рішень по виробничому плану. На величину виробничої потужності роблять вплив наступні чинники: стабільність попиту; сезонність; темпи технологічних змін в устаткуванні і дизайні; використання інформаційних технологій в технологічному процесі; конкурентоспроможність продукції.

Рішення по виробничих потужностях одні з самих основних у виробничому плануванні. Їх значення виявляється в наступних можливостях:

саме правильність вибору виробничих потужностей впливає на здатність виробництва задовольняти майбутній попит на товари і послуги;

можливість мінімізації виробничих витрат (відмінність реального попиту від очікуваного може привести до зниження завантаження потужностей, а отже, до зростання постійних витрат і збитків).

Матеріально-технічний об'єкт – весь перелік об'єктів, необхідних для нормального функціонування проектованого виробництва (заводи, фабрики, магазини, склади, цехи). На цій стадії зважують друге питання: скільки об'єктів і якої потужності необхідно створити і де розмістити кожний з об'єктів.

Середньорічна виробнича потужність:

де Пв - вхідна виробнича потужність, тобто потужність на початок планового періоду;

Пбуд - потужність, що вводиться в результаті нового капітального будівництва;

Пр - потужність, що зростає в результаті реконструкції, розши­рення і т. ін.;

Пл - потужність, ліквідована внаслідок зняття з виробництва застарілого устаткування;

t1,t2,t3 - кількість місяців роботи нових потужностей, що вводяться в дію за рахунок нового будівництва, реконструкції та під­лягають вибуванню.

Рівень використання виробничої потужності вимірюється рядом показників. Основний з них — коефіцієнт фактичного використання виробничої потужності (Кв п) визначається за формулою:

де Вф - кількість фактично виробленої продукції підприємства протягом року в натуральних або вартісних одиницях виміру;

Мср - середньорічна виробнича потужність у тих же одиницях виміру.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 723;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.